Már Trump börtönbe küldését emlegetik

Publikálás dátuma
2018.12.10. 16:45
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
Az amerikai elnökre is rávetül azoknak a vesztegetési vádaknak az árnyéka, amelyeket korábbi ügyvédjével szemben fogalmazott meg az ügyészség.
Michael Cohen intézte ügyvédként azoknak a hallgatási pénzeknek a kiutalását, amelyeket a 2016-os elnökválasztási kampány idején két olyan nő kapott, aki azt állította, hogy korábban szexuális kapcsolata volt Trumppal. Az ügyészségi beadványok a már korábban perbe fogott Cohennel szemben most először kötik Trump személyét ezekhez a kifizetésekhez, amelyek attól váltak egy magánember magánügyéből bűncselekménnyé, hogy az amerikai törvények nagyon szigorúan szabályozzák a politikai kampánykeretek felhasználását.  Miközben Cohen körül felforrósodott a levegő, Robert Mueller különleges ügyész is előállt újabb megállapításokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen érintkezés volt 2016-ban Trump kampánystábja és az orosz kormányzathoz kötődő közvetítők között. E megállapítások szerint az oroszok már a kampány kezdetén igyekeztek befolyást gyakorolni Trumpra, és ennek során nem csupán az akkori republikánus elnökjelölt politikai érdekeire, hanem Trump, az ismert nagyvállalkozó üzleti érdekeire is próbáltak rájátszani.    Vezető demokrata párti politikusok vasárnap már olyan nyilatkozatokat tettek a Cohen ügyében benyújtott ügyészségi papírokra reagálva, amelyekben felvetették az elnök elmozdítására irányuló bűnvádi eljárás megindításának az eshetőségét. Arról is beszéltek, hogy amint Trump távozik hivatalából, a hallgatási pénzek miatt csaknem bizonyosan vádat emelnek majd ellene, és csak az őt követő elnökön fog múlni, kegyelmet kap-e, elkerülheti-e a börtönt.  Jerry Nader demokrata párti képviselő, aki a novemberben tartott választások nyomán demokrata többségűvé vált képviselőházban az igazságügyi bizottság vezetését veszi át, úgy fogalmazott, hogy a Michael Cohen ügyében beterjesztett ügyészségi iratokból kitűnik: Trump nagyszabású csalás középpontjában áll.  A szóban forgó ügyészségi dokumentumok nem tartalmaznak olyan kifejezett állítást, hogy az akkori elnökjelölt bűncselekményt követett el, azt viszont kifejezetten tartalmazzák, hogy Trump utasította Cohent, fizessen a Stormy Daniels néven ismert pornósztárnak és a Karen McDougal korábbi Playboy-modellnek. Eközben a Fehér Házban lázasan keresik a legalkalmasabb személyt, ki legyen az utódja John Kellynek, az elnöki hivatal vezetőjének, aki az év végével távozik posztjáról. A megürülő tisztség eddigi várományosának tekintett Nick Ayers közölte, hogy ő nem áll rendelkezésre, az elnök pedig dühödt Twitter-bejegyzésben álhírnek nevezte azt, hogy már döntésre jutott volna Ayers személyét illetően. Közölte, hogy még nem választotta ki a legalkalmasabb jelöltet. Értesülések szerint Ayers, aki eddig Mike Pence alelnök irodavezetője volt, abban nem tudott megállapodásra jutni Trumppal, hogy mennyi időre venné át a Fehér Ház apparátusának az irányítását. Kellemetlen hétvégéje volt Jared Kushnernek, az elnök vejének is, akiről azt írta a New York Times, hogy tanácsokat adott Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek, hogyan kezelje a Hasogdzsi-gyilkosság után kialakult válsághelyzetet. 
Témák
USA Donald Trump

Timmermans: a magyar kormány kerülje az antiszemita érzelmet keltő kifejezéseket

Publikálás dátuma
2018.12.10. 16:36

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Ha Orbán Viktor annyira komolyan veszi az antiszemitizmus elleni harcot, akkor javaslom, hogy a magyar kormány ne használjon kódolt nyelvezetet, fogalmazzon világosabban és kerülje el azokat a kifejezéseket és kampányokat, amelyek antiszemita érzelmeket kelthetnek — mondta Frans Timmermans hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. A bizottsági alelnök egy kérdésre válaszolva kifejtette: ilyen kódolt üzenetnek tekinti a Soros György elleni magyarországi kampányt, amelynek antiszemitizmusát hiába tagadta hevesen a kormány, az arra érkezett reakciók épp az ellenkezőjét bizonyították. Timmermans abból az alkalomból mondott véleményt, hogy az EU Alapjogi Ügynöksége nyilvánosságra hozta legfrissebb felmérését, amely az európai zsidóság 97 százalékának otthont adó 12 tagállamban — köztük Magyarországon — vizsgálta, hogyan vélekednek az önmagukat zsidónak tartó lakosok a gyűlöletből elkövetett bűncselekményekről, a hátrányos megkülönböztetésről és az antiszemitizmusról. A kutatók összehasonlították a kapott adatokat a hat évvel korábbi közvéleménykutatásuk eredményeivel. A jelentés szerint az európai zsidók 85 százaléka úgy véli, hogy hazája legsúlyosabb társadalmi és politikai problémája az antiszemitizmus. Magyarországon ezek aránya 77 százalék, 12 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben volt. A vizsgált országokban átlagosan tízből kilenc zsidó úgy érzi, hogy az elmúlt öt évben nőtt az antiszemitizmus a hazájában. Magyarország tízből heten vélekedtek hasonlóan, ami a 2012-es eredményhez képet 21 százalékos csökkenés. Ugyanakkor az átlagnál több magyarországi zsidó értékelte problémának az antiszemitizmust a politikai életben és a nyilvánosságban. A fizikai erőszaktól és verbális zaklatásoktól a magyar zsidók 29 százaléka tart. Ez nem csak a legalacsonyabb arány a felmérésben részt vett országok között, hanem egyedülállóan jelentős, 37 százalékos csökkenés a hat évvel ezelőtt mért eredményhez képest. Magyarország az egyetlen a 12 tagállamból, ahol idén kevesebben voltak áldozatai antiszemita támadásnak és fenyegető kommenteknek, mint 2012-ben — áll a jelentésben.
Témák
antiszemitizmus
Frissítve: 2018.12.10. 22:05

Felakasztva találtak egy tízéves gyereket Zajzonban

Publikálás dátuma
2018.12.10. 16:25

Fotó: Google Street View
A gyereket kórházba szállították, javult az állapota. Nyomoz a rendőrség.
Felakasztva találtak rá hétfő reggel egy tízéves gyermekre a Brassó megyei Tatranghoz tartozó Zajzonban – írja a maszol.ro Alina Maria Ivan felügyelőhelyettes, a Brassó Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének közlése alapján. A gyerek élt, amikor kórházba szállították. A rendőrség nyomozást indított az eset pontos körülményeinek kiderítésére. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyermek állapota javult.
Szerző