Megy Orbán kedvence is, nagytakarítás zajlik a közmédiában

Publikálás dátuma
2018.11.30 11:03
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor korábbi sajtófőnöke távozik a Duna TV vezetéséből, feláll az MTI örökzöldnek hitt tanácsadója is. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaként nagy átalakításba kezdett – a jelek szerint újra meg keverni a hatalmi kártyákat.
Két megbízható forrásból is úgy tudja a 444.hu, hogy közös megegyezéssel távozott posztjáról Szabó Edina, a közszolgálati Duna TV csatornaigazgatója. Azért „csak” két forrásból, mert az MTVA sajtóosztálya három nap után sem reagált a portál kérdéseire, az érintett pedig nem akart nyilatkozni az ügyben. A „közös megegyezés” a lap szerint valójában azt jelentette, hogy Papp Dániel vezérigazgató felállította Szabót és stábját a csatorna éléről, miután konfliktusba keveredtek a műsorstruktúrával kapcsolatban. Szabó több koncepciót készített a Duna TV megújítására vonatkozóan, de ezeket a vezérigazgató lesöpörte az asztalról.
Szabó Edina a korábbi MTV-nél és a Hír TV-nél képernyőzött is, és dolgozott Schmitt Pál sajtótitkáraként is. 2017 tavaszán érkezett az MTVA-hoz, távozása pedig azért is meglepő, mert őt hosszú éveken keresztül Orbán Viktor legbelső köréhez sorolták: 2010 előtt hét kerek évig volt sajtófőnöke a Fidesz elnökének, ő készítette az első Orbán-videókat az interneten (OVTV!), lojalitását azóta sem kérdőjelezték meg, mai napig megmaradt a nexusa a miniszterelnökkel.Az újság úgy tudja, hogy Szabóval együtt mennie kellett a csatorna vezetésének is.
Papp megszüntette Belénessy Csaba volt MTI vezérigazgató tanácsadói szerződését szerződését. Az érintett ezt megerősítette a 444-nek: „három vezérigazgató igényt tartott rám, a negyedik most nem.” Indoklást nem kapott, igaz, olyan nagyon csalódottnak sem tűnt.  Váltás történt a kontrolling osztály élén is: Bíró Anikót is elküldték, papíron közös megegyezéssel, és közvetlen beosztottjai közül is többen távoznak. A kontrolling osztály a sajtóosztályhoz hasonlóan elérhetetlen, telefonszámukat a közönségszolgálathoz irányították.
A hirado.hu szerkesztőségében is többeknek megköszönték a munkát. Legalább hat, az egyik érintett szerint összesen nyolc kollégától köszöntek el, hivatalosan azért, mert megszűnik, illetve beolvad az MTVA-ba eddigi leányvállalata, az online közmédia oldalait működtető Új Média és Teletext Kft. A cégvezetés ezt kitűnő alkalomnak találta némi áramvonalasításra, és a szerkesztőség állományának nagyjából 15 százalékától válik meg. 
A változások két hónapja gyorsultak fel, miután Vaszily Miklós szeptember végével távozott az MTVA éléről, hogy az Echo TV vezérigazgatója, később pedig a TV2 igazgatótanácsának elnöke legyen. Helyét a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatóként vette át Papp Dániel, a megüresedett igazgatói poszt pedig Galambos Istváné lett. 
Felmerülhet a kérdés, miért egy olyan, a szervezeten belül sem túl népszerű figurát neveztek ki a cég élére, akinek papírja van arról, hogy híreket hamisítva küzdötte fel magát a közszolgálat csúcsára?
- veti fel a portál, de a választ is tudni vélik:  a közmédiát a színfalak mögül irányító főtanácsadó, Várhegyi Attila körül elfogytak a megbízható káderek: egyedül Papp maradt a felső vezetésben, akiben a volt fideszes pártigazgató maximálisan megbízik.
A teljes képhez hozzátartozhat, hogy azt is pletykálják a közmédia környékén: a szervezetre hosszú évek óta nagy befolyást gyakorló Várhegyi pozíciója sem olyan biztos már mint volt a választások előtt. A viszonyokat ismerők szerint túlzottan megszilárdult a rendszer: a 2015-ös nagy átalakítás - akkor indultak el a párhuzamos tematikus csatornák, és lett hírcsatorna az M1 - óta a struktúra mozdulatlan, nincs gyakorlatilag semmilyen) innováció, a vezető beosztásban lévők pedig egymást fedezik. Ez állítólag feltűnt a miniszterelnöknek is, aki megkeverni készül a hatalmi pozíciókat a közmédiában, sőt állítólag Várhegyinek már ajánlott is más pozíciót. 

Évi egymillió forinttal is megrövidíthetik a tanárokat - töltik a sztrájkalapot

Publikálás dátuma
2019.03.20 00:00

Fotó: Vajda József
Utoljára 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát, most ezt a tömeget szeretnék megtöbbszörözni.
– Sajnos mi nem tudjuk megerősíteni, hogy hatalmas siker lenne a pedagógus életpálya-modell, mint ahogy azt nemrég Rétvári Bence államtitkár közölte. A valóságban nagyon komoly gondok vannak – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Szabó Zsuzsa szerint az egyik legnagyobb probléma az óraszámok kérdése: a 22-26 órás felosztásban ugyanannyit keres az a tanár, aki heti 26 óra tanórát tart meg, mint aki 22-t. Azzal pedig, hogy a bérek vetítési alapját nem a mindenkori minimálbér teszi ki, jelentős összegeket vonnak el a pedagógusoktól. – Ennek tudatosítására létrehoztunk egy „bérnyomásmérőt”, amelyből kiderült például, hogy egy 31 éve a pályán lévő mesterpedagógus havonta bruttó 100 ezer forinttal kap kevesebbet annál, mintha a jelenlegi minimálbérhez lenne kötve a fizetése. Ez évente 1 millió 200 ezer forintos kiesést jelent számára. De egy pályakezdő is bruttó 50 ezerrel keres kevesebbet, pedig az ő támogatásuk, pályán tartásuk életbevágó lenne – fogalmazott az elnök. A Magyar Nemzet nemrég kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, jövőre 30 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Szabó Zsuzsa emlékeztetett: ez volt a PSZ álláspontja is a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésein. Viszont a szakszervezet azt is kikötötte, hogy a 30 százalékos emelés csupán az első lépés lehet, azt további bérfelzárkóztatásnak kell követnie annak érdekében, hogy legalább a kormányzati ciklus végéig elérje a tanárbérek vetítési alapja a minimálbér összegét. Erre a tanács következő, március 26-i ülésén várnak garanciákat. – Szeretnénk, ha megszűnne az időhúzás és érdemben is előrébb jutnánk. Az üléseken gyakran csak azt ismételgetjük, ami előzőleg már elhangzott. Ennek véget kell vetni. Ha március 26-án nem jutunk dűlőre, el kell döntenünk, mit lép a PSZ – mondta az elnök. Az egyik út a sztrájk, amelynek az előkészületei is megkezdődtek. A PSZ Országos Vezetősége nemrég arról döntött: 50 millió forintos sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak; ebből támogatnák azokat a pedagógusokat, akik a sztrájk idejére nem kapnak bért. Elkezdték felmérni a sztrájkhajlandóságot is. Ebben a tekintetben nagy a szórás: vannak iskolák, ahol a tantestület szinte 100 százaléka sztrájkolna, máshol alig érzékelhető a sztrájkkészség. – Ez az eredményektől függően változhat, de abban biztos vagyok, tudjuk mozgósítani a kollégákat, ha szükség lesz rá – vélekedett Szabó Zsuzsa. Felidézte: a 2016-os sztrájkban mintegy 25 ezren vettek részt. Ha belevágnak egy hasonló akcióba, ezt szeretnék megtöbbszörözni. De egyelőre a PSZ bízik a tárgyalások sikerében.
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.03.20 00:00

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51