Pompeo: Washington elítéli Oroszország agresszív akcióját

Publikálás dátuma
2018.11.27. 07:18
Mike Pompeo
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Az USA azt követeli Moszkvától, hogy szolgáltassa vissza a foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket – mondta az amerikai külügyminiszter.
Washington elítéli Oroszország agresszív akcióját – szögezte le közleményében Mike Pompeo. Az amerikai diplomácia irányítója az MTI összefoglalója szerint hangsúlyozta: az amerikai kormány azt követeli Moszkvától, hogy
„szolgáltassa vissza a foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket, tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét a nemzetközileg elismert határok között, beleértve az ukrajnai fennhatóságú vizeket is”.

Mike Pompeo közleménye arra is felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit, továbbá ne zavarja vagy ne akadályozza az ukrán tengerhajózást a Kercsi-szorosban.
„A nemzetközi béke és biztonság érdekében Oroszországnak azonnali hatállyal fel kell hagynia törvényellenes magatartásával és tiszteletben kell tartania valamennyi állam hajózási- és szabadságjogait”

– olvasható a kommünikében.

Hétfőn, helyi idő szerint délután, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet ítélte el a kercsi incidenst.
„Oroszország durván megsértette a szuverén Ukrajna területi épségét”

– fogalmazott Haley.

Hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie „az arrogáns orosz cselekedetet”. Az diplomata leszögezte: bár Donald Trump elnök többször is elmondta, hogy Washington kedvezően áll hozzá az Oroszországgal fenntartott normális viszonyhoz, de „az ilyen törvénytelen akciók ezt lehetetlenné teszik”. Haley arra is figyelmeztetett, hogy „az ilyen jellegű orosz terjeszkedés csak ront a helyzeten”.

Hamarosan Argentínában találkozik Trump és Putyin

Amerikai elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz–ukrán vita elmérgesedése és Mike Pompeo, illeve Nikki Haley állásfoglalása a G20-as országcsoportnak a hét végén, Argentínában tartandó csúcsértekezlete előtt történt. A csúcsértekezleten Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan megbeszélést folytat egymással. Donald Trump hétfőn újságíróknak csak annyit mondott a kercsi incidensről, hogy „nem tetszik” neki, ami Oroszország és Ukrajna között történik.

A BT rendkívüli ülését Ukrajna és Oroszország egyaránt kérte, Moszkva azonban Ukrajna szerepvállalását kívánta volna megvitatni, az orosz kérelem indoklása szerint ugyanis „Ukrajna sértette meg az Orosz Föderáció határait”. A BT-tagok többsége azonban leszavazta az orosz javaslatot, Oroszország mellett csupán Kína, Bolívia és Kazahsztán állt ki. A BT-ülésen egyébként az Oroszországot és az Ukrajnát képviselő ENSZ-diplomaták éles szópárbajba keveredtek egymással. Dimitrij Polanszki, az orosz helyettes ENSZ-nagykövet azt bizonygatta, hogy Moszkva csupán a Kercsi-szoros hajózhatóságát akarta biztosítani az orosz határok mentén, Volodimir Jelcsenko, Ukrajna ENSZ-nagykövete viszont azzal vágott vissza, hogy Oroszországnak a Krímnél nincsenek határai, csak – ahogyan Jelcsenko fogalmazott – „átmenetileg megszállt területei”, amelyek 2014-ben történt bekebelezését a nemzetközi közösség nem ismerte el.

Porosenko hadiállapotot hirdetett, a parlament végül rábólintott

Hétfő este megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését azzal a változtatással, hogy nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be. Az előterjesztést 276 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Az ukrán elnök televíziós beszédében közölte: a hadiállapot nem jelent hadüzenetet. „Kizárólag Ukrajna védelmi képességének megerősítésére irányul, tekintettel az Oroszország részéről tapasztalt agresszivitás növekedésére” – mondta Porosenko. A hadiállapot november 28-án, szerdán közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor lép életbe Ukrajna egész területén.

Szerző

"Egyes számú gyilkos" - A szaúdi herceg látogatása ellen tüntettek Tunéziában

Publikálás dátuma
2018.11.26. 21:47
"Nemet Tunéziának, a forradalom országának meggyalázására" - olvasható a transzparenseken, melyekkel a szaúdi trónörökös látogat
Fotó: AFP
Körbejárja az arab országokat, majd az argentin G20 csúcsra megy bin Szalmán, aki először utazik, mióta megvádolták Dzsamál Hasogdzsi kivégzésének megrendelésével.
Tucatnyi tunéziai aktivista és újságíró tüntetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös közelgő látogatása ellen hétfőn - írja a Reuters. A szaúdi herceg jelenleg Egyiptomban tölti két napos látogatását, ezt követően érkezik Tunéziába, ahonnan a Buenos Airesben megrendezésre kerülő G20 találkozóra megy tovább.
Bin Szalmánna ez az első nemzetközi körútja, mióta országának ankarai követségén kivégezték Dzsamál Hasogdzsi újságírót, és - többek közt az amerikai hírszerzés munkája nyomán - nem mondhatni, hogy minden gyanún felül állna az érintettsége. Utaltak erre a tüntető újságírók is transzparenseikkel, melyeken például egyes számú gyilkosnak nevezték a trónörököst. De a szaúdi nők rendkívüli elnyomása ellen is szót emeltek.
"Nem fogadhatja őt a tunéziai forradalom, és nem engedheti, hogy így mosdassa ki magát egy gyilkosságból"

- fogalmazott Soukaina Abdessama, az újságírók szövetségének egy tagja. Mint ígérte, folytatni fogják a demonstrációt, melyhez eddig 13 civil szervezet csatlakozott. Ezzel egyébként a Reuters szerint kitűnik Tunézia azon arab országok közül, melyekben 2011-ben felkeltek az elnyomó rezsimek ellen: nem hogy tüntetni szabad, de még szabad sajtóról is lehet beszélni.
Szerző

Drákói vámtörvények miatt zárták le tüntetők az ukrán határt

Publikálás dátuma
2018.11.26. 20:06
Tüntetők az ukrán-lengyel határon.
Fotó: Stringer / Sputnik
Még a határátkelők munkatársait is meglepték az új szabályok, melyek miatt vagyonokat kéne fizetnie az Ukrajnába külföldi rendszámú autóval érkező ukrán állampolgároknak. A tüntetők autógumikat égetnek, és saját szabályok szerint engedik az országból ki-, illetve belépni a határhoz érkezőket.
Egy demonstráció részeként részlegesen vagy teljesen lezárták hétfőre virradóra az ukrán határátkelőhelyeket Lengyelország, Románia, Szlovákia, Fehéroroszország és Magyarország irányába - írja a Kárpátinfó.net. Az autósok a vasárnap minden előzmény nélkül életbe léptetett vámszabályok ellen tiltakoznak: az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat jelentése szerint november 25-én új szabályok léptek életbe a külföldi rendszámú autók Ukrajnába történő behozatalát illetően.

Még a határőröket is meglepte

Nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat belföldön használják.
Az új törvény értelmében az ukrán állampolgároknak jogukban áll ideiglenesen, legfeljebb egy év időtartamra Ukrajnába vinni a külföldön bejegyzett gépjárművet, amennyiben minden szükséges vámadót befizetnek. Ez esetben a vámok nem visszatéríthetők, írja a portál. Az állampolgároknak továbbá lehetőségük van a külföldi járművet tranzitszerűen behozni az ország területére a szabad forgalmat garantáló vámadó mértékének megfelelő készpénzfedezet befizetése ellenében.
A változtatások nemcsak az érintetteket, a tranzitautósokat érintettél váratlanul, de a határátkelők munkatársait is. Nincs kidolgozott munkarend a módosított átléptetésre, így már vasárnap patthelyzet alakult ki: az ukrán lakcímmel rendelkező állampolgárok elhagyhatják az országot külföldi rendszámú autóikkal, ám azokkal nem mehetnek vissza.

Lezárással tüntetnek

Mivel sokan közlekednek külföldi rendszámú gépkocsival, ezért azonnal hatalmas felháborodást váltott ki az új törvény. Több százan már vasárnap tüntetésbe kezdtek, hétfő délutánra pedig még többen csatlakoztak hozzájuk.
Az Asztély-Beregsurány átkelőt lezárva tartó tiltakozók csak a gyalogos forgalmat engedik át a határon. A hatóságok azt javasolják az utazóknak, hogy a Mezőkaszonynál vagy Tiszaújlaknál lépjék át a magyar határt.
Ugyancsak tüntetők zárták le az ukrán-szlovák közúti átkelőt Ungváron, akadályozva a határállomás működését. Az úttesten autógumikat égető tiltakozók a Szlovákiából érkezőket átengedik, de az oda tartókat visszafordítják. Ugyancsak szabad utat biztosítanak azoknak, akik gyerekekkel utaznak, orvoshoz mennek vagy előre megváltott repülőjegyet mutatnak fel.
Változatlanul tovább tart a Csap-Záhony közúti határátkelő, valamint a kisbereznai ukrán-szovák és az aknaszlatinai ukrán-román átkelőhelyek autós blokádja.
Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megjegyezte, hogy bevezették a fokozott biztonsági intézkedéseket. A helyszínen van a rendőrség is. Ukrajna Belügyminisztériuma (MVSZ), az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) és az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat tárgyal az ellenőrzőpontok helyzetéről.
Hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Ungváron találkozott az autós tüntetések vezetőivel, megígérve nekik, hogy közben jár az ukrán parlamentnél a drasztikus vámtörvények számukra kedvező módosítása érdekében. A megye első embere egyúttal utasította az illetékes kárpátaljai vámparancsnokságot, hogy haladéktalanul engedjék be Ukrajnába a vasárnap hatályba lépett vámszabályok következtében külföldön rekedt autósokat járműveikkel együtt.