Megy Orbán kedvence is, nagytakarítás zajlik a közmédiában

Publikálás dátuma
2018.11.30. 11:03
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor korábbi sajtófőnöke távozik a Duna TV vezetéséből, feláll az MTI örökzöldnek hitt tanácsadója is. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaként nagy átalakításba kezdett – a jelek szerint újra meg keverni a hatalmi kártyákat.
Két megbízható forrásból is úgy tudja a 444.hu, hogy közös megegyezéssel távozott posztjáról Szabó Edina, a közszolgálati Duna TV csatornaigazgatója. Azért „csak” két forrásból, mert az MTVA sajtóosztálya három nap után sem reagált a portál kérdéseire, az érintett pedig nem akart nyilatkozni az ügyben. A „közös megegyezés” a lap szerint valójában azt jelentette, hogy Papp Dániel vezérigazgató felállította Szabót és stábját a csatorna éléről, miután konfliktusba keveredtek a műsorstruktúrával kapcsolatban. Szabó több koncepciót készített a Duna TV megújítására vonatkozóan, de ezeket a vezérigazgató lesöpörte az asztalról.
Szabó Edina a korábbi MTV-nél és a Hír TV-nél képernyőzött is, és dolgozott Schmitt Pál sajtótitkáraként is. 2017 tavaszán érkezett az MTVA-hoz, távozása pedig azért is meglepő, mert őt hosszú éveken keresztül Orbán Viktor legbelső köréhez sorolták: 2010 előtt hét kerek évig volt sajtófőnöke a Fidesz elnökének, ő készítette az első Orbán-videókat az interneten (OVTV!), lojalitását azóta sem kérdőjelezték meg, mai napig megmaradt a nexusa a miniszterelnökkel.Az újság úgy tudja, hogy Szabóval együtt mennie kellett a csatorna vezetésének is.
Papp megszüntette Belénessy Csaba volt MTI vezérigazgató tanácsadói szerződését szerződését. Az érintett ezt megerősítette a 444-nek: „három vezérigazgató igényt tartott rám, a negyedik most nem.” Indoklást nem kapott, igaz, olyan nagyon csalódottnak sem tűnt.  Váltás történt a kontrolling osztály élén is: Bíró Anikót is elküldték, papíron közös megegyezéssel, és közvetlen beosztottjai közül is többen távoznak. A kontrolling osztály a sajtóosztályhoz hasonlóan elérhetetlen, telefonszámukat a közönségszolgálathoz irányították.
A hirado.hu szerkesztőségében is többeknek megköszönték a munkát. Legalább hat, az egyik érintett szerint összesen nyolc kollégától köszöntek el, hivatalosan azért, mert megszűnik, illetve beolvad az MTVA-ba eddigi leányvállalata, az online közmédia oldalait működtető Új Média és Teletext Kft. A cégvezetés ezt kitűnő alkalomnak találta némi áramvonalasításra, és a szerkesztőség állományának nagyjából 15 százalékától válik meg. 
A változások két hónapja gyorsultak fel, miután Vaszily Miklós szeptember végével távozott az MTVA éléről, hogy az Echo TV vezérigazgatója, később pedig a TV2 igazgatótanácsának elnöke legyen. Helyét a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatóként vette át Papp Dániel, a megüresedett igazgatói poszt pedig Galambos Istváné lett. 
Felmerülhet a kérdés, miért egy olyan, a szervezeten belül sem túl népszerű figurát neveztek ki a cég élére, akinek papírja van arról, hogy híreket hamisítva küzdötte fel magát a közszolgálat csúcsára?

- veti fel a portál, de a választ is tudni vélik:  a közmédiát a színfalak mögül irányító főtanácsadó, Várhegyi Attila körül elfogytak a megbízható káderek: egyedül Papp maradt a felső vezetésben, akiben a volt fideszes pártigazgató maximálisan megbízik.
A teljes képhez hozzátartozhat, hogy azt is pletykálják a közmédia környékén: a szervezetre hosszú évek óta nagy befolyást gyakorló Várhegyi pozíciója sem olyan biztos már mint volt a választások előtt. A viszonyokat ismerők szerint túlzottan megszilárdult a rendszer: a 2015-ös nagy átalakítás - akkor indultak el a párhuzamos tematikus csatornák, és lett hírcsatorna az M1 - óta a struktúra mozdulatlan, nincs gyakorlatilag semmilyen) innováció, a vezető beosztásban lévők pedig egymást fedezik. Ez állítólag feltűnt a miniszterelnöknek is, aki megkeverni készül a hatalmi pozíciókat a közmédiában, sőt állítólag Várhegyinek már ajánlott is más pozíciót. 
Szerző

Menesztették a BKK vezérét

Publikálás dátuma
2018.11.30. 09:58

Fotó: Molnár Ádám
Dabóczi Kálmánnak a közel negyvenmilliárd forintos elektromos jegyrendszer bedőlése miatt kell távoznia. Megnyirbálják Szeneczei Balázs főpolgármester-helyettes jogkörét is. Tarlós a kezét mossa.
Felmentette pozíciójából Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérét Tarlós István főpolgármester - derül ki a városháza közleményéből. A menesztések oka csak nehezen hámozható ki a városháza sajátos magyarsággal írt közleményéből:
„A BKK részéről a kivitelezési bonyodalom súlyának elhúzódó téves értelmezése, ill. szofisztikus magyarázatai folytán mára semmiképp sem indokolható időveszteség következményeként az illetékes, BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes feladata a jövőben a városüzemeltetésre korlátozódik."

Lefordítva: mint azt a Bagdy Gábor főpolgármester helyettes tegnapi közleményében leszögezte, ő és Tarlós István főpolgármester „nem tudtak” a RIGO rendszer körüli problémákról, mivel azt elhallgatták előlük. Dabóczi menesztésén túl ezért Szeneczey Balázs főpolgármester -helyettestől – ő volt a BKK-t felügyelő főpolgármester-helyettes - elveszik az elektronikus jegyrendszer beruházás felügyeletét és azt Bagdy Gábor kapja most meg. A városháza tegnap esti közleményében úgy fogalmazott a várost nem érte kár az ügyben. Ez azonban, mint írtuk erősen sántít mivel már 6,3 milliárdot kifizettek az elektronikus jegyrendszer kiépítésével megbízott német cégnek, amellyel azonban a BKK a napokban szerződést bontott, arra hivatkozva, hogy a cég nem biztosította a bankgaranciához szükséges feltételeket. Egyelőre így rejtélyes, hogy tarlósék közleménye szerint ez miért nem lenne kár.

UPDATE

Közleményt adott ki a BKK igazgatótanácsi elnöke, Szegvári Péter, aki szerint azért nem érte kár a fővárost, mivel a Scheidt & Bachmann GmbH által leszállított hardvereszközök továbbra is a főváros rendelkezésére állnak, és ebből kiépíthető a rendszer. „A tervezett 7 elemből 3 határidőben és a tervezett költségek figyelembe vételével megvalósult” - fogalmaz Szegvári Péter közleménye - „Ezek az elemek a hatályos szállítói szerződés alapján készültek és megfelelően felhasználhatók a projekt tovább folytatásához.” A BKK igazgatóság egyben kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködésével kezdődjenek tárgyalások a kormányzati szervekkel az AFC projektnek az országos rendszerekbe történő jövőbeni integrálása lehetőségéről. A Tarlós István régi bizalmasaként ismert Szegvári Péter közleménye úgy fogalmaz: a sajtóhírekkel ellentétben az Igazgatóság elnöke – azaz ő, Szegvári Péter - „közvetlenül nem adott rendszeres jelentést az adott ügyben a főpolgármester számára.”

Dabóczi Kálmán
Fotó: Molnár Ádám
Ha lehet, ennél is rejtélyesebb, hogy Tarlós és Bagdy hogyan nem tudhatott a RIGO rendszer problémáiról. Mint megírtuk Tarlós István eleve azért vette fel 2015-ben Dabóczi Kálmán BKK posztra, mivel Dabóczi fő feladata volt az évek óta nyűglődő, egyre nagyobb csődtömeggé növő RIGO rendszer kiépítésének a gatyába rázása. Az is feltűnő, hogy Tarlós mostanában egyre sűrűbben értekezett a BKK beszántásáról, így a napokban Orbán Viktorral aláírt választási szerződésében külön pontként szerepel a BKK megszüntetése. Piaci forrásaink szerint Dabóczinak már évekkel ezelőtt szerződést kellett volna bontania a Schiedt & Bachmann-al. A Schiedt & Bachmann-nal kötött 2014-es szerződés nem igazán adott arra lehetőséget, hogy a hardverek – beléptető kapuk, ellenőrző készülékek – legyártása után kitapossák a vállalkozásból, hogy beüzemelje azokat, különös tekintettel a rendkívül bonyolult IT-integrációs feladatokra. Így a BKK ugyan megvásárolt egy halom ilyen berendezést a cégtől, ám azok most használatlanul hevernek valahol egy raktárban. Azonban szerződésbontás helyett a BKK-vezér inkább újraterveztette a rendszert, ami újabb 3 milliárdos költségnövekedéssel járt.   Közben 2017 óta ketyeg a beléptető rendszer kialakítására felvett EBRD-hitel. Korábban a 444.hu úgy kalkulált: az eredetileg 15 milliárdosra tervezett RIGO rendszer 36,8 milliárd forintosra költségvetésűre puffadt fel. A portál mostani számításai szerint végül akár 15 milliárdra is rúghat a bedőlt rendszer miatt az adófizetőket érő kár.  A 2004 óta vajúdó, ám a jelek szerint soha el nem készülő elektromos beléptetőrendszer bedőlése részint komoly probléma lehet a fővárosban újrázásra készülő Tarlós Istvánnak, már ha az ellenzék képes felismerni az ügy súlyát. Ugyanakkor a kezére is játszhat, mivel nagyjából a projekt volt a BKK fenntartásának az utolsó indoka, így viszont már semmi sem áll Tarlós útjába, hogy a BKK-t megszüntesse és kisebb részét a városháza szervezetébe integrálja.
Frissítve: 2018.11.30. 11:10

Ismét esett az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.11.30. 09:18
Illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Egy héten belül 11 forinttal csökkent a benzin és 16 forinttal a gázolaj literenkénti bruttó átlagára.
A héten már másodszor csökkent az üzemanyagok ára: a Mol pénteken bruttó 3 forinttal mérsékelte a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 353 forintra, a gázolajé pedig 399 forintra csökkent. Az árak szerdán is estek: a benzin átlagára literenként 8 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal. Az autósok ugyanakkor 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.
A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint – írja az MTI.
Szerző
Témák
üzemanyagár