Temették a tudás szabadságát, harcias közösséget alapítottak helyette a hallgatók a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2018.12.01. 17:19
Illusztráció
Fotó: Népszava
A CEU-t búcsúztató diáktüntetésen felszólalt a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője is, a hallgatók pedig nem csak egy új szervezet létrehozását jelentették be, de azt is, hogy december 8-án kiállnak a rabszolgatörvény ellen.
"Egy szerelmet eltemetni jöttünk" - kezdte rövid beszédét az első felszólaló. Talán ha százan voltak a Kossuth téren - inkább hasonlított sajtótájékoztatóra  a rendezvény, mint tüntetésre. Nem tette kevéssé borússá a demonstráció hangulatát a felhőktől szürke ég sem, miközben a Parlament előtt egy valódi koporsót kezdtek elföldelni a jelenlévők. A búcsúztatott szerelemét, mely a tudás szabadsága. "Felfelé, előre nézünk. Búcsúnk csak így lehet méltó, fájdalmunk csak így lehet erő" - zárta.
"Fellépésünk vagy közös, vagy semmilyen"

- vette át a szót a következő diák, a bemutatkozást szintén mellőzve. "Önállóak és függetlenek vagyunk, és nem vállalunk kevesebbet, mint a teljes, gyakorlati szolidaritást" - szögezte le, majd meg is magyarázta: "értelmiséginek lenni ugyanis nem kitüntretettség, hanem felelősség". Beszédéből kiderült,
a hallgatók szervezetileg is részt vesznek a december 8-i szakszervezeti tüntetésen, melyet a rabszolgatörvény ellen szerveznek.

"Valljuk, hogy a munkás nem gép, ami gombnyomásra termel, ahogy a diák sem az, akin az állam nagy haszonnal túladhat" - fogalmazott a felszólaló. Elmondta még, hogy a hallgatók létrehoztak egy közösséget, ami vasárnap hivatalosan is megalakul. Aztán harciasan szólásra sarkallta azt, aki eddig hallgatott, aki pedig szólt, azt üvöltésre. "Ha vitatkozol, szerveződsz. ha szerveződsz, cselekedj".
Követte őt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Szolidaritását fejezi ki a diákokkal, viszonozva a gesztusukat. "Ez szól azoknak a munkáscsaládoknak gyerekeiről is, akiktől a lehetőség veszik el, hogy egy jobb élet reményében egyáltalán a startvonalhoz állhassanak" - fogalmazott. Mint mondta,
minden parlamenti ciklusnál elvesznek tőlünk valamit: a pénzünket, a jogainkat, az életünket.

"Mondjuk ki együtt, hogy elég volt" - zárta le beszédét Kordás, aki egy lecsúszó helyett egy felemelkedő Magyarországért áll ki.
Majd a hallgatók kiáltávnyát olvasták fel - egyszer magyarul, majd még egyszer, angolul. "Mi vagyunk azok, akik elmentek, és nem jönnek haza" - a szöveg egyetempolitikáról épp úgy szól, mint egzisztenciális válságról, a fiatalok teljes kilátástalanságáról a mai Magyarországon. Egyre kevesebben lehetnek ők, akik még megengedhetik, hogy egyetemre járjanak, hangzott el. Az ösztöndíj lassan csak alamizsna, a tanuláshoz hitelt kell felvenni -
"mi az árfolyama egy szabad piacon a gondolatainknak?"

A szakjaikat, egyetemüket felsőbb érdekek miatt elvesztő, csalódott diákok hangján szólt a kiáltvány, akik ráébredtek, hogy a tudás és kultúra egy szűk réteg privilégiuma. "Mi vagyunk azok, akiknek hallgass a neve, és most mégis kiáltunk", mondták: kiáltanak a nincstelenekért, az éhbérért, a feketén, a megbízási szerződéssel dolgozókért és dolgozni akarókért, sorolták, kiáltanak az éhezőkért, elesettekért, a zsarnokság ellen. Érdemes meghallgatni, a felvételen a 18. perc előtt kezdődik.
Szerző
Frissítve: 2018.12.01. 20:35

Elfogták a férfit, aki tüntetőkre támadt a budapesti metrón

Publikálás dátuma
2018.12.01. 13:43
A piros kabátos zaklató szinte a tettlegességig elment, egy határozottabb utas fékezte meg végül
Fotó: Youtube/Jeti Válasz
Lökdöste, anyázva szidta és genetikai hulladéknak nevezte a CEU és az MTA függetlensége mellett kiálló tüntetőket. Garázdaságért kell felelnie.
A rendőrök azonosították és elfogták azt a 26 éves férfit, aki november 24-én a Bikás park és a Szent Gellért tér megállók között a 4-es metrón "szóváltásba keveredett" két utassal a náluk lévő tábla miatt - írja a police.hu.
A férfi még múlt szombaton támadt neki a CEU mellett kiálló tüntetésről hazafelé tartó két utastársainak. "Azt hitte, hogy egyetemisták vagyunk" - nyilatkozta egyikük a 24.hu-nak. Mindennek elmondta őket a támadő, egyebek közt szemüveg-viselésért "genetikai ulladéknak". Végül egy negyedik utas közbelépett, ekkor hagyta csak békén kiszemeltjeit az agresszor. A táblán egyébként az MTA címerén is látható Minerva, a bölcsesség és műveltség ógörög istennője szerepelt, illetve a Gyűrűk Urából ismert Szauron szeme, mely fölött a "Figyelő" felirat volt olvasható.
Érden fogták el a férfit, garázdaság vétség miatt gyanúsítottként kihallgatták, és beismerte a bűncselekmény elkövetését.
Egyikük a vitát telefonnal rögzítette, ezért azt a férfi megpróbálta kicsavarni a kezéből. A felvétel az inetrnetet is bejárta:
Szerző
Frissítve: 2018.12.01. 18:59

Több mint 10 milliárdért hirdetett a kormány idén a fideszes sajtóban

Publikálás dátuma
2018.12.01. 12:47
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem létezhetnének a hirdetésekkel beléjük pumpált állami milliárdok nélkül a fideszes médióriás cégei.
A fideszes sajtót összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnál listaáron nézve minden harmadik reklámforint az államtól jött 2018-ban - írja a Kreatív. A Kantar Media számításaiból nem csak az derül ki, hogy ezek a cégek nem létezhetnének jelen formájukban pusztán piaci alapon, de az is:
szektoraikban ők vitték el az állami költések kétharmadát.

Az adatokból kiderül: míg a teljes print, rádió, illetve online piacot érintő listaáras reklámbevételekből 17 százalékot tett ki az állami reklámköltés (105 milliárdból 17,8 milliárd forint), addig ezeknél a cégeknél ugyanez az arány 29 százalék (38,9 milliárdból 11,3 milliárd forint). A három szegmensbe tehát összesen 17,8 milliárd forint érkezett, és ennek 63 százaléka, 11,3 milliárd forint ment a KESMA-nak ajándékozott cégekhez.
Az államtól leginkább függő médiacégek a Magyar Idők Kiadó Kft. és a Figyelőt kiadó K4A, Schmidt Mária és Ungár Péter cége. Előbbi teljes reklámbevételének 77 százaléka, utóbbinak 61 százaléka érkezik az államtól.
A fenti adatok a hirdetések listaárát veszik alapul. Tekintve, hogy míg a piaci cégek gyakran jelentős kedvezményeket harcolnak ki maguknak, addig az állami vállalatokg nem gyakran alkudoznak,
az állami reklámköltések valós aránya jóval magasabb is lehet 63 százaléknál.

A gyűjtésben nem szerepel a szintén jelentős mennyiségű állami hirdetést kasszírozó New Wave Media, mivel a cég reklámfelületeit 2018 óta az Evomedia értékesíti, amely viszont csak portfóliószintű bevallást tesz közzé. Az alapítványnak adott tévéket, az Echót és a Hír TV-t pedig nem méri a Kantar, ezért a tévés reklámpiac is kényszerűen kimaradt a szomorú összesítésből. Ezen a téren a legnagyobb kedvezményezettek egyébként a TV2 Csoport és a közmédia.
Szerző
Frissítve: 2018.12.01. 19:00