Szakszervezetek sztrájkkal, politikusok bizalmatlansági indítvánnyal támogatják a sárgamellényeseket

Publikálás dátuma
2018.12.06. 13:52

Fotó: ALAIN JOCARD / AFP
Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormánnyal szemben, egy szakszervezet pedig 48 órás munkabeszüntetést hirdetett, ami egy hét múlva veszi kezdetét.
Bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen három baloldali ellenzéki párt - jelentette be csütörtökön Olivier Faure, a szocialisták főtitkára. Faure hozzátette, hogy a szocialista, a kommunisták és a Lázadó Franciaország párt az elkövetkező napokban szövetségeseket keres majd a bizalmi szavazáshoz más politikai csoportok körében. A hatályos törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá. A szocialistáknak 29, a "lázadóknak" 17, a kommunistáknak 12, vagyis együtt megvan a pártoknak a szükséges számú mandátuma.
A sárgamellényesek támogatására 48 órás sztrájkot jelentett be az energiaszektorban dolgozókat tömörítő CGT szakszervezet

- írja a Reuters. A munkabeszüntetés december 13-án veszi kezdetét. A szakszervezet azzal indokolja a döntését, hogy Emmanuel Macron a szektort érintő átalakításai hosszú távon komoly veszélyt jelentenek a munkahelyekre, miközben függő helyzetbe hozzák Franciaországot.
A tüntetők részéről még nem érkezett reakció se az ellenzéki pártok, se a CGT közeledésére. A sárgamellényeseké egy alulról szerveződő, vezetők nélküli mozgalom, ami eddig elzárkózott mind a politikai pártoktól, mind a szakszervezetektől. Kezdetben az üzemanyagadó emelése miatt vonultak utcára, de hamar zászlójukra tűzték például a megemelt nyugdíjkorhatár 60 évre csökkentését, a progresszív adórendszer bevezetését, a minimálbér növelését és a maximálbér meghatározását - céljaikról egy 40 pontos listát is közzétettek. Így amikor a francia kormány véres demonstrációk sorozata után az üzemanyag eltörlését ajánlotta, a gesztus már kevésnek bizonyult.
Macron szerdán arra szólította a politikai pártokat és szociális partnereket, hogy egyértelműen és határozottan szólítsák nyugalomra a tüntetőket. A felhívásnak hét szakszervezet tett eleget csütörtökig.

Négy nap múlva kiderül, hogy a britek visszatáncolhatnak-e a Brexittől

Publikálás dátuma
2018.12.06. 12:18
Képünk illusztráció. Fotó: AFP / dpa /Michael Kappeler
Uniós bírósági döntéstől függ, hogy az Egyesült Királyság egyoldalúan elállhat-e a kiválástól. Az ítélet döntő pillanatban lehet hatással a brit parlament euroszkeptikus és uniópárti tagjaira is.
Jövő hétfőn, egy nappal a Brexit-megállapodásról szóló brit parlamenti szavazás előtt hirdet ítéletet az Európai Bíróság arról, hogy az Egyesült Királyságnak jogában áll-e egyoldalúan leállítani az uniós kiválás folyamatát. A luxembourgi székhelyű törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint december 10-én reggel 9 órakor lesz az ítélethirdetés, amely szokatlan gyorsasággal követi a főtanácsnoki indítványt ebben az ügyben – mutat rá az MTI.
 A bíróság illetékes főtanácsnoka e heti állásfoglalásában megállapította, hogy szerinte az EU alapszerződésének 50. cikke lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás. Ez jelen esetben 2019. március 29-én, pontosan két évvel az 50. cikk aktiválása után lesz esedékes. Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.
A brit parlament alsóháza jövő kedden szavaz a kormány és az Európai Unió által elért Brexit-megállapodásról, azonban szakértők szerint az egyezmény elfogadása a jelenlegi erőviszonyok alapján egyelőre teljesen valószínűtlennek tűnik, ennek hiányában pedig a brit kormány eddigi nyilatkozatai alapján legvalószínűbb a rendezetlen kiválás, noha az elmúlt napokban maga Theresa May brit kormányfő is világossá tette, hogy ha a parlament elutasítja a megállapodást, akkor az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki az unióból, vagy az is elképzelhető, hogy az EU tagja marad. A hétfői luxembourgi ítélet hatással lehet ezen folyamatra, ugyanis a bennmaradás sok képviselő szemében vonzóbb lehet a komoly gazdasági károkat okozó, úgynevezett „kizuhanásnál", és a kilépést ellenzők számára kedvező döntés nyomán valamelyest nőhet egy második népszavazás esélye is. 
Szerző

A világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a tömegközlekedés

Publikálás dátuma
2018.12.06. 11:17
Illusztráció
Fotó: Joel Saget / AFP
Jövő nyártól a világon elsőként Luxemburgban lehet ingyenes a vonat-, a villamos- és a buszközlekedés.
A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel, aki a Demokrata Párt színeiben - ezúttal a baloldallal és a zöldekkel - másodszor is kormányozhat, több forradalmi változást is tervez. Az akár már jövő nyártól ingyenesen használható tömegközlekedés mellett legalizálná a marihuánát és két új szabadnapot is bevezetne - írta a The Guardian.
Luxemburg a világ egyik legforgalmasabb városa: 110 ezer ember lakja és további 400 ezer ingázik a munkahelyére. Az ország lakossága 600 ezer fő, de naponta további 200 ezer ember érkezik munkába Franciaországból, Belgiumból és Németországból.
A kormány már több, a tömegközlekedés ingyenessé tételére utaló intézkedést is hozott: nyártól a 20 év alattiak díjmentesen utazhatnak, a középiskolásokat pedig ingyen járatokkal szállítják otthonról az iskolába és vissza, de folyamatosan csökkentik az ingázók jegyeinek árait is. A tervek szerint 2020 nyarától teljesen megszűnnének a menetdíjak. A cikk megjegyzi, hogy ennek menete azonban nincs teljesen kidolgozva, nincs például döntés arról, mi lesz a vonatjegyekkel.
Szerző