13 ezerbe kerül a játékbaba, 3 forint a túlórázó kínai munkások fizetése

Publikálás dátuma
2018.12.06 15:31

Disney
Rendkívül alacsony fizetések miatt egész héten, egész nap dolgozni kénytelenek a gyár munkások, akik bérének több int 580-szorosát keresi a Disney minden eladott termék után. Nyomozás indult a gyárban.
Míg a boltokban 35 fontért árulják Nagy-Britanniában a Disney Ariel hableányos játékbabáit, azokat darabonként 1 pennyiért készítik a munkások Kínában - derítette ki a Guardian, jogvédő csoportokkal együttműködve. Ez átszámítva azt jelenti, egy körülbelül 13 ezer forintos játékbaba esetében a költségek nagyjából a következőképp oszlanak meg:
  • 2100 forint profitot vesz le a Disney;
  • 5200 forint az anyag- és előállítási költség; és ebből
  • 3,6 forint a munkás fizetése.
  • 2100 forintnyi megy el az adókra;
  • 3300 forintot keres a forgalmazó;
Így olyan alacsony a Disney termékeit készítő Heyuan városbeli Wah Tung gyár munkásainak keresete, hogy abból nem tudnák magukat vagy családjukat eltartani. Így kénytelenek elképesztő mennyiségben, havonta akár a 175 órát is meghaladóan túlórázni. Ez napi átlagban több mint 11 óra munkát jelent, egy hónapban egyetlen szabadnappal. Mint a nyomozásból kiderült, a gyárban a betegszabadságot sem fizetik, ám ha valaki három napnál tovább hiányzik, büntetést kap.
Kínában egyébként a törvények szerint havi 36 óránál nem szabadna több túlórát vállalni. Magyarországon a rabszolgatörvény elfogadása esetén évi 400 óra túlmunka vállalására lesz lehetőség - visszaosztva ez havi 33 túlórára jön ki.
A nyomozás - amely eredményeiről csütörtökön tették közzé a jelentést - olyan további körülményekre is fényt derítettek, mint a rendkívüli nemi egyenlőtlenség:
a gyár munkásainak 80 százalékát nők teszik ki, a menedzsmentben viszont egy nőre 9 férfi jut.
Sokan a legnagyobb játékgyártók közül tagjai az "Ethical Toy Program", azaz etikus játék programnak (ETP), ami éppen a feltártakhoz hasonló elfogadhatatlan munkakörülményeket hivatott megelőzni. A szóban forgó gyárat hitelesítette az ETP. A szervezet szóvivője az ügy gyors kivizsgálását ígérte.

Százmilliókkal segítené a szabad újságírást Brüsszel

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:12

Fotó: AFP/ LUDOVIC MARIN
Összesen 700 millió forintot kínál három médiapályázat keretében az Európai Bizottság: a fiatal újságírók határon túli együttműködését, a médiatanácsok munkájának felmérését is támogatnák.
Az Európai Bizottság a véleménynyilvánítás szabadsága, a minőségi újságírás és a határokon átívelő együttműködés védelme és előmozdítása érdekében 2,2 millió eurót (mintegy 700 millió forint) biztosít három, a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét szolgáló kísérleti pályázat útján elnyerhető projekt megvalósítására - idézi az MTI az uniós bizottság csütörtöki bejelentését. Az Európai Bizottság által közzétett pályázati felhívásokra április 17-ig lehet jelentkezni. 
A kezdeményezések célja , hogy nagyobb teret nyerjen a minőségi újságírás, elmélyüljön a médiaszakemberek és a médiatanácsok között a határokon átívelő együttműködés.
A megpályázható Csereprogram a média fiatal tehetségei számára című projekt 1,2 millió euró (mintegy 380 millió forint) támogatást kap. A projekt lényege, hogy előmozdítsa a fiatal médiaszakemberek mobilitását, és megkönnyítse a fiatal médiaszakemberek és a médiaorgánumok közötti, határokon átívelő együttműködést. A Gyakornoki lehetőségek a kisebbségi nyelvi média számára című kezdeményezést megpályázók 500 ezer eurós (mintegy 160 millió forint) forrásért indulnak. A program révén a kisebbségi nyelvű médiaorgánumoknál dolgozó médiaszakemberek Európa-szerte lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokként szakmai tapasztalatot szerezzenek vezető európai médiavállalatoknál. 
Végül, a Médiatanácsok a digitális korban című program sikeres pályázói szintén 500 ezer eurót kapnak. A projekt célja a média önszabályozó szervei által folytatott tevékenységek tanulmányozása és feltérképezése az Európai Unióban – ezenfelül egy olyan platform kialakítását is segítené,  ami „támogatja az együttműködést és arra sarkallja a pályázat nyerteseit, hogy alkalmazkodjanak az online világban jelentkező igényekhez, követelményekhez" - jelentsen utóbbi kritérium konkrétan bármit is.

Merkel is berágott a kormány legújabb plakátjaira, lesz is egy-két szava Orbánhoz

Publikálás dátuma
2019.02.21 17:07

Fotó: AFP/ WOLFGANG KUMM
A német kancellár kiállt Jean-Claude Juncker mellett, akiből a Fidesz új bevándorlásellenes kampányának egyik "arca" lett. Álláspontját a Magyarországgal való tárgyalásain is "világossá teszi majd".
Teljes szolidaritásáról biztosította csütörtökön Angela Merkel német kancellár Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a migrációval foglalkozó "sorosozó-junckerező-migránsozó" magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban – írja az MTI közlésére hivatkozva az Index.
"Teljes mértékben kiállok Jean-Claude Juncker mellett, szolidárisak vagyunk, és ezt a Magyarországgal folytatandó tárgyalásainkon is világossá tesszük majd"
– fogalmazott az újságírók kérdésére Merkel.
Ahogy arról mi is több cikkben "megemlékeztünk", a héten indult el idehaza az új bevándorlásellenes plakátkampány az "Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!" szlogennel. A plakátokon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Soros György, magyar származású amerikai milliárdos arcképe látható. Juncker korábban azzal reagált a kampányra, hogy: "a hazugságok ellen nem sokat lehet tenni", és kijelentette, hogy a Fidesznek el kell hagynia az Európai Néppártot. Mára ugyanakkor megenyhült, és jóbarátjának nevezte Orbánt. A többek szerint jelentős határátlépést jelentő kampányt korábban a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt is elítélte.
Frissítve: 2019.02.21 17:11