Előfizetés

Nem csak a szerelemtől foroghat a világ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.04. 09:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szédülés sokszor csak egy kis múló egyensúlyzavar, de járhat akár zavarodottsággal, ájulással is. A kardiológus azt ajánlja, ha többször tapasztaljuk, érdemes kideríteni az okát, mert ez akár szív-érrendszeri eredetű is lehet.
Valamennyien érzünk néha könnyű szédülést, amelynek az esetek döntő többségében semmilyen komoly egészségi oka nincsen. Ilyenkor segít, ha leülünk vagy lefekszünk, és az enyhe zavarodottság gyorsan elmúlik. Az egyik, gyakori okozója éppen a testhelyzet, az úgynevezett ortosztatikus hipotónia ugyanis az a jelenség, amikor hirtelen felálláskor megszédülünk. A gyors vérnyomásesés miatt ilyenkor átmeneti keringési elégtelenség alakul ki többek közt az agyban, ezért homályosul el a látásunk és szédülünk meg. Ugyanilyen ártatlan ok lehet a dehidráció és egy akut betegség, például megfázás, influenza is. A gyakori lehetséges eredők közé tartozik még a stressz, a szorongás, a tériszony, a forróság, az alkohol, a drog használata és az alacsony vércukorszint is.

Komolyabb betegségek is okozhatja

A tünetként jelentkező szédülést komolyan kell venni, különösen, ha hirtelen, és ha gyakran jelentkezik. Ha koordinációs- és egyensúlyzavar, járási nehézség is társul hozzá, az lehet a stroke jele is, ami azonnali ellátást igényel. Ebben leginkább veszélyeztetettebbek a magasvérnyomás-betegek. A szédülés ugyanakkor viszonylag gyakran fordul elő alacsony vérnyomásnál, hirtelen vérnyomás csökkenés  esetén is – hangsúlyozta dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 
Annak számos oka lehet, ha a szédülést ájulás is követi. Okozhatja a vércukorszint gyors csökkenése vagy emelkedése, nagy meleg, hosszú állás, erős stresszhatás, fájdalom, éhség és akár olyan neurológiai állapotok is, mint a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex. Gyakori, hogy neurológiai - például agyi keringési zavar, TIA, stb. -, otoneurológiai - például középfül és vestibuláris rendszer betegségei, stb. - és kardiológiai eredetű - például a szív ingervezetési zavarai, súlyos bradycardia, carotis fokozott érzékenysége, stb. - Ritkán, de az is előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők okoznak ájulást.   

Mit tehetünk?

Amennyiben csak alkalmi, nem visszatérő szédülésről van szó, üljünk, dőljünk le, igyunk egy nagy pohár vizet, illetve ha tudjuk, hogy vércukorszint-esés áll a dolog mögött, együnk egy kis szénhidrátot, például kekszet. Egyébként pedig ajánlatos eleget és jó minőségben aludni, kezeltetni az esetleges alvászavart, visszaszorítani az alkohol- és koffeinfogyasztást, valamint rendszeresen mozogni.
"Ha a legegyszerűbb vagy ismert okok kizárhatók, érdemes kivizsgáltatni, hogy nem kardiológiai indokok állnak-e a háttérben. Amennyiben a családban előfordult szív-érrendszeri betegség, szintén fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető."

 Természetesen a magas vérnyomást, a szívritmuszavart és más, diagnosztizált kardiovaszkuláris betegséget is kezelni kell - egyrészt a tünetek megszüntetése, másrészt a komoly szövődmények elkerülése érdekében - mondta a kardiológus.
Kapcsolódó
Ha nem a szerelemtől szédül

Találtak egy pókot, ami szoptatja a kicsinyeit

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 21:54

Fotó: portioid / iNaturalist.org
Csemetéit anyatejjel tápláló pókot figyeltek meg kínai tudósok, akik szerint a pók teje négyszer több fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej - írta az MTI a Science című folyóiratban közzétett tanulmány alapján.
Az anyatej termelésről eddig úgy tartották, hogy az kizárólag az emlősök jellegzetessége. A kínai tudósok által vizsgált ugrópók faj (Toxeus magnus) egy tejszerű anyaggal táplálta kicsinyeit és egészen addig gondoskodott róluk ily módon, amíg azok felnőttek.
Az állatvilágban ismert a szoptatással való táplálás, galambok és flamingók termelnek úgynevezett begytejet, amellyel fiókáikat táplálják. Ám a pókoknál megfigyelt anyai gondoskodás intenzitása és hosszú időtartam igen szokatlan a szakemberek szerint.
A kínai kutatók Thaiföldön őshonos, külsőre hangyákra hasonlító ugrópókoknál figyelték meg a jelenséget. A fészkükben kikelt kicsinyeket az anyapókok teljeséggel az általuk termelt póktejjel táplálták. A kutatók megfigyelték, hogy a kicsik először a fészek felületén talált tejcseppekből isznak, majd ezután kezdenek el szopni az anya tojásrakó nyílásából. 
Csüan Kuj-csan, a tanulmány egyik szerzője szerint a póktej folyékony tojás lehet, amely az szülőcsatornából idő előtt kikerül. Az anyapók mintegy 40 napig gondozza és táplálja utódát, még az után is, hogy az képes ellátni önmagát, egészen szinte az ivarérettségit.
A kutatók megfigyelték, hogy amikor az anya szülőcsatornáit befestették, elvágva ezzel a tej forrását, a 20 naposnál fiatalabb kicsinyek mind elpusztultak. Amikor az anyát kivették a fészekből, az idősebb pókok lassabban növekedtek, és hamarabb elhagyták a fészket, majd még az ivarérettség elérése előtt elpusztultak - derült ki a kínai tudományos akadémia jünnani részlege tudósainak kutatásából.

Boldogok a csillagászok: a legjobb helyen landolt a Marson a robotgeológus

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 21:48

Fotó: NASA
Enyhén lejtős, mintegy 4 fokos hajlásszögű területen, egy sekély porral és homokkal teli kráterben landolt hétfőn a Mars felszínén az Insight robotgeológus űrszonda - írta az MTI a NASA honlapja alapján.
landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választották ki a NASA tudósai, a helyszín egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra. 
"Tudományos csoportunk remélte, hogy egy homokos, kevésbé kőzetes területen fog landolni az űrszonda, ezért választottuk ki ezt a landolási helyet, így most nem lehetünk ennél boldogabbak"

- közölte Tom Hoffman az Insight-projekt menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.

 A Marson nincsenek leszállóállások vagy kifutók, egy olyan helyen landolni, amely tulajdonképpen egy mindenféle kőzet nélküli nagy homokozóhoz hasonlít, könnyebbé teszi a robotgeológus bevetését és pompás helyszínt biztosít az ásáshoz - hangsúlyozta Hoffman. 
Az Insightot úgy tervezték, hogy képes legyen dolgozni egy 15 fokos lejtős felszínen is. A térség sziklássága szintén fontos tényező az Insight misszió sikerességében. A kőzetek és a terület lejtőssége hatással lehet arra, hogy az Insight képes legyen az ultraérzékeny HP3, más néven vakond szeizmométerét a Mars felszínére helyezni.
Az űrszonda által küldött első felvételek elemzéséből kiderül, hogy a landolás térségében kevés a kőzet. A nagyfelbontású felvételek a következő napokban érkeznek meg a Földre az után, hogy az Insight lebontja a portól a landoláskor védő burkolatot az űrszonda két kamerájáról. 
"Várjuk az első nagyfelbontású képeket, amelyek megerősítik az első becsléseinket. Ha a por ellen védő burkolattal készült első felvételek pontosak, akkor az űrszonda jól helyezkedik el ahhoz, hogy mindkét műszerét bevethesse, és a vakond is fúrhasson a Mars belső, felszín alatti hőmérsékletének mérésére" -

- mondta Bruce Banerdt-, az Insight-projekt vezető kutatója.

A marsjáróról letöltött első adatok azt jelzik, hogy első teljes marsi napján a napelemekkel működő Insight több áram fejlesztésére volt képes, mint bármely korábbi marsjáró, amely a vörös bolygón landolt. A kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról május 5-én útnak indított Insigth két éven át fog a Marson kutatásokat végezni, a Mars mélyét vizsgálva. Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi kőzetbolygója, köztük a Föld is.