Na hát akkor mi legyen a Mikulással: hinni vagy sem?

Publikálás dátuma
2018.12.05 20:51
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A karácsony egyik legfontosabb szereplője nemcsak ajándékoz, hanem dilemmát is okoz a kisgyermekes szülőknek: mikor és hogyan mondják el a gyereknek az igazságot a Mikulásról.
Szent Miklós legendája több mint ezerötszáz éves múltra tekint vissza, a mai, rénszarvasszánon érkező, kedves öregember képe az elmúlt kétszáz évben terjedt el. Annak ellenére, hogy a Mikuláshoz kapcsolódó hagyományok nagyon elterjedtek, a szakértői vélemények megosztottak a misztériumának előnyeiről - írta a TudományPláza. David Kyle Johnson a Pennsylvaniai Egyetem filozófia professzora például egyenesen hazugságnak minősíti. 
„Én azzal nem értek egyet, hogy feltétel nélkül higgyünk a létezésében.”
Johnson szerint a mítosz gátolja a gyerek kritikus gondolkodásának fejlődését. A kitalált történetek, hogy például merre jár, hogyan „dolgozik” a Mikulás, bájosak, de a hiszékenységet erősítik. Veszélyes és rossz, ha azt mondjuk, a bizonyítékok ellenére hinni kell. Szerinte a szülőknek a Mikulás történetéhez hozzá kellene tenniük, hogy az csak egy mese.
„Tavaly a gyerekem 4 éves volt, azt mondtam neki: megyünk meglátogatni a Mikulást, aki egy jelmezbe öltözött fickó. Ez az egész csak egy jó játék.”
Johnson szerint így a látogatás pusztán egy kellemes időtöltés, nem pedig csalás vagy ámítás.
A legtöbb gyermek túlteszi magát azon, amikor kiderül, a Mikulás nem is létezik. Viszont előfordulhat, hogy tönkreteszi a karácsony hangulatát, a felismerés aláássa a szülők iránti bizalmat, de komolyabb traumát is okozhat.
„A gyerekek „kíváncsiak a világra, szeretnének minél többet megtudni róla, és ehhez bízniuk kell a szüleikben. Tudniuk kell, hogy pontos, megbízható információkat kapnak tőlük. Azzal, hogy elmondjuk nekik: a Mikulás története egy hazugság, a bizalmukat áruljuk el”
- állítja Johnson.
Cyndy Scheibe, az Ithacai Egyetem pszichológus professzora és a Project Look Sharp vezetője szerint a Mikulás nem hazugság, hanem egy történet. A médiaműveltségi szervezet munkatársa több mint 30 éve vizsgálja a gyermekek Mikulás-hitét, és lelkes támogatója is a téli mesének. 
„Az egész kicsik félnek a Mikulástól, de a legtöbben ujjongva lesik. 7 és 9 éves korukban aztán a gyerekek egyre gyanakvóbbá válnak, és kutakodni kezdenek.”
A többség 12 éves korára rájön, hogy a rénszarvasok nem tudnak repülni, egy ember nem juthat el egyedül a világ összes kéményébe egyszerre, vagy valami más hibát talál a rendszerben. 
„A kisebbek még varázslatra vágynak, de az idősebb gyerekek már valami kézzel foghatóra”
– tette hozzá Scheibe.

Mit tegyünk?

A cikk szerint Johnson félelme, azaz, hogy a Mikulás mítosza elősegíti a hiszékenységet, akkor jogos, ha a gyermek úgy érzi, a szülő átverte. Scheibe megfigyelései viszont arra engednek következtetni, hogy amíg őszintén válaszolunk a gyermek kérdéseire, addig a biztonságos a Mikulásban való hit. Viszont, ha a gyerek már készen áll, tudni kell el is engedni a mesét. A legjobb, ha a család megteremti a saját hagyományait.
A Mikulásban való hit – a HVG Pszichológia magazinja által megkérdezett pszichológusok szerint – nemcsak az igazságról, de a jóságról való gondolkodásnak is az alapja. A Mikulás a „jó” gyerekeknek hoz ajándékot A gyerek biztonságérzetét is erősíti, ha fel tud ruházni valakit olyan erővel és tulajdonságokkal, amelyekkel ő nem rendelkezik, de hiszi, hogy ha kell, megvédi őt mindentől, amitől fél. A cikk szerint a gyermekpszichológusok többsége azt javasolja, ne áruljuk el a gyereknek, hogy nincs Mikulás, mert azok a gyerekek, akik a képzelet kizárásával, mesék nélkül nőnek fel, boldogtalan felnőtté válhatnak.
A magyar szülők 71 százaléka örül, hogy gyermeke hisz a Mikulásban és a hasonló mitikus, mesés figurákban – írta a hvg.hu az NN Biztosító megbízásából készített kutatás alapján. A szülők közel háromnegyede próbálja támogatni gyermeke képzeletvilágát. Csak 11 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy jó, ha a gyerekeket tévhitekben ringatjuk. A felmérés szerint az átlagosnál is inkább támogatják a Mikulás-sztorit azok, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek, és rendszeresen tesznek félre legalább 30 ezer forintot a havi jövedelmükből.
2018.12.05 20:51

Leginkább a fiatal nőket támadja az "ezerarcú kór"

Publikálás dátuma
2018.12.10 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Elsősorban fiatal nőket támadja a változatos tüneteket okozó, autoimmun eredetű betegség, amelynek okát kezelő gyógyszer – egyelőre - nincs, ám az életminőséget javító készítmények a kór előrehaladását is képesek lassítani.
Az SM, azaz sclerosis multiplex elsősorban a fiatal nők betegsége. A neve az agyban keletkező többszörös megkeményedésre utal. Kialakulásának oka, hogy az immunrendszer megtámadja a központi idegrendszerben az idegsejtek szigetelését végző mielin nevű fehérjét, azaz a szervezet saját maga ellen fordul. Ennek következtében foltszerű gyulladásos gócok jelennek meg az agyban – mondta dr. Kovács Tibor, a Budai Egészségközpont neurológusa a Népszavának.

A kórnak több változata van

A betegségnek sok formája létezik, jó- és rosszindulatú változatok is vannak. Utóbbi gyorsan tolószékbe kényszeríti a beteget, az előbbi pedig akár egyetlen enyhe tünetet okoz a beteg egész életében. Attól függően, hogy a gócok milyen idegrendszeri területen keletkeznek, a tünetek igen változatosak lehetnek. Ezerarcú kórnak is hívják a betegséget, mert szinte nincs két olyan ember, akik a tünetek azonos kombinációjával küzdenének. A leggyakoribb jele a féloldali látásromlás, a látásélesség elvesztése és a mozgáskor keletkező szemfájdalom. Jelentkezhet kettőslátás, zsibbadás és féloldali ügyetlenség is. Az akár napokig is tartó tüneteket a gyulladásgátló szerek enyhítik ugyan, de a gócok változó mértékben visszamaradhatnak. Minél többször jönnek a gyulladásos visszaesések, a relapsusok, annál több tünet maradhat vissza. 

Nem gyógyítható, de kezelhető

Vannak és folyamatosan jelennek is meg a betegség lefolyását, az immunrendszer működését módosító gyógyszerek. Létezik olyan, ami a gócok kialakulását gátolja. A gyulladásos rohamok számát, a visszatérésüket csökkentő szerek sok esetben meg is tudják állítani a folyamatot, legalábbis képesek nagyon sokáig stabilizálni az állapotot A már kialakult idegrendszeri károsodásokat viszont már nem lehet visszafordítani. Ilyenkor a fájdalmakat, izommerevséget, zsibbadásos érzéseket, vizelettartási zavarokat lehet kezelni – mondta a neurológus. 
2018.12.10 15:15
Frissítve: 2018.12.10 15:15

Hidegben több gondoskodást igényel az arcbőr

Publikálás dátuma
2018.12.08 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Az időjárás viszontagságai miatt az arcbőr télen több törődést igényel. Elhanyagolása száraz, kipirosodó, viszkető, égő érzést okozhat, ezért fontos az évszaknak és a bőrnek megfelelő kozmetikumok használata.
A téli hónapokban lelassul a bőr megújuló képessége, ezért fokozott törődést, táplálást és kényeztetést igényel. Ha az arcbőrt nem ápoljuk megfelelően és nincs kellőképpen hidratálva, egyre szárazabbá, fakóbbá és sokkal sérülékenyebbé válik.
Különböző kozmetikai kezelésekkel és kozmetikumokkal fel is lehet készíteni a bőrt és lehet kerülni a téli időjárás okozta kellemetlenségeket. A szakemberek enzimes peeling vagy Aha savas hámlasztást ajánlanak, amely eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, és felpezsdíti arcunk vérkeringését. Hatására a bőr szerkezete sokkal befogadóbbá válik, javul a hatóanyag- és vitaminfelvevő képessége, amit a bőr típusának megfelelő masszázzsal és az azt követő pakolással fokozhatunk - derül ki a M&D közleményéből.
Nem kell feltétlenül drága készítményeket venni, a házi praktikák is hasznosak lehetnek. Nagyon hatásos például, ha egy evőkanál kristálycukrot elkeverünk egy kevés olívaolajjal, majd vékonyan felkenjük az arcunkra és körkörös mozdulatokkal átdörzsöljük az arcunkat, aztán egy kis langyos tejjel leöblítjük. Ha a végén egy kevés olíva- vagy kókuszolajat masszírozzunk az arcbőrbe, feszes is lesz a bőr – mondta Honti Edit kozmetikus, anti aging (a fizikai és szellemi képességek megőrzését célzó medicina) specialista.
2018.12.08 14:14
Frissítve: 2018.12.08 14:14