13 ezerbe kerül a játékbaba, 3 forint a túlórázó kínai munkások fizetése

Publikálás dátuma
2018.12.06 15:31

Fotó: Disney/
Rendkívül alacsony fizetések miatt egész héten, egész nap dolgozni kénytelenek a gyár munkások, akik bérének több int 580-szorosát keresi a Disney minden eladott termék után. Nyomozás indult a gyárban.
Míg a boltokban 35 fontért árulják Nagy-Britanniában a Disney Ariel hableányos játékbabáit, azokat darabonként 1 pennyiért készítik a munkások Kínában - derítette ki a Guardian, jogvédő csoportokkal együttműködve. Ez átszámítva azt jelenti, egy körülbelül 13 ezer forintos játékbaba esetében a költségek nagyjából a következőképp oszlanak meg:
  • 2100 forint profitot vesz le a Disney;
  • 5200 forint az anyag- és előállítási költség; és ebből
  • 3,6 forint a munkás fizetése.
  • 2100 forintnyi megy el az adókra;
  • 3300 forintot keres a forgalmazó;
Így olyan alacsony a Disney termékeit készítő Heyuan városbeli Wah Tung gyár munkásainak keresete, hogy abból nem tudnák magukat vagy családjukat eltartani. Így kénytelenek elképesztő mennyiségben, havonta akár a 175 órát is meghaladóan túlórázni. Ez napi átlagban több mint 11 óra munkát jelent, egy hónapban egyetlen szabadnappal. Mint a nyomozásból kiderült, a gyárban a betegszabadságot sem fizetik, ám ha valaki három napnál tovább hiányzik, büntetést kap.
Kínában egyébként a törvények szerint havi 36 óránál nem szabadna több túlórát vállalni. Magyarországon a rabszolgatörvény elfogadása esetén évi 400 óra túlmunka vállalására lesz lehetőség - visszaosztva ez havi 33 túlórára jön ki.
A nyomozás - amely eredményeiről csütörtökön tették közzé a jelentést - olyan további körülményekre is fényt derítettek, mint a rendkívüli nemi egyenlőtlenség:
a gyár munkásainak 80 százalékát nők teszik ki, a menedzsmentben viszont egy nőre 9 férfi jut.
Sokan a legnagyobb játékgyártók közül tagjai az "Ethical Toy Program", azaz etikus játék programnak (ETP), ami éppen a feltártakhoz hasonló elfogadhatatlan munkakörülményeket hivatott megelőzni. A szóban forgó gyárat hitelesítette az ETP. A szervezet szóvivője az ügy gyors kivizsgálását ígérte.
2018.12.06 15:31

Olaj a tűzre a koszovói hadsereg?

Publikálás dátuma
2018.12.15 11:30
PRISTINAI VÁROSKÉP - KFOR békefenntartó katonák, uniós és amerikai zászlók
Fotó: AFP/ SASA DJORDJEVIC
Elfogadta tegnap a koszovói parlament – a szerb kisebbségi képviselők bojkottálása mellett - azokat a törvénymódosításokat, amelyek a Koszovói Biztonsági Erőket (KSF) hadsereggé alakították. A függetlenségét 2008-ban kikiáltó államnak eddig nem volt hadserege, a nagyjából 2200 fős KSF olyan nem katonai, válságkezelési feladatokat látott el, melyek nem tartoztak a rendőrség hatáskörébe sem, például árvíz vagy humanitárius katasztrófa esetén nyújtottak segítséget, kutatási és mentési küldetéseken vettek részt. A tervek szerint az életre hívott védelmi minisztérium irányítása alatt álló fegyveres erők létszámát a közeljövőben 5000 főre bővítenék. A történteknek persze nagyon nem örültek Belgrádban, ahol a mai napig nem ismerik el a független Koszovót. Ana Brnabic szerb kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a lépés nem segít az együttműködésnek, míg Aleksandar Vucic elnök már keményebben fogalmazva úgy vélte, Pristina „veri a harci dobokat” és a koszovói szerb kisebbséget veszélyezteti. Láthatóan nem tetszik a feszültség növekedése a NATO-nak sem. A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg sajnálatát fejezte ki a törvénymódosítások miatt, és mindkét felet nyugalomra intette. Hozzátette, a KSF szerepének megváltozása esetén a NATO-nak újra kell vizsgálni az együttműködést a biztonsági erőkkel. Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, azt nem részletezte, azt leszögezte, hogy továbbra is elkötelezettek, hogy a békefenntartó erőkön (KFOR) keresztül fenntartsák a békét a térségben. A KFOR kötelékében egyébként jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben jelentette be, hogy további erősítést küldünk a koszovói NATO-misszióba. Másrészt maguk a NATO tagállamok nem egységesek a kérdésben, a szervezet két vezető ereje, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok üdvözölte a koszovói hadsereg megalakulását. Az utóbbi időben az Európai Unió minden békítési kísérlete ellenére ismét kezd elmérgesedni a viszony Belgrád és Pristina között.
2018.12.15 11:30
Frissítve: 2018.12.15 11:30

Leállt a légzése a kislánynak az amerikai határőrök furgonjában

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Vizsgálják, miképp mondhatta a határőrség, hogy minden rendben a guatemalai gyerekkel.
Vizsgálatot indítanak az Egyesült Államokban annak a hétéves kislánynak a halála miatt, aki azután vesztette életét, hogy az ország mexikói határánál apjával együtt egy gyűjtőhelyre szállította őt a határőrség, idézi a BBC-t az Index. Az illegális bevándorlóként kezelt férfi és kislánya Guatemalából jött, a határon a hatósági ellenőrzéskor a gyerek egészségi állapotát megfelelőnek találták. Az első jelentések dehidratálódásról szóltak, de a határőrség szerint olyan helyen őrizték őket a többi illegális határátlépővel együtt, ahol vizet és ételt is biztosítottak számukra. Az ideiglenes őrizet után az furgonba terelték őket, hogy a 100 kilométerre lévő menekülttáborba vigyék őket.  A kislány útközben lett rosszul, hányt, majd leállt a légzése. Az El Paso-i kórházba szállították, de életét nem tudták megmenteni. Utólag agyi duzzanatot és májelégtelenséget állapítottak meg nála. Az ügy ismét felhívta a figyelmet Donald Trump határvédelmi politikájára, amely a demokraták szerint csak a humanitárius válság elmélyítéséhez vezet.
2018.12.15 09:25