Késes ámokfutó támadt nőkre Franciaországban, hárman megsérültek

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:25
A mulhouse-i vasúti pályudvar egyik terme
Fotó: Google Maps
A fegyveres férfi Mulhouse központi pályaudvarán kezdett vérengzésbe, egyik áldozatát nyakon is szúrta.
Késes támadás történt vasárnap délután a franciországi Mulhouse városában, nem messze a német és a svájci határtól. A férfi három nőt szúrt, vágott meg a város pályaudvarán:előbb megközelítette a jelek szerint számára ismeretlen áldozatokat, majd rájuk rontott – írja a The Daily Star.
Az egyik nőt nyakon is szúrta a lap szerint – áldozatait az Emile Muller kórházba szállították, állapotuk egyelőre nem ismert. Az állomást a rendőrség lezárta a támadás miatt, mivel a helyszínen egy gyanús csomagot is találtak. Még nem tisztázott, hogy terrortámadás történt, vagy más ok áll a késes ámokfutás mögött.
Mirror szerint a támadást egy zavartnak tűnő, fiatal férfi követte el, akit a rendőrök perceken belül elfogtak és el is vittek a helyszínről. A brit lap úgy tudja, hogy a késes ámokfutó egyik áldozata egy német nő, aki 10 év körüli kislányával ült a pályaudvar várótermében, mikor az ismeretlen férfi nekiugrott.
A településen az elmúlt napokban erős  is volt a rendőri készültség, hiszen a helyi diákok is csatlakoztak a hetek óta tartó tüntetéssorozathoz, és összecsaptak a rohamrendőrökkel. 
Frissítve: 2018.12.09 19:56

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző