Szlovákia;Miroslav Lajcák;

2018-11-29 19:21:00

Elutasította az ENSZ migrációs csomagját a szlovák parlament, lemondott a külügyminiszter

Távozik tisztségéből Miroslav Lajcák, miután a pozsonyi törvényhozás elfogadta az elutasító határozatot.

Az ENSZ globális migrációs csomagjának parlamenti elutasítása miatt távozik tisztségéből Miroslav Lajcák, szlovák külügyminiszter – közölte csütörtökön honlapján a szlovák külügyminisztérium.

A tárca az MTI összefoglalója szerint rövid közleményében azt írta,

A szóban forgó határozatot csütörtökön nagy többséggel fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A dokumentumban felszólítják a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini, szlovák kormányfő üdvözölte a határozat elfogadását.

A döntéssel kapcsolatos részleteket a külügyminisztérium csak azután hoz nyilvánosságra, miután Miroslav Lajcák szóban is tájékoztatta döntéséről Peter Pellegrini miniszterelnököt és Andrej Kiska államfőt – közölte a külügyi tárca sajtószóvivője. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Peter Pellegrini egyelőre nem kívánta kommentálni Lajcák döntését, arra azután kerít sort, ha az erre vonatkozó javaslatot már kézbesítették neki. Andrej Kiska ugyanígy nyilatkozott. 

Miroslav Lajcák már egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához. Kiemelte, hogy a világszervezet tervezett megállapodása „csak egy politikai nyilatkozat”, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az „idegenellenesek” egészen másnak láttatják. Hozzátette: kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia „a történelem melyik oldalára áll”.