Varga már spájzol, és a válságra készül

Publikálás dátuma
2018.11.23. 14:22
Varga Mihály pénzügyminiszter, a nemzetgazdasági tárca korábbi vezetője Fotó: Németh András
Fotó: Németh András
A megyei jogú városoknak is érdemes lenne félretennie, hogy a szűkös időkben is jusson pénz fejlesztésekre – javasolta a pénzügyminiszter.
 A kormány 2019-es költségvetésében 360 milliárd forintnyi tartalék van egy esetleges gazdasági lassulásra felkészülve. A megyei jogú városoknak is azt javasoltam, hogy képezzenek tartalékot, így nehézségek esetén is meg tudják valósítani beruházásaikat - mondta Varga Mihály a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón pénteken Tatabányán.
Varga Mihály kiemelte, hogy a nagyvárosokban a következő évek fejlesztéseit a Modern városok programja határozza meg, 250 projekt valósul meg központi támogatással, összesen 3700 milliárd forintos értékben.
Ami a közelmúltat illeti, Varga szerint az előző évek az elmúlt évek a gazdasági erősödés jegyében teltek. A fejlesztési programok indulásához biztos alapot jelentett, hogy a kormány 1300 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az önkormányzatokból, ebből 400 milliárd forint volt a megyei jogú városok adósságállománya.
A kormány nem először jelzi, hogy az eurózóna pénzügyi krízisére számít: júniusban az ATV számolt be arról, hogy Orbán Viktor pénzügyi krízist jósolt a kötcsei találkozón, aztán Gulyás Gergely beszélt erről kormányinfóján. Gulyás kancelláriaminiszter korábbi bejelentése szerint az eurozóna tagállamaiban jöhet válság, amit az államok magas eladósodottsága, az amerikai védővámok bevezetése, és a maastrichti kritériumok be nem tartása együttesen idézhet elő – a kormány ezért 50 százalékkal, 165 milliárd forintra emeli az általános költségvetési tartalékot. A vészjelzések mögött persze ott lehet az is, hogy
az Orbán-kabinet már előre betáblázta a várható brüsszeli szankciókat,

amiket nehezen elszámolható uniós források miatt róhatnak ki Magyarországra: egyes becslések szerint akár 2000 milliárd forintot bukhatunk a gyanúsan elköltött pályázati pénzek, és részben Orbán unión belüli illiberális szabadságharca miatt. A válságkommunikációval egyidőben, a kormány azért vígan költ tízmilliárdokat újabb stadionokra vagy éppen a csak papíron létező migrációs krízis elleni védekezésre.
Szerző

Evangélikus választás: Prőhle Gergely maradt világi vezető

Publikálás dátuma
2018.11.23. 14:06

Bár Font Sándor fideszes képviselő személyében kihívót kapott, ismét Prőhle Gergelyt választották országos felügyelővé az evangélikusok.
A Magyarországi Evangélikus Egyház hatévenként általános választást tart, amelyben a gyülekezeti lelkészek és a püspökök kivételével minden egyházi tisztségre új választás történik – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Az általános választás gyülekezeti, egyházmegyei és egyházkerületi szinten az elmúlt esztendőben lezajlott, így mindhárom egyházi kormányzási szinten megújult a presbitérium, a felügyelői kar és az egyes munkaterületeket irányító-segítő tisztségviselők köre. A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata az eddigi vezetés folytonosságát biztosította szavazásával. A legfelsőbb döntéshozó testület lelkészi elnökévé Hafenscher Károlyt, nem lelkészi elnökké Abaffy Zoltánt választotta. Fabiny Tamás elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő (világi vezető) maradt. A zsinatot zárt ajtók mögött rendezték. Korábban írtunk arról, hogy Prőhle Gergellyel szemben – akit nemrég menesztettek a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről – Font Sándor fideszes parlamenti képviselő is elindul.    A zsinat ülése további tisztségviselők megválasztásával folytatódott. Az egyházvezetés ünnepélyes beiktatását szombat délelőtt, a zsinat alakuló ülését záró ünnepi istentisztelet keretében tartják.
Szerző
Frissítve: 2018.11.23. 16:56

Sztálin elégedetten cuppantana: tanáraik feljelentésére buzdítja a hallgatókat a 888.hu, egy tévedéseken alapuló cikkre hivatkozva

Publikálás dátuma
2018.11.23. 13:57

Fotó: AFP
"Címet tudja. Papírja van. Ceruzája van. Főjelent. Kész! Tudod ez a három már elég indok, nem?" - ironizált Hofi Géza a korokon átívelő feljelentési hajlandóságon. G. Fodor Gábor lapja viszont nem viccel a feljelentéssel - komolyan veszi és kéri.
Tételesen cáfolta az ELTE médiatanszékét vezető Hammer Ferenc a 888.hu-n megjelenő, az ELTE tanárait és működését kritizáló állításokat. Pedig ezek - amelyeket egy elsőéves BTK-s diák lőtt be a szerkesztőségebe, ihlették a kormánymédiumot arra, hogy egy feljelentő felületet hozzon létre. A G. Fodor Gábor által szerkesztett  888.hu, emlékeztet a 444.hu, arra kérte az egyetemistákat, ha elegük van az egyetemükön zajló „kéretlen baloldali politizálásból”, akkor egy megadott emailcímen jelentsék fel tanáraikat. 
Az említett hallgató, Zelenka Dóra többek között arról írt: az ELTE médiatudomány szakának oktatói szerint alulfizetik a felsőoktatást, miközben a tanárok átlagosan havi félmillió forint fölött keresnek. Hemmer riposztja: az ELTE Médián senki nem keres nettó 500 ezret, a 10 főállású oktató nettó átlag még 250-et sem nagyon keres. Az elsőéves diák azt is szóvá tette, hogy volt oktatója, aki szerint a CEU Közép-Európa legjobb egyeteme, pedig erre semmiféle bizonyítékot nem talált. Hammer szerint a QS World Rankings szerint a CEU 5 szakja benne az első 100-ban, a legjobb magyar egyetem itt a Szegedi Egyetem a 380. hely környékén, az ELTE valahol a 700-750. hely körül van. A környékbeli országok legjobb egyetemei közül csak Bécs fér be az első 200-ba. Az írás végül arra fut ki, hogy Zelenkát felháborítja, hogy valódi tanulmányok helyett nap mint nap liberális propagandával fűszerezett előadásokat kell hallgatnia, és szégyellnie kell magát, amiért hisz a kereszténydemokráciában, és elítéli a fertőző, generációgyilkos gender ideológiáját.  A tanárok feljelentgetésének gyakorlata az államszocializmus időszakából lehet ismerős, de nemzetközi példákból látni, hogy a szélsőjobboldal több országban is rákapott. Brazíliában az elnökválasztás után biztatta arra Bolsonaro pártjának egyik képviselője a diákokat, hogy jelentsék fel azokat a tanáraikat, akik nem őrülnek az új elnök győzelmének, és a német AfD is arra kérte a diákokat és szülőket, hogy jelentsék azokat a tanárokat, akik politikai véleményt fejtenek ki az intézmény falai között.

G. Fodor maga is ott oktatott

Az egyetemi oktatók feljelentésére biztató lap főszerkesztője, G. Fodor Gábor nemrég még maga is az egyetem jogi karán oktatott. Onnan azután távozott, hogy az ELTE Etikai Testülete elmarasztalta, mert az általa szerkesztett lapban többek között szexuális segédeszközként hivatkoztak egy baloldali politikus feleségére, és 14 éves lányán pedig alpári hangnemben gúnyolódtak.

Szerző
Frissítve: 2018.11.23. 16:21