Milliárdos adóssággal küzd, eszközökön spórol a Jahn Ferenc Kórház

Publikálás dátuma
2018.12.07. 09:52

Fotó: Németh András Péter
Fogyóeszközöket csereberélnek a kórházi osztályok, hogy a dél-pesti intézmény megússza a kormány pénzügyi felügyeletét.
Lepedőn, pelenkán, injekciós tűn és egyéb fogyóeszközökön kénytelen spórolni a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. Az intézmény adósságállománya ugyanis már közelíti az egymilliárd forintot – tudta meg a Magyar Hang. A lap információi szerint az intézmény tíz százalékkal próbálja lefaragni az eszközbeszerzési költségeket, a kórház különböző osztályai pedig már egymás között csereberélnek, így próbálják megoldani a felmerülő eszközhiányokat. Az intézmény vezetése a megszorításokkal azt akarja elkerülni, hogy a kormány pénzügyi felügyelőt nevezzen ki fejük fölé, márpedig erre jó esély van, ha az adósságállomány átlépi az egymilliárd forintot. 
Az újság megkereste a Jahn Ferenc-kórház vezetését. Szerették volna megtudni, igazak-e értesülések, és hogy a megszorítások érintik-e a dolgozói juttatásokat, ám lapzártájukig nem kaptak választ. Mint írják, az az áldatlan helyzetben szerepet játszik, hogy az intézmény – csakúgy, mint más, súlyosan eladósodott kórház – hónapok óta tartalékol, és a még csak egy hete bejelentett, ám régóta lebegtetett állami adósságrendezésre vár. Mint ismert, november végén Kásler Miklós, az egészségügyi területért is felelős emberierőforrás-miniszter jelentette be az újabb, 55 milliárd forintos adósságkonszolidációt. (A kórházak hasonló adósságkonszolidációja rendszeres, utoljára tavaly év végén adott a kormány 54,3 milliárd forintot.)
Szerző

Orbán erős fogsorról beszélt, és arról, mikor lázadnának fel ellene a fideszes képviselők

Publikálás dátuma
2018.12.07. 09:50

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A jövő évi európai parlamenti választás után lesznek új képviselők, és javulni fog a demokrácia minősége - véli a miniszterelnök.
Vérfrissítésre van szükség az Európai Parlamentben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. "Látom rajtuk a ciklus végi fáradtság jeleit" - mondta a kormányfő. 
Az úgynevezett migránsvízum kérdésében Orbán Viktor azt mondta: "elég vicces", hogy egy ügyben addig kell újra és újra szavazni, amíg a bürokraták szerint helyes eredmény meg nem születik. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy miért tűrik el ezt az európai parlamenti képviselők, akiktől az emberek azt várják, hogy álljanak ki az őket odaküldők érdekei mellett.  
"Próbálnék én itt, a magyar parlamentben ilyeneket csinálni, nem csak az ellenzék, de még a saját frakciótagjaim is fellázadnának"

- tette hozzá. Semmilyen demokrácia sem tökéletes, a magyar sem, de a brüsszeli még messzebb van ettől - fogalmazott.  
A Guy Verhofstadttal, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetőjével fennálló vitára úgy reagált: ez jól rátapint a nyugat-európai és közép-európai országok demokráciája közötti különbségre. "Nekik egy ilyen elfáradt intézményes demokráciájuk van (...), és ha az elit úgy látja, hogy megtámadják, akkor megsértődik. Nekünk ez a luxus nem adatott meg, hogy ne támadjanak bennünket: 1990 óta vagyok parlamenti képviselő, 13. éve vagyok miniszterelnök, minden reggel azzal kelek, hogy derékon vágnak" - fejtette ki. 
Hozzátette: "itt életben kell maradni minden támadással szemben", "itt az ember nem királykodhat, itt utcai harcosként az evidensen jó döntésekért is meg kell harcolni". Kijelentette: a Sargentini-jelentéssel megtámadták Magyarországot, és "mi legalább akkora erővel támadtunk vissza - de ha lehet, inkább nagyobbal -, mint ahogy megtámadtak bennünket". A kormány nem tűri el, hogy rombolják az ország tekintélyét, becsületét - közölte, megjegyezve:
"aki belénk harap, annak erős fogsorral kell rendelkeznie, mert nem fogjuk ezt tűrni".

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány megbízásából Brüsszel utcáit járó, a figyelmet a bevándorlási politika következményeire felhívó plakátos kisteherautót rendőrök állították meg, és leszereltették róla a Guy Verhofstadtot ábrázoló feliratot, a kormányfő úgy reagált: "a demokráciában az életerő ma Kelet-Közép-Európában erőteljesebb, mint Nyugat-Európában".
Frissítve: 2018.12.07. 10:00

Tarlós: Nem szeretnék vendég lenni a saját esküvőmön

Publikálás dátuma
2018.12.07. 09:01

Fotó: Szecsődi Balázs / MTI
Minden szempontból én akarom vezetni Budapestet - mondta a főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy képzeli el újraválasztása esetén a főváros irányítását.
Tarlós István a hvg.hu-nak adott interjújában arról beszélt, tucatnyi olyan feltételről van szó, amelyek hiányában nem tudja vállalni Budapest vezetését, és amelyeket a miniszterelnök elfogadott, igent mondott rá. Személyével kapcsolatban úgy fogalmazott, nem lehet véletlen, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ragaszkodott az indulásához. A miniszterelnök ugyanis nem szokott ok nélkül ilyet csinálni, fűzte hozzá.
A főpolgármester megjegyezte, nemcsak a fideszes, de valamennyi szóba jöhető ellenzéki jelöltnél is népszerűbb. Azt ugyanakkor, hogy azért eshetett rá a választás, mert neki nincsenek ambíciói, egy másik jelöltnek viszont lehetnének, így ellenpólust képezne a kormányfővel szemben, indirekt spekulációnak nevezte. "Mondjon egy embert a Fideszben, akiről ma azt lehetne gondolni, hogy ilyesmire képes. Ilyet nem találtak. Van néhány fiatal – köztük egy nő is –, akiről feltételezhető szép jövő, de az idő majd dönt" - fogalmazott.
Arra a felvetésre, hogy akár a közfejlesztések tanácsával, akár Fürjes Balázs államtitkárságával nincs-e gyámság alá helyezve Budapest, Tarlós úgy reagált, a közfejlesztési tanácsot korábban pont ő kezdeményezte, a felügyelet kifejezést pedig ellenzéki lózungnak minősítette, amely "most lehelte ki a lelkét". Fürjes Balázzsal kapcsolatban pedig megjegyezte, egy államtitkárt nem szoktak egy, ahogy mondta, miniszteri rendfokozatú, nép által választott főpolgármester fölé helyezni.
Az interjúban arról is beszélt: Márky-Zay Péter személyében Hódmezővásárhelyen nem egy szimpla ellenzéki jelölt nyert, hanem egy alapvetően jobboldali beállítottságú, katolikus politikus.   
"Azt a választást egy fideszes nagyágyú rontotta el"

- mondta Tarlós, de amikor rákérdeztek, hogy Lázár Jánosról van-e szó, csak annyit mondott, "hadd fogalmazzak a saját szavaimmal". A főpolgármester szerint a kormányban bekövetkezett személyi változások jó hatással voltak a fővárosra.
Szerző
Frissítve: 2018.12.07. 09:53