Előfizetés

Elutasította az ENSZ migrációs csomagját a szlovák parlament, lemondott a külügyminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 19:21
Miroslav Lajcák
Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Távozik tisztségéből Miroslav Lajcák, miután a pozsonyi törvényhozás elfogadta az elutasító határozatot.
Az ENSZ globális migrációs csomagjának parlamenti elutasítása miatt távozik tisztségéből Miroslav Lajcák, szlovák külügyminiszter – közölte csütörtökön honlapján a szlovák külügyminisztérium. A tárca az MTI összefoglalója szerint rövid közleményében azt írta,
„Miroslav Lajcák összefüggésben azzal, hogy a szlovák parlament az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító határozatot fogadott el, úgy döntött, lemond posztjáról.”

A szóban forgó határozatot csütörtökön nagy többséggel fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A dokumentumban felszólítják a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini, szlovák kormányfő üdvözölte a határozat elfogadását. A döntéssel kapcsolatos részleteket a külügyminisztérium csak azután hoz nyilvánosságra, miután Miroslav Lajcák szóban is tájékoztatta döntéséről Peter Pellegrini miniszterelnököt és Andrej Kiska államfőt – közölte a külügyi tárca sajtószóvivője. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Peter Pellegrini egyelőre nem kívánta kommentálni Lajcák döntését, arra azután kerít sort, ha az erre vonatkozó javaslatot már kézbesítették neki. Andrej Kiska ugyanígy nyilatkozott. 
Miroslav Lajcák már egy keddi berlini rendezvényen kilátásba helyezte lemondását arra az esetre, ha hazája nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs megállapodásához. Kiemelte, hogy a világszervezet tervezett megállapodása „csak egy politikai nyilatkozat”, amely felsorakoztatja a migráció kezelésének lehetőségeit és nem kötelezi a csatlakozó országokat lépések megtételére, azonban az „idegenellenesek” egészen másnak láttatják. Hozzátette: kérdés, hogy a megállapodás ügyében Szlovákia „a történelem melyik oldalára áll”.
„Ha országom a történelem rossz oldalára áll, akkor nem képviselhetem többé ezt az országot külügyminiszterként”

– mondta Miroslav Lajcák.

Trump lemondja a találkozót Putyinnal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 18:54
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az amerikai elnök azt írta: döntését az alapján hozta meg, hogy Oroszország nem küldte vissza a hajókat és a legénységet Ukrajnába.
Donald Trump végül lemondta a Vlagyimir Putyinnal szombaton tartandó Buenos Aires-i, G20-csúcson találkozóját – erről maga az amerikai elnök számolt be a Twitter oldalán. Azt írta: figyelembe véve, hogy a hajók és a legénység nem tért vissza Oroszországból Ukrajnába, úgy döntött, minden érintett fél számára jobb lesz, ha lemondja az eseményt. Hozzátette, hogy – amint a helyzet rendeződik – várakozással tekint a találkozóra. 
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt követően orosz hírügynökségeknek azt mondta: a Kreml egyelőre nem kapott hivatalos értesítést az amerikai elnök döntéséről. „Elrepülünk Argentínába. Egyelőre csak a hírekben megjelent Twitter-üzenetet láttuk (a lemondásról). Hivatalos értesítést nem kaptunk” – jelentette ki. A TASZSZ jelentése szerint hozzátette, hogy Putyinnak több ideje marad a kollégáival tartandó hasznos megbeszélésekre, ha valóban elmarad a Trumppal korábban tervezett eszmecseréje. „Ha valóban így van, akkor az elnöknek két órával több jut majd a programjában hasznos találkozókra a csúcs margóján” – fogalmazott. 
Peszkov korábban újságíróknak arról beszélt, hogy a stratégiai stabilitásról, a kétoldalú kapcsolatokról és a regionális konfliktusokról kíván tárgyalni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal Vlagyimir Putyin orosz elnök kettejük szombaton tartandó Buenos Aires-i találkozóján. Peszkov azt is közölte, hogy Putyin elsősorban a kétoldalú viszonyról szeretne eszmecserét folytatni Trumppal. Úgy vélekedett, hogy a feleknek nem minden kérdésben kell megegyezni, de kommunikálni kötelező egymással, ami az egész világ érdekében áll. Trump a Kercsi-szorosban történt vasárnapi orosz–ukrán tengeri incidens nyomán korábban kijelentette: még nem döntötte el, hogy találkozzon-e Putyinnal Buenos Airesben. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, „nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót”. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója azonban később azt mondta, hogy a találkozót alaposan előkészítették, és a megbeszélendő témák köre teljes egészében a két vezető döntésétől függ.

„Nem túl eredeti, Viktor” – Orbánnak üzent Verhofstadt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.29. 17:35
Guy Verhofstadt
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Előbb Putyinról másoltad le a politikádat, aztán pénzt vettél el az EU-tól és most tőlem lopsz kampányötleteket – közölte a liberális frakcióvezető.
Twitter-oldalán üzent Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Guy Verhofstadt, az ALDE frakcióvezetője azt követően, hogy Kovács Zoltán szerdán bemutatta az óriásplakátot, ami szavai szerint Brüsszelben is látható lesz. Az óriásplakát egy kisteherautón szerepel azzal az angol felirattal: „Százak haltak meg terrortámadásokban 2015 óta. de Guy Verhofstadt azt mondja: »nincs bevándorlási válság« (2018.04.07.) Ez ostobaság!” Verhofstadt a Twitteren azt írta:
„Nem túl eredeti, Viktor. Előbb Putyinról másoltad le a politikádat, aztán pénzt vettél el az EU-tól és most tőlem lopsz kampányötleteket. Ennél jobbnak kell lenned 2019 májusában!”

Az Európai Parlament liberális frakciója ugyanis november elején – mintegy válaszul a magyar kormány EU-ellenes kampányaira – készített mozgó plakátot, melyen az áll: „Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét!”.  A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette akkor Verhofstadt.

Tüntetéses fotó a kormányplakáton

A magyar kormány kisteherautós plakátján az angol szövegen kívül három kép látható. Az alsó fotón a 2016. július 14-én Nizzában a tömegbe hajtó kamion látható, a jobb felső képen pedig a brüsszeli Zaventem repülőtér a 2016. március 22-én történt terrortámadás után. Kakkuktojás viszont a bal felső kép, ugyanis korábbi, mint 2015, ráadásul semmi köze nincs egyik európai terrortámadáshoz: 2014 július 19-én Párizsban erőszakba torkollt egy palesztinok melletti, a Gázai -övezetben kiújult erőszak miatti Izrael-ellenes tüntetés, ott készült a fotó – vette észre az Euronews.