Előfizetés

NATO- főtitkár: Kiállunk Ukrajna mellett, figyeljük az orosz lépéseket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.03. 15:05
Jens Stoltenberg, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, 2018. december 3-án
Fotó: Dursun Aydemir / AFP /Anadolu Agency
Az elfogott ukrán katonák hazaengedését, a Kercsi-szoros blokádjának feloldását várja Moszkvától Jens Stoltenberg, aki hangsúlyozza: közelről figyelik az új ukrán-orosz konfliktust.
A Krím félsziget illegális bekebelezése óta a NATO különböző politikai és gyakorlati segítséget nyújt Ukrajnának - jelentette ki Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár Brüsszelben, a kedden kezdődő, kétnapos NATO külügyminiszteri tanácskozást megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.
A főtitkár a különféle támogatások alatt azt értette, hogy ahogyan Ukrajna NATO-háttérrel modernizálja katonai erejét, ellenőrző és védelmi rendszereit, hibrid- és kibertámadások elleni fellépését, valamint tagállami hozzájárulások által felszerelést juttat és képzési feladatokat lát el az országban. A szövetség emellett messzemenőkig támogatja Ukrajna területi épségét, függetlenségét és azt, hogy Kijev párbeszéden alapuló, politikai megoldást találjon a fennálló problémákra - húzta alá a főtitkár. Stoltenberg emlékeztetett, a katonai szövetség tavaly 80-ról 120 hadihajóra növelte jelenlétét a Fekete-tenger térségében, valamint egyes tagállamok saját határkörben is megerősítették a szövetség törekvéseit - írja az MTI.
„A NATO továbbra közelről figyeli a helyzet alakulását, jelen van a térségben és továbbra is azt várja Oroszországtól, hogy engedje szabadon a fogva tartott ukrán katonákat és hajókat, valamint azt, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelességeit, lehetővé téve a hajózást a Kercsi-szorosban és az Azovi-tengeren, valamint az akadálytalan hozzáférést az ukrán kikötőkhöz"

-mondta a főtitkár, utalva az egy hete elfoglalt, és azóta orosz blokád alatt tartott szorosra, és 15 ukrán katona elfogására.
A közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodással (INF) kapcsolatban elmondta, a megállapodás rendkívül fontos dokumentum a transzatlanti térség békéjének megőrzése érdekében. Minden aláíró kötelessége betartani az abban foglaltakat - húzta alá. Mint elmondta, a szövetség az ülés folyamán mélységeiben tárgyalja meg az Egyesült Államok álláspontját, amelyek szerint Oroszország megsértette a megállapodást – és felkészülnek a megfelelő és arányos válaszadás lehetőségére. Egyúttal arra szólítják fel Oroszországot, hogy tegye átláthatóvá a szerződésben foglalt fegyverek esetleges fejlesztésének és gyártásának dokumentumait - húzta alá Stoltenberg.  Stoltenberg hangsúlyozta azt is, hogya szövetség a védelem és az elrettentés fenntartása mellett továbbra is politikai párbeszédre törekszik Oroszországgal. A NATO reméli, hogy a kapcsolatok pozitív irányba változhatnak a közeli jövőben, de alkalmazkodik a lehetséges eltérő forgatókönyvekhez - mondta. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszak eseményeit követően NATO nem fordul bizalommal Moszkvához, folytatni kívánja a párbeszédet a "terhelt kapcsolat" javítása, vagy bármifajta váratlan és ellenőrizetlen esemény elkerülése érdekében - tette hozzá. 

Egyre több kínai kém dolgozik az EU ellen, és ugyanazt akarják, mint az oroszok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 13:50

Fotó: THIERRY CHARLIER / AFP
Éves jelentésükben a demokráciát érő veszélyekre és a növekvő globális fenyegetettségre hívják fel a figyelmet a cseh titkosszolgálatok. A külföldi hírszerzések egyre aktívabbak, munkájukat pedig még cseh politikusok is megsegítik olykor.
A Csehországban működő külföldi titkosszolgálatok 2017-ben igyekeztek megerősíteni befolyásukat a cseh politikára és gazdaságra - állítja a cseh katonai hírszerzés a hétfőn nyilvánosságra hozott, az előző évet érintő jelentésében. A külföldi szolgálatok kiemelt figyelmet fordítottak a cseh hadsereg képességeinek feltérképezésére és a hadiipari információk, illetve technológiák megszerzésére, állítja a katonai hírszerzés. Konkrét államokat nem neveztek meg. Tavaly nem jegyeztek fel egyetlen terrorista jellegű támadást sem Csehország biztonsági érdekei ellen, írják. Megállapították azt is, hogy
a világban tovább romlott a biztonsági helyzet, és több lett a demokráciát érintő fenyegetés.

Szintén éves jelentést tett közzé hétfőn a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS), tehát a civil elhárítás. Arra hívták fel a figyelmet: tavaly "intenzívebbé vált a diplomata-útlevéllel rendelkező kínai ügynökök tevékenysége" Csehországban, akiket "karrierdiplomaták" is segítettek.
A kínai hírszerzés tevékenysége hasonló az oroszok csehországi tevékenységéhez, és jelentős mértékben az Európai Unió egységes politikájának a megbontására irányul.

A kínaiakat és az oroszokat is a hadseregen és a biztonsági szerveken kívül elsősorban az energiaipar, a távközlés, a pénzügy és a csúcstechnológiák érdekli. Oroszország nagymértékben igyekszik kihasználni, hogy a szocialista múltnak köszönhetően Prágában rendkívül nagy az orosz diplomáciai képviselet - olvasható a BIS jelentésében. A cseh külügyminisztérium a közelmúltban hívta fel a figyelmet arra, hogy az oroszoknak nagyon sok diplomáciai rendszámú autójuk van, amelyeket a hatóságok nem tudnak ellenőrizni. A külügy ezért tárgyalásokat kezdeményezett az orosz autópark esetleges csökkenéséről.
Orosz jellegzetesség a dezinformációs weboldalak működtetése Csehországban, ezek a NATO és az EU politikáját igyekeznek aláásni.

Ezt gyakran cseh politikusok is segítik, mutat rá a BIS. Neveket a jelentés nem tartalmaz.

Részvétlevelet küldött Orbán a Bush családnak

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.03. 13:02

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
„Soha nem fogjuk elfelejteni tiszteletre méltó és szilárd elhatározását, hogy történelmi változások menjenek végbe régiónkban” – írta a miniszterelnök.
A gyászoló családnak írt levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor miniszterelnök George H. W. Bush elnök halála miatt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.
„Mély szomorúsággal hallottuk, hogy George Herbert Walker Bush, a nagyszerű amerikai hazafi, Magyarország barátja távozott közülünk. Kérem, fogadják őszinte személyes részvétemet és egyben az egész magyar nemzetét”

– írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor levelében kifejtette, hogy
„a magyarok mindig emlékezni fognak rá, és hálásak lesznek mindazért, amit Bush elnök tett a vasfüggöny lebontásáért, valamint Magyarország és Közép-Európa felszabadításáért a szovjet elnyomás alól. Magyarországon 1989-ben tett látogatása reményt és bátorítást adott nekünk egy kritikus pillanatban.”

A miniszterelnök hozzátette:
„soha nem fogjuk elfelejteni tiszteletre méltó és szilárd elhatározását, hogy történelmi változások menjenek végbe régiónkban.”

Gondolataink és imáink a Bush-családdal vannak ezekben a nehéz időkben – zárta levelét a kormányfő.