Oroszország;Ukrajna;Kárpátalja;

2018-11-27 07:49:00

Orosz–ukrán majdnem háború: menekülnének a kárpátaljai magyar fiatalok

A határhoz közeli településeken már készülnek arra, hogy nagyobb számban érkezhetnek olyanok, akik nem akarnak visszamenni Ukrajnába.

Sokan azt mondják, hogy átjönnek Magyarországra Kárpátaljáról, ha jelentősen romlik az ország keleti részén a helyzet – hangzott el az ATV híradójában.

A csatorna az ukrán határon érdeklődött, hogy milyen odaát a hangulat, és kiemelte: leginkább a sorköteles korosztály kerülhet veszélybe, ugyanis őket bármikor behívhatják katonának. Ezt a legtöbben úgy próbálják megoldani, hogy elutaznak Ukrajnából.

Egy másik kárpátaljai magyar közölte: „mindenki fél, nehogy megkezdődjön a háború”.

A fiatalok közül sokan már külföldön élnek, kihasználva a magyar állampolgárság adta lehetőséget, de azok is, akik még maradtak, most a távozáson gondolkodnak. 

A határhoz közeli településeken azt mondják, készülnek arra, hogy esetleg nagyobb számban érkezhetnek olyanok, akik már nem akarnak visszamenni Ukrajnába.

Mint megírtuk, hétfő este megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be. Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Az ukrán elnök televíziós beszédében közölte: a hadiállapot nem jelent hadüzenetet. „Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére” – mondta Porosenko. A hadiállapot november 28-án, szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lép életbe Ukrajna egész területén.