321,20 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.11.23. 08:15
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött kissé a forint péntekre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 321,33 forintról 321,20 forintra csökkent péntek reggelre, a svájci frank jegyzése 283,20-ról 282,95 forintra ment le, a dolláré pedig 281,52 forintról 281,33-ra csökkent.

Új kukásautók érkeznek uniós pénzből Szabolcsba

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza.
A miskolci székhelyű Mento Környezetkultúra Kft. szállíthat 28 hulladékgyűjtő- és szállítójárművet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, nettó 1 milliárd 148 millió forintért – írja a napi.hu az uniós Közbeszerzési Értesítő alapján. A járművek közül 15 darab tömörítőlapos hulladékgyűjtő gépkocsi, 8 konténerszállító, 2 nyerges vontató, 2 mozgópadlós félpótkocsi, 1 pedig edénymosó felépítményes kocsi. A becsült ellenérték 1 milliárd 404 millió forint volt. A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza. A nyílt közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft., a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulással közösen írta ki.
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 20:37

Kérdőjeles energiatámogatás

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:11

Fotó: VIKTORIA SOPEL
Több mint 119 ezer jelentkezést fogadtak be az Otthon Melege Program (OMP) hűtő- és fagyasztócsere támogatási pályázatának novemberi köre során – közölte csütörtökön az MTI tudósítása szerint sajtótájékoztatón Weingartner Balázs, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatósági államtitkára. Ez kétszer annyi, mint amire a szaktárca eredetileg számított. Azért, hogy mindenki megkapja az általa igényelt támogatást, az eredeti, kétmilliárdos keretet ötmilliárdra emelték. (Ebből 42 ezer forintos átlagigény adódik.) A tavalyi, hasonló körben 63 ezer jelentkezést fogadtak be - tette hozzá az államtitkár. A legtöbb kérelem szavai szerint Észak-Magyarországról érkezett. A három választható kategória – A+, A++ és A+++ - közül a két, 40 ezer és 45 ezer forinttal támogatott energiahatékonysági besorolású készülékekre érkezett a legtöbb igény. Szerinte a váltással a háztartások évente 12-20 ezer forint rezsit takaríthatnak meg. Az OMP eddig mintegy 30 milliárd forinttal 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, amivel jelentősen csökkent energiafelhasználásuk is – közölte az államtitkár. Megjegyzendő: a program négy éve fut és a számértékben egy-egy lakásfelújítás és fűtőberendezés-kiváltás több százezres, illetve egy háztartásinagygép-csere néhány tízezres támogatási pályázata egyaránt egynek számít. A most megítélt további hárommilliárd - legalábbis korábbi bevallásuk szerint - az ország szén-dioxid-kvótabevételeiből származik. Ebből ugyanakkor szakértők szerint a szaktárca idén több mint tízmilliárdra is szert tehetett. A fennmaradó több milliárdot ugyanakkor idén már biztosan nem költik el. Az ITM – a korábbi szokásoktól eltérően - ezúttal nem tette közzé a térségenkénti jelentkezőszámot és igényeket. Mindazonáltal az a közlés, hogy Észak-Magyarországon pályáztak volna a legtöbben, aligha valós, hisz messze a legnagyobb lélekszámú térség Közép-Magyarország. Igaz, itt a lehetőség eredeti, e hét hétfői biztosítását szerda délutánra tolták. Bár a felhasználók az oldalon is bizonytalanságokat tapasztaltak, a szaktárca – a jelek szerint alaptalanul – a csúszást a térségben zajló áramhálózati karbantartásokkal indokolta. Ugyanakkor a vonatkozó kérdéseket - meghívás híján - nem állt módunkban feltenni a tájékoztatón; írásos megkeresésünket pedig az ITM – szokás szerint – válasz nélkül hagyta.
Szerző