Otthagyja a Ligát a PDSZ

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:52
Szűcs Tamás áprilisi sajtótájékoztatóján
Fotó: TÓTH GERGŐ
A jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keresik az együttműködés lehetőségeit – közölte Szűcs Tamás.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a Ligából, abból a konföderációból, amelynek 30 évvel ezelőtt alapító tagja volt – közölte Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke.
„A PDSZ kongresszusi küldötteinek többsége úgy ítélte meg, hogy a Liga már nem tudta képviselni a szakszervezet érdekeit, s ezért a jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keressük az együttműködés lehetőségeit”

– olvasható a közleményben.

Szűcs Tamás szerint ahhoz, hogy ez a törekvés megvalósuljon, a küldöttek célravezetőbbnek látták elfogadni azt a javaslatot, amely a szövetségpolitika megújítása előtt lezárja a kapcsolatát a Liga szakszervezeti tömörüléssel.
Szerző
Témák
PDSZ LIGA
Frissítve: 2018.11.27. 08:53

Orbán dicshimnuszt zengett a 4 ezer milliárdos ágazatról, majd gyorsban kirugdalták az állami dolgozókat

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:44

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
Kötelező volt elmenniük egy rendezvényre és meghallgatniuk a miniszterelnököt, majd ajtót mutattak nekik.
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) és a hozzá tartozó szervezeteknél korábban szó volt elbocsátásokról, arról azonban nem, hogy egy héttel azután kezdik el egyesével behívni az embereket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a Turizmus Summit nevű eseményen, amelyre a teljes állományt kiterelték a Művészetek Palotájába – írja a napi.hu. Az eseményen Orbán egyebek mellett arról beszélt: „a turizmus mára a GDP valamivel több mint 10 százalékát adja, és 400 ezer embernek ad munkát. A tavalyi év minden idők legjobb éve volt a turizmusban, és az idei is hasonló vagy nagyobb sikerekkel kecsegtet.”   A portál információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint az onnan kiszervezett kisebb vállalkozások dolgozóinak is kötelező volt elmenniük a rendezvényre, ahol meg kellett hallgatniuk a miniszterelnököt. Részt vehettek egy vacsorán, ajándékba pedig még Kovács Ákos legújabb lemezét is megkapták a munkatársak. A portál azt írja: bár arról október elején virágnyelven hallani lehetett a vezetőségtől, hogy leépítésre számíthatnak az állami turisztikai szerveknél, azt kevesen gondolták volna, hogy a sikerek laudációja után egy héttel kinyílik a hr-iroda ajtaja, és az oda behívott dolgozókat sorban tájékoztatják az elbocsátásukról. Értesüléseik szerint házon belül olyan pletykák terjedtek, hogy főleg a próbaidős dolgozóktól válnak meg, aztán mégsem így lett: a legnagyobb számban már évek óta az ügynökségnél lévő embereket küldtek el. Arányaiban a munkaerő 20-30 százalékát bocsátották el a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től, valamint a szintén az MTÜ-höz tartozó Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től. A központi szervezetnél pedig a munkavállalók 15 százalékos létszámleépítést említettek, de az Optenből megismerhető létszámadatok alapján júniusban még 237 alkalmazottjuk volt, és ez a szám mostanra 174 főre esett. A drasztikus számnál valószínűleg kisebb lehet a tényleges mérték, mert az idén nyáron az MTÜ-ből kiszervezték az embereket a fejlesztőcégekbe. Éppen ezért is meglepő, hogy az átalakítás után – amely sokaknál fizetésemeléssel is járt – néhány hónappal később sorban kirúgták a dolgozókat az új állomásukról– teszi hozzá a portál. Információik szerint részben a bizonytalanság miatt sokan maguktól is felálltak.
Szerző

Az olykor heti 60 órát robotoló orvosok sem kérnek a 400 órás túlmunkából

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:27
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Közösségi portálján tiltakozik a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) tiltakozik a Munka Törvénykönyvét érintő módosítások ellen.
A Magyar Orvosok Szakszervezete a kommünikéjében azt írja: egyetértve a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közleményében foglaltakkal, sőt azt megerősítik. Állítják: a munkavállalókra nézve óriási hátrányt jelentene, ha a hivatkozott törvényjavaslat elfogadásra kerülne. Mélyen igazságtalan, hogy az EU legrosszabbul fizetett magyarországi munkavállalói vállára további terheket rakjanak, mind munkaidő terhelésben, mind a többletmunka díjazásának elmaradásával, illetőleg 3 éves munkaidőkeretben történő elszámolási lehetőségével. Mint azt hangsúlyozzák: a magyar munkavállalók, mint európai polgárok, megérdemlik, hogy az EU átlagbérét kapják azonos munkakörökben, mint az EU országokban, és az öt napos munkahetet ne növeljék gyakorlatilag heti 6 napra a "kommunista szombatok" mintájára, gyakorlatilag ingyen munkát végeztetve velük, mindezt 2018-ban Magyarországon, a "családok évében." Az egészségügyben dolgozók már most is többet dolgoznak, mint a heti normál munkaidő. Az orvosoknak, ápolóknak és egyéb szakdolgozóknak a normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Ez utóbbi kereteit általában külön szerződés szabályozza. Van olyan intézmény, ahol az utóbbi 12 órás túlmunkákat három havonta számolják el. Azaz az érintettek csak a feladat teljesítése után jóval később jutnak a túlóra után elszámolt jövedelmükhöz. 
Szerző