Előfizetés

Lehet népszavazást tartani arról, hogy közjegyző is felbonthassa a házasságot

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.11. 14:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szervezőnek 120 napja van arra, hogy összegyűjtse 200 ezer aláírást.
A Kúria hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést. A Kúria internetes oldalán kedden közzétett végzés szerint a bíróság által hitelesített kérdés úgy szól:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a házasság közjegyző általi felbontással is megszűnhessen?”

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) egy magánszemély nyújtotta be a kérdést hitelesítésre. Az NVB azonban ezt megtagadta, arra hivatkozva: a kérdés megtévesztő, ugyanis nem egyértelmű, hogy mely esetekben szűnhet meg a házasság közjegyzői eljárással és melyekben marad a bírósági eljárás, vagy esetleg ezek az eljárások egymás egyenértékű alternatívái lesznek. Az NVB szerint emellett a kérdés azt a képzetet keltheti, hogy a házasság felbontása az érintett választása alapján történne a bíróság vagy közjegyző előtt, függetlenül attól, hogy van-e jogvita a felek között. A kezdeményező a Kúriához fordult, és a legfőbb bírói testület keddi végzésében a kérdést hitelesítette, arra hivatkozva, hogy a kérdés a házasság közjegyző általi felbontása lehetőségének bevezetésére vonatkozik, az „is” szó pedig azt jelzi, nem kívánja e felbontási mód jövőbeni kizárólagosságát. A kérdés megfogalmazása más értelmezési lehetőséget nem vet fel, ezért a Kúria szerint a kérdés a választópolgári egyértelműség kritériumát teljesíti – írták. A bíróság vizsgálta a jogalkotói egyértelműség kérdését is és azt állapította meg, hogy a kérdésből a jogalkotó számára egyetlen egyértelmű feladat következik, mégpedig a házasság közjegyző általi felbontása jogszerű lehetőségének megteremtése, bár ennek több módja is lehetséges. A jogalkotó feladata, hogy az alkotmányos követelményekre tekintettel, a jogszabályok koherenciáját is fenntartva a legmegfelelőbb szabályozási megoldást kiválassza – jegyezték meg. A végzés jogerős. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd – miután azt a kezdeményező igényli – a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezőnek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni. A szervezőnek 120 napja van arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Meglőtték a Fidesz egy megyei alelnökét vadászat közben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 14:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sok politikus részt vett a vadászaton - nem tudni, kinek a fegyveréből származott a sörét, ami egy madár helyett Tasi Sándor arcában végezte.
November végén vadászbalesetet szenvedett Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, írja a 24.hu. A portál úgy értesült, a fideszes politikust Romániában sebesítették meg az arcán egy olyan vadászaton, amelyen magyarországi és határon túli magyar politikusok is részt vettek.
Tasi Sándor elismerte, hogy meglőtték. Hangsúlyozta viszont, hogy nem gondatlanság okozta a balesetet, hanem egy szerencsétlen véletlen folytán kapott sebet.
"Vadásznyelven: a puskából leadott lövés után gurulatot kapott a sörét"

- mondta el Tasi. Hozzátette, nem sikerült tisztázni, hogy ki adta le a balesetet okozó lövést. Egy fasorban történt a baleset, amikor a vadászat résztvevői madárra lőttek. Egyszerre több lövést is leadtak 30-40 méter távolságból, nem lehetett megállapítani, merről érkezett az őt eltaláló sörét.
A vadászat után a politikus kórházi ellátásra szorult, az arcán ki kellett metszeni a bőr alól a sörétet.
Hidegben könnyen adódhat baleset abból, hogy eltéríti valami, például a keményre fagyott talaj a lövedéket, vagyis az gurulatot kap. Ez kifejezetten a sörétekkel szokott előfordulni, ezek a lövedékek ugyanis nem esnek szét, ha akadályba ütköznek.

Egyetlen hétig volt csak építési engedélye a ferihegyi óriás-parkolónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.11. 13:45

Fotó: Molnár Ádám
Indoklás nélkül visszavonta a kormányhivatal a Ferihegyre tervezett hat szintes parkolóház építési engedélyét. A döntéssel teret nyerhet egy a közt jobban szolgáló koncepció.
Bár a december 4-én kiadott építési engedély alapján már elkezdődött a munka, Budapest Főváros Kormányhivatala hétfői döntésével visszavonta a hatszintes ferihegyi parkolóház engedélyét, írja az Index.hu. A döntés annál is váratlanabb, hogy a földmunkákat már jóval korábban megkezdték, és a jelenlegi szintbeli parkoló bontásához is hozzáláttak már a repülőtér mellett.
A Budapest Airport Zrt. által 2018. szeptember 12-én közzétett fotón a megépülő hatszintes parkolóház látványterve
Fotó: Budapest Airport Zrt. / MTI
Az építési engedély visszavonását nem indokolta a kormányhivatal.

Korábban a Közlekedő Tömeg Egyesület hívta fel rá a figyelmet: van egy koncepció, ami alapján úgy épülhetne egy napi 20-25 ezer embert kiszolgáló vasútállomás a reptér mellé, hogy közben sikerülne Magyarország számos nagyvárosát is bevonni az ország vérkeringésébe. Ennek az állomásnak az ideális helyszínére került volna a parkolóház, ami keveseket és drágán látott volna el, így semmiképpen sem lett volna a lehetséges legjobb opció a megépítése.
Az építési engedély visszavonása elképzelhető, hogy egy előnyösebb tervnek fog esélyt adni. Az ügyben még sem a kormányhivatal, sem a Budapest Airport nem nyilatkozott.
Areptéri vasút megállójának javasolt helye pont a parkolóház tervezett helyén
Fotó: Facebook/Közlekedő Tömeg