Magyarországnak már annyira jól megy, hogy a kormány Mexikóban újít fel templomokat

Publikálás dátuma
2018.11.30. 14:19

Fotó: Google Street View
Több mint kétmilliárd forintot küldtek egy mexikóvárosi és egy tepoztlani templom földrengés utáni renoválására. A költségeket mi álljuk.
Egy kormányhatározatból derül ki ,hogy a magyar kormány a Hungary Helps-program keretében a jövő évben 885554868 forinttal, 2020-ban pedig 1145368657 forinttal támogatja fölrengésben károsodott mexikói templomok renoválását. Az ehhez szükséges tárgyalások megkezdéséért Szijjártó Péter külügyminiszter felel, a költekezést Orbán Viktor hagyta jóvá. A két templom egy 2017-es földrengésben sérült meg -írja a határozatot kiszúró 444.hu.
Az ügy előzménye lehet, hogy idén júliusában találkozót tartottak magyar és mexikói külügyi vezetők;már itt szó esett arról, hogy Magyarország felajánlja segítségét a földrengésben károsodott műemlékek helyreállításához. A tárgyalásokon ekkor még három lehetőségről – anyag- és munkaerő, valamint szakértők kiküldéséről – egyeztetettek, végül a magyar fél a pénzbeli támogatás mellett döntött.
Miközben az Orbán-kormány támogatásácval mexikói templomokat renoválnak, Budapesten kapacitás és szakemberhiány miatt állt le ideiglenesen a Honvédkórház korszerű koraszülöttosztálya. Korábban a kórház sürgősségi centruma került az összeomlás szélére; pedig a működés biztosításához a (dolgozók béremeléséhez és az eszközök pótlásához)  250 millió forint is elég lett volna.
Szerző

Óriási botrány lett a Figyelő pénzesős címlapjából

Publikálás dátuma
2018.11.30. 13:55
A káros sztereotípiákat megidéző címlap
Fotó: Népszava
Az izraeli nagykövet is kiakadt, amiért a Figyelő pénzzuhatagban ábrázolta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét.
Diplomáciai botrány is lehet belőle, hogy a korábban Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő meglehetősen ízléstelen címlappal adta el az Együttélés házáról szóló cikküket. A borítón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke áll, szállongó húszezresekkel övezve, alatta pedig egy felirat: Együttélés Háza: A Heisler-projekt, elszámolási nehézségek.
A címlapot látva Izrael nagykövete is felhívta Heislert a MAZSIHISZ elnökét, Heisler Andrást, hogy kifejezze személyes aggodalmát és megdöbbenését A nagykövet szerint a Figyelő üzenete burkolt és szégyenletes célzás – mármint a zsidóság pénzéhességéről szóló negatív, sértő sztereotípiákra.
Így látja ezt a Mazsihisz is: mint közleményükben írják, „a Figyelő 2018/48. számának címlapján megjelent Szövetségünk elnökét ábrázoló fotó-montázs közösségünkkel szembeni évszázados sztereotípiák felélesztésére alkalmas.(…) A rendszerváltás óta példa nélküli, hogy egy történelmi egyház vezetőjéről – minden ténybeli alapot nélkülözve – ily’ uszító címlap jelenjen meg. A szándékos karaktergyilkosságot a MAZSIHISZ Vezetése elutasítja, Heisler Andrással szolidáris, mellette kiáll!”
A Figyelő cikke azt veti fel, hogy vajon mire költhetik a „végeláthatatlan költségű” Együttélés Háza milliárdjait; a kormánypárti lap szerint próbáltak utána járni a kérdésnek, de „sok részletet a köd leple borít”.
A Mazsihisz szerint azonban már maga a címlap állítása is valótlan: nincsenek elszámolási nehézségek, a  szervezet a Rumbach zsinagóga-projekt (vagyis az Együttélés Háza) ügyében minden elszámolási kötelezettségének határidőben eleget tett.  
Az Figyelő cikk hátterében a 444.hu egyébként azt sejti, hogy több év várakozás után sem nyílik meg a Sorsok Háza múzeum, elsősorban a Mazsihisz és Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának és a Figyelő tulajdonosának vitája miatt. A hetilap egyébként ezen a héten jelent meg utoljára úgy, hogy még Schmidt Mária tulajdonában állt – ezt a lapot is magába olvasztotta ugyanis a most talpra álló kormánypárti médiagólem.
Szerző
Frissítve: 2018.11.30. 18:22

A bíróság szerint is jogtalanul zárt ki egy meleg szervezetet az Új Nemzedék Központ

Publikálás dátuma
2018.11.30. 12:21
illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
AZ ÚNK még az Egyenlő Bánásmódot is beperelte, hogy ne kelljen beengedniük egy szegedi melegcsoportot az uniós pénzből épített ingatlanba. Most vesztettek.
Újabb - most már bírósági - döntés született a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot kitiltó Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyében: immár a Fővárosi Törvényszék mondta ki első fokon, hogy nem tilthatók ki az LMBTQI-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből - számol be a fejleményekről a szegedi civil csoport. Miután több hónapon át tartó jól működő kapcsolat után az állam által EU-s pénzből működtetett Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBTQI-csoport rendezvényeit az épületből, a csoport az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az EBH megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 forint bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. A Központ ezek után közigazgatási perben támadta meg az EBH döntését.
Csakúgy, mint az EBH által korábban lefolytatott eljárás során, a Központ a perben is elsősorban azt próbálta bizonyítani, hogy az LMBTQI csoport politikai tevékenységet végzett a szegedi közösségi térben tartott taggyűlésén. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, sőt felhívta rá a figyelmet, hogy erre az ÚNK csak utólag, a rendezvény engedélyezését megtagadó döntését követően hivatkozott, azt megelőzően meg sem kísérelte tisztázni a taggyűlések konkrét programját. 
A Fővárosi Törvényszék - utalva az alapvető jogok biztosának jelen ügyben hozott állásfoglalására is - elfogadta az EBH azon érvelését is, hogy egy civil szervezettől nem várható el, hogy soha, semmilyen formában ne foglaljon állást politikai-közpolitikai kérdésekben.  A Szegedi LMBT Közösségért Csoport “politikai” tevékenysége abban állt, hogy tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen. “Mivel félő, hogy az Új Nemzedék Központ - a hatósági döntések ellenére - továbbra sem engedi be az LMBTQI-csoportokat, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport petíciót indított annak érdekében, hogy mielőbb visszajussunk, és megakadályozzuk az ÚNK időhúzását” - nyilatkozta Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja.  A bírósági eljárás során a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős. Korábban egy kecskeméti LMBQ-közösség nyert pert a kecskeméti rendőrség és önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéken, amiért a helyi kapitányság nem fogadta el bejelentett gyülekezésnek a csoport köztéri rendezvényét – a városvezetés pedig közterület-használati bírságot szabott ki rájuk, amiért mégis megtartották a programot. Mint kiderült, mindkét intézkedés jogszerűtlen volt.
Szerző
Frissítve: 2018.11.30. 12:24