Előfizetés

Hős utcai gettó: ha nem akarnak elmenni, kisajátítják a lakók otthonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 09:03
Hős utca
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Jövő év végére a kőbányai önkormányzat tulajdonába kerülhet a bódítószerek kereskedelméről és önkényes lakásfoglalókról elhíresült Hős utcai lakótömb. A tulajdoni viszonyok rendezésére kisajátítási eljárás tehet pontot, a tervezett kerítés és a biztonsági őrség kérdése pedig bíróság elé kerülhet - írja csütörtöki számában a Magyar Idők. "Folyamatosan nő az önkormányzat tulajdonában álló lakások, helyiségek száma a Hős utcai tömbben, a szanálás során megvásároljuk, elcseréljük a magántulajdonban lévő ingatlanokat, az önkormányzati bérlőknek más helyen ajánlunk fel lakhatást. A korábbi 50-50 százalékos tulajdoni arányt szeretnénk az önkormányzat javára száz százalékra növelni, hogy megkezdődhessen az épületek bontása" - idézi D. Kovács Róbert Antal, a Magyar Időknek adott nyilatkozatát a hvg.hu. Kőbánya fideszes polgármestere szerint az összesen 317 albetétből álló társasházban közel 190 lakás már az önkormányzat birtokában van:  mintegy 120 magántulajdonú ingatlan harmadáról hamarosan megállapodik az önkormányzat, a többi, mintegy nyolcvan tulajdonos esetében azonban valószínűleg kisajátítási eljárás kezdődik; erről harmincan már megkapták a megelőző felhívást. A polgármester szerint a kerítés és az ellenőrzött beléptetés ellen felszólaló Kontúr Egyesület által bevont ügyvéd álláspontjával szemben a társasházi közgyűlés jogszerűen hozta meg a döntését. Amennyiben a lakók egy része a jogvédők hatására keresetet nyújtana be ez ellen, akkor a bíróság dönt arról, hogy a tízmillió forintba kerülő kerítés költséget jelent-e, ami egyhangú határozatot igényelt volna. Sem a kerítés, sem a biztonsági őrség költsége nem terheli a még itt élőket - jelentette ki D. Kovács, aki szerint a kerítésnek a portaszolgálat nélkül nincs értelme.   Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke szerint viszont nem feltétlenül az önkormányzat által megépíteni kívánt kerítéssel van gond, hanem az időzítésével és a mikéntjével. A biztonsági őrzéssel együtt százmilliós beruházás túl költséges egy lebontásra ítélt tömb esetében, főleg akkor, amikor még nagyon sok itt élő család későbbi lakhatása nem biztosított. 

5 milliós fizetése mellé kap még 400 ezret az MNB-től Polt Péter felesége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 08:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vagyonokat keres a Polt-család a Matolcsy vezette jegybank alkalmazásában.
Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik legjobban kereső dolgozója. Személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóként havi 4,95 millió forintos bruttó bére van, amit béren kívüli juttatások is kiegészítenek. 
Nemrég pedig egy újabb, havi 414 ezer forintos fizetést hozó pozíciót is kapott

- írja a 24.hu. Annak a DiPa Diósgyőri Papírgyár Zrt.-nek lett a felügyelőbizottsági tagja, amelyik a bankjegyekhez szükséges papírt gyártja, és amelyik az MNB tulajdonában álló Pénzjegynyomda Zrt. leányvállalata.
Az MNB-nél kapott állást tavaly Polt Péter egyik lánya is, aki pályakezdőként havi félmillióért állhatott munkába, emlékeztet a portál.

Fideszes tempó: négy év, hét vezetőváltás

Bod Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.11.29. 08:30
Szentesi üdülőközpont
Csak "fideszes úthengerként" emlegeti a szentesi ellenzék azt a folyamatot, amelynek során a kormánypárti többségű képviselő-testület négy év alatt hét önkormányzati intézmény vezetőjét menesztette. Utoljára Márton Máriát, a városi fürdő ügyvezetőjét hívták vissza pozíciójából, mert álláspontjuk szerint szabálytalanul pályázott a helyi üdülőközpont korszerűsítésére. A szentesi Fidesz-frakció szerint ugyanis nem vállalhatott volna anyagi kötelezettséget a beruházásra. Móra József, az MSZP-DK-Együtt-PM színeiben mandátumot szerző képviselő ugyanakkor úgy látja, mindez csak egy mondvacsinált ügy: szerinte ugyanis a fürdő vezetője vállalhat kötelezettséget, ebben még értékhatár sem köti. – A pályázat szerint 80 millió forintból újulhatnának meg a szállások, ehhez pedig mindössze 20 millió forintot kellene hozzátenni. Az egyik állami tulajdonú bank ráadásul kedvezményes hitelt biztosítana az önrészhez – mondta Móra József, aki szerint azért is érthetetlen a fideszes képviselő-testület hozzáállása, mert az önkormányzat évek óta tervezi a felújítást.
Másként látja a helyzetet viszont Rébeli-Szabó Tamás Fidesz-KDNP-s képviselő, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke. – A költségvetési rendelet előírja, hogy a pályázatok benyújtásához testületi jóváhagyás szükséges, ami ebben az esetben nem történt meg. Magát a pályázati célt egyébként jónak látom, és a kifogásaim nem is erre irányulnak – mondta. Szerinte nincs jelentősége annak, hogy a pályázat pénzügyi terhei nem az idei költségvetést érintik. A lényeg, hogy Márton Mária jogszabálysértést követett el - hangsúlyozta.
Az ellenzéki érvek végül nem hatottak, így a 13 jelenlévő képviselőből nyolcan támogatták (a héttagú Fidesz-frakció egységesen), hogy a tulajdonosi testület visszahívja ügyvezetői posztjáról Márton Máriát. - Nem vagyok boldog, nem így képzeltem el a búcsút Szentestől. Szomorú, de azt a világot éljük, amikor a szakmai tudás nem előny – fogalmazott lapunknak a távozó ügyvezető.
Márton Mária egyébként komoly szakmai múlttal érkezett Szentesre: az elmúlt években négy pályázatot is nyert, amelyekből több mint hárommilliárd forintért korszerűsítették a dél-alföldi kisváros strandját. Egyebek mellett építettek egy új, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által minősített ötvenméteres fedett uszodát és egy új wellness, élményfürdő részleget is.
Szerinte a gondok a 2014-es önkormányzati választások után kezdődtek, amikor a kormánypárt képviselői többségbe kerültek a helyi testületben. A vezetőnek többször is felrótták, hogy a szentesi fürdő – egyébként a hazai strandok 90-95 százalékához hasonlóan – veszteséges, és évi csaknem 70 millió forint mínuszt termel. Az önkormányzattól 110 milliós támogatást kap az intézmény, ebből az összegből kellett fizetni a hiteltartozások törlesztő-részleteit is. Az ügyvezető szerint hiába akarták jegyáremeléssel mérsékelni a veszteséget, ehhez a testületi többség nem járult hozzá.
Rébeli-Szabó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Márton Máriának szabad keze volt a jegyárakat tekintve. Visszautasította Móra József véleményét, aki szerint a fideszes úthenger keresztül hajtott Szentesen a vezetőváltásokkal, szerinte ugyanis négy év alatt a hét visszahívás nem tekinthető soknak. Hozzátette: volt köztük nyugdíjaztatás és olyan jellegű gazdasági és szakmai ok vagy átszervezés is, amelyek miatt a tulajdonosnak lépnie kellett.