szociáldemokrácia;Tóth Bertalan;Frans Timmermans;

A nemzetközi hálózatot építő populisták miatt a balpártoknak össze kell kapaszkodnia az MSZP szerint

Visegrádon Tóth Bertalan öt ország szociáldemokrata pártjának vezetőjével tárgyalt.

Ha fókuszt nem is, de nézőpontot váltott az MSZP külpolitikája az utóbbi hónapokban – míg korábban a szocialisták leginkább Brüsszelt és Berlint tekintették igazodási pontnak (például pártelnökké választása után Tóth Bertalan is Andrea Nahlesné, Németország Szociáldemokrata Pártjának elnökénél vizitált először), nyár óta sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a régióbeli szövetségek építésére. Ez a szándék találkozott a közép-kelet európai térség balos pártjainak akaratával, így – magyar közvetítéssel – összeállt egy szlovák, lengyel, cseh, bolgár (és persze magyar szövetség, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szlovák Maros Sefcsovicsot, az Európai bizottság alelnökét emelje az európai szocialisták (PES) csúcsjelöltjévé (aki az EB elnöki posztjáért harcba száll).

Hogy mekkora volt az érdemi esélye Sefcsovicsnak (aki végül visszalépett Timmermans javára), arról csak találgatni lehet, de két dolog tény. Az egyik, hogy a nyugat-európai balos pártok csúcsjelöltje, Frans Timmermans (szintén az EB alelnöke) csak októberben lépett ki a fényre. A másik, hogy az együttműködés világossá tette: a közép-kelet-európai régió balpártjai elkezdtek kötelékben repülni.

Most Visegrádon gyűltek össze a fenti (és a horvát) szociáldemokrata formációk vezetői, hogy a bevándorlási problémák megoldásáról, a közös európai határőrségről, illetve az uniós költségvetésről beszélgessenek, illetve a keletről-nyugatra történő elvándorlásról. És persze szó esik az Európai Ügyészségről, amihez Magyar- és Lengyelországon kívül már mindenki csatlakozott.

Az MSZP épp azért hozta létre az Európa-pártiak szövetségét, hogy az uniós támogatásokat ne haverok hordják haza, magyarázta Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint ennek egyetlen megoldása van: minél több Európa-párti képviselőt (értsd: nem fideszest) kell az EP-be juttatni. Ennek érdekében a szociáldemokrata pártok arról is egyeztettek, miként hangolják össze kampányaikat – hiszen ha a szélsőségesek és populisták nemzetközi hálózatot szerveznek, akkor a baloldali erőknek is össze kell kapaszkodni.