Orosz érdek a káosz, álhírek szelén szárnyalnak a sárgamellényesek

Publikálás dátuma
2018.12.10 09:31

Fotó: AFP/ SYLVAIN THOMAS
Miközben orosz álhírek terjednek a francia tüntetésekről, a sárgamellényesek támogatottsága már egy választáson is tíz százalék fölött lenne. Macron bejelentésre készül hétfőn.
Akár politikai mozgalommá is alakulhatnak a franciaországi sárga mellényesek - felmérések szerint amennyiben már a jövő májusi európai parlamenti választáson indulnának, 12 százalékot szereznének. Emmanuel Macron köztársasági elnök pártja, a LREM nagyon is megérezte az utóbbi hetek tüntetéshullámát, a pártra ugyanis 21 százalék voksolna, ami az IPSOS legutóbbi felméréséhez képest 5 százalékos visszaesést jelent. Egy másik felmérés, amelyet az Elabe készített, azt vizsgálja, hogy az egyes településeken mennyire értenek egyet a sárga mellényesek követeléseivel. Leginkább a kis, 2000 fő alatti településeken tudnak azonosulni velük, a megkérdezettek 27 százaléka támogatja őket, de ez az arány még a 2-20 ezer közötti kisvárosokban is 24 százalékos. Párizsban örvendenek a legcsekélyebb mértékű támogatásnak, a fővárosban mindössze 12 százalék ért egyet velük. Sokakat elriaszthattak az erőszakos cselekmények, amit a sárga mellényesek közé vegyült szélsőséges csoportok idéztek elő.
Egyre több jel utal arra, hogy Oroszországnak is van szerepe a sárga mellényesek előretörésében.
Bár Emmanuel Macron francia elnök a 2017-es elnökválasztási kampányban még sikerrel verte vissza a Kreml internetes támadásait, úgy tűnik, ezúttal tehetetlen. A German Marshal Alapítványhoz tartozó Demokráciavédő Intézet szerint 600 olyan Twitter-fiókból, amelyek a Kreml véleményét népszerűsítik, a legnépszerűbb hashtag a #giletjaunes (a sárga mellényesek franciául).
A kutatóintézet általában amerikai és brit híreket vizsgál. Az elmúlt hetekben azonban teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Kreml-párti fiókoknál a franciaországi tüntetések váltak prioritássá – állapította meg Bret Schafer, a washingtoni székhelyű kutatóintézet médiaelemzője.
„Ez nagyon erőteljes jelzés arra, hogy érdekükben áll a konfliktus elmérgesítése”
– állapította meg. Mostanában különösen népszerű téma ezeken a közösségi oldalakon, hogy a rendfenntartó erők is hamarosan átállnak. Ezt egyetlen tény sem támasztja alá, sőt a szombati történések ennek éppen az ellenkezőjére utalnak. A belbiztonsági erők új taktikát választotta, s majdnem kétezer személyt vettek őrizetbe, megközelítően háromszor annyit, mint egy héttel korábban. Mindenesetre ez az álhír is csak azt a szándékot mutatja, hogy a Kremlhez közel állók bizalmatlanságot, zavart, káoszt akarnak gerjeszteni. Túlmutatva mindezen, a cél az, hogy bizonyítsák: a nyugati kormányok, a liberális demokráciák a végüket járják.
A Twitteren elsősorban orosz hírcsatornákat hoznak fel bizonyítékként, köztük a nem túlságosan jó hírű és nem éppen megbízható Szputnyik internetes oldalát, illetve a Russia Todayhoz tartozó, németországi központtal rendelkező hírszolgáltatást, a Ruptlyt. Ezek az orosz gyökerű médiahálózatok igen szorosan követik nyomon a franciaországi eseményeket, a RT például azt közölte, 12 újságírója sérült meg a tüntetések során, ami jóval több, mint bármely más médiaházé.
A Szputnyik és a RT előszeretettel számoltak be arról az elmúlt napokban, hogy a francia rendőrség már nem támogatja Macron elnököt, s átállnak a tüntetőkhöz. Két rendőri érdekvédelmi szervezetre hivatkoznak, amelyek a szakszervezeti választásokon együttesen négy százaléknál is kevesebbet szereztek. Az orosz gyökerű média gyakran ismételheti azokat a Pau városából származó képeket, amikor a rendőrség levette a sisakot ezzel jelezvén, hogy a tüntetőkkel szolidarizálnak. A helyi rendőrség és újságírók szerint azonban teljes álhírről volt szó, csak ideiglenesen vették le a sisakot, majd vissza is tették. Erről az állításról azonban már sem a Sputnik, sem az RT nem számolt be.

Kétezer előállítás után bejelentésre készül Macron

A szombati, negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára, hasonló számban, mint a december 1-jei megmozdulás során. Párizsban mintegy 10 ezren tiltakoztak, írja az MTI. Az előállítások a francia fővárosban már szombat hajnalban, a tüntetések előtt megkezdődtek. Ezek vagy szabálysértés miatt, vagy - Nicole Belloubet igazságügyi miniszter szerint a szélsőjobboldaliak esetében - előzetes vizsgálatok nyomán történtek.
Szombaton 1929 előállítás történt és 1709-en kerültek őrizetbe - többségükben 40 év alatti, büntetlen előéletű vidéki férfiak. A gyanúsítottak nagy részét gyorsított eljárásban állítják bíróság elé, vasárnap estig 278 ember ellen indult eljárás, 494 ügyet pedig figyelmeztetéssel zártak le.
Emmanuel Macron elnök "konkrét és azonnali" intézkedéseket jelent be hétfőn Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter szerint, aki ugyanakkor kizárta, hogy a minimálbér nettó 1200 eurós összegét jövőre az infláción felüli mértékben megemelnék. Macron délelőtt fogadja a szakszervezetek és a munkáltatói szervezetek képviselőit, a helyi választott képviselők egyesületeinek vezetőivel, valamint a szenátus és a nemzetgyűlés elnökeivel együtt.

Frissítve: 2018.12.10 09:45

Sargentini szerint az Európai Néppárt nem fogja kizárni a Fideszt

Publikálás dátuma
2019.03.19 15:06
Judith Sargentini
Fotó: Európai Parlament/ Fred Marvaux
A holland zöldpárti képviselőnő szerint most már "be kell húzni a vészféket", és nem hagyni, hogy a magyar kormány következmények nélkül sértse meg folyamatosan az Európai Unió alapértékeit.
Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához - jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak.
A politikus arra számít, hogy az Európai Néppárt nem zárja ki soraiból a Fideszt szerdai politikai közgyűlésén.
Mint mondta, nem elég, amit Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a Fidesz jobb útra térítése érdekében csinál. Webernek egyértelmű döntést kell hoznia, hogy merre kormányozza az EPP-t, hagyja-e annak jobbra tolódását.

A képviselő elmondta: noha az Európai Unió Tanácsa nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának, nem teljesíti ígéreteit, ha nem tudja "behúzni a vészféket", hagyva így, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az Európai Unió alapértékeit.
Orbánnak, noha tett gesztusokat, vissza kell térnie a demokrácia útjára. Ezért a nyilvánosság felhasználásával nyomást kell gyakorolni az uniós tanácsra és a tagállamokra
- tette hozzá.
A politikus emlékeztetett arra, hogy fél évvel az általa jegyzett jelentés elfogadása után nem történt semmilyen lényegi intézkedés az ügyben. A Magyarország ellen folyó hetes cikkes eljárás a tervek szerint csütörtök délután lesz terítéken az Európai Parlamentben.
Frissítve: 2019.03.19 15:20

Polgármester vezette menekülteket lincselni egy görög falu lakóit

Publikálás dátuma
2019.03.19 14:57
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két órával azután, hogy egy szállást kaptak egy hotelben, már repültek a kövek és a benzines palackok.
Menekültekre támadtak a helyiek egy görög faluban, írja az Euronews. Az Athéntől mintegy 40 kilométerre lévő Vilia egyik szállodájában nagyjából 90 embert - többségében szíriaiakat és irakiakat - szállásoltak el a hatóságok. Két órával érkezésük után a falu lakói közül többen a hotelhez vonultak, köztük volt az egyik közeli település polgármestere is.
"Néhányan kint gyülekeztek, majd megtámadták az épületet. Köveket és benzines palackokat dobáltak, ajtókat, ablakokat törtek be, aztán benyomultak és rátámadtak a menekültekre. Egy idősebb férfit és két gyermekét megverték"
- nyilatkozta egy jemeni fiatalember, aki átélte a támadást. A történtekről a menekültek felvételeket is készítettek a telefonjaikkal.
"Békésen kezdődött a tiltakozás. Nem vagyunk terroristák. Csak meg akartuk tudni, kik ők, honnan jöttek" - szabadkozott az Euronews kérdésére egy helyi, aki részt vett az idegengyűlölő megmozduláson. Szerinte összesen 70-en lehettek, közülük pedig csak 10 ember "vesztette el a fejét". Az érintett polgármester lerázta magáról a sajtó megkeresését.
Négy nappal ezelőtt egy szintén szélsőjobboldali, idegengyűlölő nézetektől vezetett ausztrál férfi 50 embert gyilkolt meg Új-Zélandon.