13 ezerbe kerül a játékbaba, 3 forint a túlórázó kínai munkások fizetése

Publikálás dátuma
2018.12.06 15:31

Fotó: Disney
Rendkívül alacsony fizetések miatt egész héten, egész nap dolgozni kénytelenek a gyár munkások, akik bérének több int 580-szorosát keresi a Disney minden eladott termék után. Nyomozás indult a gyárban.
Míg a boltokban 35 fontért árulják Nagy-Britanniában a Disney Ariel hableányos játékbabáit, azokat darabonként 1 pennyiért készítik a munkások Kínában - derítette ki a Guardian, jogvédő csoportokkal együttműködve. Ez átszámítva azt jelenti, egy körülbelül 13 ezer forintos játékbaba esetében a költségek nagyjából a következőképp oszlanak meg:
  • 2100 forint profitot vesz le a Disney;
  • 5200 forint az anyag- és előállítási költség; és ebből
  • 3,6 forint a munkás fizetése.
  • 2100 forintnyi megy el az adókra;
  • 3300 forintot keres a forgalmazó;
Így olyan alacsony a Disney termékeit készítő Heyuan városbeli Wah Tung gyár munkásainak keresete, hogy abból nem tudnák magukat vagy családjukat eltartani. Így kénytelenek elképesztő mennyiségben, havonta akár a 175 órát is meghaladóan túlórázni. Ez napi átlagban több mint 11 óra munkát jelent, egy hónapban egyetlen szabadnappal. Mint a nyomozásból kiderült, a gyárban a betegszabadságot sem fizetik, ám ha valaki három napnál tovább hiányzik, büntetést kap.
Kínában egyébként a törvények szerint havi 36 óránál nem szabadna több túlórát vállalni. Magyarországon a rabszolgatörvény elfogadása esetén évi 400 óra túlmunka vállalására lesz lehetőség - visszaosztva ez havi 33 túlórára jön ki.
A nyomozás - amely eredményeiről csütörtökön tették közzé a jelentést - olyan további körülményekre is fényt derítettek, mint a rendkívüli nemi egyenlőtlenség:
a gyár munkásainak 80 százalékát nők teszik ki, a menedzsmentben viszont egy nőre 9 férfi jut.
Sokan a legnagyobb játékgyártók közül tagjai az "Ethical Toy Program", azaz etikus játék programnak (ETP), ami éppen a feltártakhoz hasonló elfogadhatatlan munkakörülményeket hivatott megelőzni. A szóban forgó gyárat hitelesítette az ETP. A szervezet szóvivője az ügy gyors kivizsgálását ígérte.

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.