Mexikó;templom;Hungary helps;

Magyarországnak már annyira jól megy, hogy a kormány Mexikóban újít fel templomokat

Több mint kétmilliárd forintot küldtek egy mexikóvárosi és egy tepoztlani templom földrengés utáni renoválására. A költségeket mi álljuk.

Egy kormányhatározatból derül ki ,hogy a magyar kormány a Hungary Helps-program keretében a jövő évben 885554868 forinttal, 2020-ban pedig 1145368657 forinttal támogatja fölrengésben károsodott mexikói templomok renoválását. Az ehhez szükséges tárgyalások megkezdéséért Szijjártó Péter külügyminiszter felel, a költekezést Orbán Viktor hagyta jóvá. A két templom egy 2017-es földrengésben sérült meg -írja a határozatot kiszúró 444.hu.

Az ügy előzménye lehet, hogy idén júliusában találkozót tartottak magyar és mexikói külügyi vezetők;már itt szó esett arról, hogy Magyarország felajánlja segítségét a földrengésben károsodott műemlékek helyreállításához. A tárgyalásokon ekkor még három lehetőségről – anyag- és munkaerő, valamint szakértők kiküldéséről – egyeztetettek, végül a magyar fél a pénzbeli támogatás mellett döntött.

Miközben az Orbán-kormány támogatásácval mexikói templomokat renoválnak, Budapesten kapacitás és szakemberhiány miatt állt le ideiglenesen a Honvédkórház korszerű koraszülöttosztálya. Korábban a kórház sürgősségi centruma került az összeomlás szélére; pedig a működés biztosításához a (dolgozók béremeléséhez és az eszközök pótlásához)  250 millió forint is elég lett volna.