Szlovákia;Miroslav Lajcák;

2018-11-27 13:56:06

Lemond a szlovák külügyminiszter, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ migrációs megállapodásához

Kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia „a történelem melyik oldalára áll” – mondta Miroslav Lajcák.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához.

A miniszter a Körber alapítvány Berlini külpolitikai fórum című rendezvényén egy pódiumbeszélgetésen az MTI összefoglalója szerint kiemelte, hogy a világszervezet tervezett megállapodása „csak egy politikai nyilatkozat”, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az „idegenellenesek” egészen másnak láttatják.

Hozzátette: kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia „a történelem melyik oldalára áll”.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök vasárnap Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcs után jelentette be, hogy Szlovákia semmiképpen sem fogja támogatni az ENSZ globális migrációs egyezményét. Hozzátette, hogy amennyiben az egyezményről Marrákesben rendezett decemberi találkozón való részvétel egyet jelentene az egyezményhez való automatikus csatlakozással, akkor Szlovákia semmilyen szinten nem vesz részt azon.