"Gerillaakció" a román parlamentben: saját ülésvezetőt nevezett ki az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.12.05 14:24

Fotó: AFP/ DANIEL MIHAILESCU
Egy képviselő előkapott egy mikrofont, és bejelentette: átvette az ülés vezetését, miután a kormánypárti ülésvezető nem volt hajlandó szavazást kiírni a korrupcióért elítélt Dragnea és önmaga leváltásáról.
Botrányba fulladt a román képviselőház ülése szerdán, miután az ülést vezető Florin Iordache alelnök a házszabályra hivatkozva megtagadta, hogy szavazásra bocsássa a korrupcióért korábban jogerősen elítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök leváltását célzó ellenzéki kezdeményezést. Később
az ellenzék "saját" ülésvezetője irányításával megszavazta a házelnök leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el.
Ám a hatályos szabály szerint a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte, márpedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője nem kért ilyesmit.
Az ellenzék arra alapozta a lépést, hogy a szociálliberális koalíció számításuk szerint elvesztette többségét a képviselőházban, a parlament plénumának pedig szuverén joga bármilyen döntést meghozni, saját szabályzatát is felülbírálva. Miután ezt az ülésvezető megtagadta, az ellenzék hangoskodásával megakadályozta az ülés folytatását.
Az ülés már reggel szokatlanul kezdődött: a képviselők a szokásosnál jóval nagyobb létszámban, futva érkeztek a terembe, az ellenzéki Gabriel Pirtea képviselőházi alelnök pedig az ülésvezetői szerepet is megpróbálta - sikertelenül - kisajátítani. Ezután Raluca Turcan, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kérte a Dragnea házelnök, illetve Iordache képviselőházi alelnök leváltásáról szóló szavazás napirendre tűzését. Iordache ezt a házszabályra hivatkozva megtagadta.
A többórás kölcsönös vádaskodás és hangoskodás odáig fajult, hogy az ellenzéki képviselőházi alelnök egy másik mikrofonon keresztül bejelentette, hogy átvette az ülésvezetést Iordachétól, és el is rendelte a voksolást. A házelnök és helyettese menesztését kézfelemeléssel megszavazták az ellenzéki képviselők - az ülést hivatalosan vezető Iordache szerint szabálytalanul. Iordache ezután berekesztette az ülést, de egy ideig a helyén maradt, nehogy az ellenzék elfoglalja az ülésvezetői székét.
Az ellenzéki és kormánypárti képviselők egy ideig még a teremben maradtak, hogy őrizzék egymást.
Liviu Dragnea házelnök nem vett részt az ülésen.
A bukaresti parlament három jobboldali ellenzéki pártjának vezetője később bejelentette, hogy Liviu Dragnea házelnököt és Florin Iordachét, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét a képviselőház plenáris ülésén felmentették tisztségéből. Azt állították, hogy a kormányoldalnak nincs már többsége, és ezért próbálta megakadályozni a házelnök leváltásáról kért szavazást. Úgy értékelték: nem ők, hanem a kormányoldal sértette meg a házszabályt, azáltal, hogy a közvetlenül is érintett Iordache nem volt hajlandó átengedni az ülésvezetést liberális kollégájának. A kormánypárti politikusok úgy értékelték, hogy az ellenzék a szociáldemokrata házelnök leváltását "törvénytelen gerillaakcióval" próbálta kierőszakolni, amelyet szerintük a háttérből maga Klaus Iohannis jobboldali államfő irányított. A PSD nem ismerte el, hogy elfogyott volna a Dancila-kormányt támogató parlamenti többség.
2018.12.05 14:24

Az amerikai fegyverlobbiba próbált beépülni Putyin embere, de lebukott és "énekelni" kezdett

Publikálás dátuma
2018.12.11 08:13

Fotó: Maria Butina / Facebook/
Vádalkut köthetett a Republikánus párttal is remek kapcsolatokat ápoló Marina Butina, aki júliusban mint orosz kém lepleződött le.
Vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal a kémkedéssel vádolt Maria Butina. Mint a 444.hu írja, Butina a vád szerint orosz tisztviselőkkel együttműködve próbált beszivárogni az egyik legbefolyásosabb amerikai lobbicsoportba, a fegyvertartást támogató NRA-be, aminek rengeteg adománya miatt kiemelkedő befolyása van a Republikánus Pártra.
Júliusban még ártatlannak vallotta magát a nő, de hétfőn kérelmet nyújtott be vallomása megváltoztatására. Ebből lehet levonni a következtetést: vádalku köttetett. Hogy együttműködik a hatóságokkal, arról már korában is voltak hírek.
Butinát amerikai barátja, Paul Erickson konzervatív politikai aktivista is segítette, ő mutatta be több befolyásos republikánus politikusnak is. Az amerikai hatóságok sem Ericksont, sem Torsint nem gyanúsították meg.
2018.12.11 08:13

Elfogadták a demokráciát segítő civilek támogatásáról szóló EP-jelentést

Publikálás dátuma
2018.12.10 22:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Megszavazta az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a jogállamot védelmező civil szervezeteknek jutó támogatás jelentős növelését előíró határozatát.
Eszerint az EP a következő hétéves pénzügyi ciklusban folyó áron több mint 1,8 milliárd eurót javasol elkölteni az EU értékeinek és normáinak az előmozdítására és védelmére. Ez háromszor annyi, mint amennyit a jogszabályt előterjesztő Európai Bizottság javasolt. A képviselőtestület ebből 850 milliót fordítana a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogok érvényesülését segítő projektekre, és gondoskodna arról, hogy ennek felét a civil szervezetek kapják. Az EP állampolgári jogi bizottságában hétfő este elfogadott jelentés a 2021-ben kezdődő új költségvetési ciklus Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű támogatási programjáról szóló parlamenti álláspontot rögzíti. A szakbizottsági jóváhagyást követően a parlamenti tárgyalóküldöttségnek a kormányok képviselőiből álló EU Tanáccsal kell megállapodnia a program céljairól és finanszírozásáról. A Bodil Valero svéd zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés leszögezi, hogy az Európai Uniónak növelnie kell az uniós értékek előmozdításával foglalkozó civil szervezetek támogatását helyi, regionális, nemzeti és európai szinten. A határozat szerint az EU-nak többek között pénzügyi segítséget kell nyújtania a jogállamiság helyzetét figyelemmel kísérő emberijog-védőknek, az alapvető jogok védelme terén tevékenykedő társadalmi szervezeteknek, a visszaélést bejelentő személyek védelmét végzőknek, a média szabadságának előmozdítására irányuló kezdeményezéseknek, a hatóságok elszámoltathatóságát szorgalmazó és ellenőrző nem-kormányzati szférának. Az elfogadott álláspont szerint ha egy tagállamban súlyos és gyors romlás történik a jogállamiság tiszteletben tartása terén, akkor az Európai Bizottság gyorsított eljárásban nyújthat támogatást a demokratikus párbeszéd elősegítését végző civilek számára. Abban az esetben, amikor az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indít egy tagállammal szemben, vagy az EU intézményei elindítják a 7. cikkelyes folyamatot, a kormányokból álló EU Tanács – bizottsági javaslatra – úgy dönthet, hogy az országnak szánt pénzügyi támogatás egy részét átcsoportosítják a Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű programra.
2018.12.10 22:03