Botrányos ülésen fogadták el a rabszolgatörvényt (VIDEÓ)

Publikálás dátuma
2018.12.12 09:49

Fotó: /
Bár az ellenzék minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, a parlament kormánypárti többsége megszavazta a rabszolgatörvényt. Az ellenzéki képviselők a határozathozatal után a Kossuth térre vonultak.

Elfogadták a rabszolgatörvényt

Az Országgyűlés 130 igen, 45 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett megszavazta a rabszolgatörvényt. A határozathozatal előtt az ellenzéki képviselők felállva elénekelték a Himnuszt, aminek a végeztével a kormánypártiak megtapsolták őket, majd megnyomták az "igen" gombot. Ezzel a hetek óta nagy vihart kavart törvényt elfogadta a parlament.  
A Himnuszt eléneklése után azt skandálták: Hazaárulók, hazaárulók! Nem hagyjuk!
Az ellenzéki képviselők a voksolás alatt magasba tartották képviselői kártyájukat, hogy mutassák a szavazás törvénytelenségét. Aztán ismét megszólalt a sziréna, felharsant a sípszó, az ellenzéki képviselők pedig kivonultak az ülésteremből, s kimentek a Kossuth térre. A még hátralévő törvényeken aztán már síri csendben viharzott át a kormánypárti szavazógépezet. 

Jön a rabszolgatörvény szavazása

A rabszolgatörvény szavazására az ellenzéki képviselők elfoglalták helyüket a padsorokban. A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyössy Márton szót kért, hogy ügyrendi javaslatot tegyen, de nem kapott szót. Az ellenzék közölte, a törvénytelenségek miatt nem írják alá a szavazás jegyzőkönyvét. 

Beépíthetik a Balaton partját

Simán átment a területrendezési törvény is, mely alapjaiban rajzolja írja át többek között a Balaton jövőjét. A tó mellett egymás hegyén-hátán nyílhatnak kisebb kikötők, s minden eddiginél nagyobb mértékben beépíthető lesz a Balaton-part, A törvénytervezetet Bándi Gyula, az alapvető jogok biztosának helyettese aggályosnak és hiányosnak minősítette, ennek ellenére a kormánypártok megszavazták.

"Apró siker": nem szavaztak a Semjén-féle gyülekezésijog-módosításról

Tordai Bence szerint apró siker, hogy a településkép védelméről szóló javaslatot visszavonták. Ennek azért van jelentősége, mert ebben a jogszabályban volt elrejtve az a Semjén Zsolt által jegyzett módosítás, amellyel a gyülekezési jogot, a tüntetések megtartását korlátozták volna bizonyos időszakokban és közterületeken, többek között a Kossuth téren. Közeledik a rabszolgatörvény szavazása. 

Áder János is felbukkant

A Nemzeti Választási Bizottság tagjainak megválasztásakor megjelent a parlamenti páholyban Áder János köztársasági elnök, akit hasztalan próbált szóra bírni Tordai Bence. Miközben a megválasztott tagnak és a póttagoknak tapsoltak, Orbán Viktor felvidult: Németh Zsolttal és Kósa Lajossal nevettek nagyokat. 

Szavaztak a hitelkárosultakról

A kormánypárti képviselők megszavazták közben, hogy a lakásukat, házukat korábban a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánló hitelkárosultak a jövőben visszavásárolhatják ingatlanjaikat.

Kósa Lajos édesanyja is szóba kerül

Tordai Bence arról kérdezgeti Kósa Lajost, ha már nem beszél a rabszolgatörvényről, akkor beszélgessenek az édesanyja BMW motorjáról vagy a sertéstelepéről, s hogy nem strómanja senkinek. Aztán összevitatkozik Rogán Antallal a munkanélküliségről. Majd megkérdezi, jól tejel-e a letelepedési kötvény neki, „csurran-cseppen a haveroktól”? Rogán cserében bajnaizik.

Varjú László győzködi Orbánt

A DK képviselője próbálja meggyőzni Orbán Viktort, hogy állítsa le a rabszolgatörvény szavazását. A kormányfő Kósa Lajos és Semjén Zsolt társaságában ácsorog, szemmel láthatóan fáradtan és idegesen. Amikor szavazásra kerül sor, megnyomja a gombot, különben fideszes vezető politikusokkal beszélget. Így Varjú és a miniszterelnök gyakorlatilag elbeszél egymás mellett. 
Az Orbán környezetében álló Rogán Antal vigyorogva kérdezgeti Varjút: - Hol van Gyurcsány Ferenc?

Tordai Bence tovább közvetíti, ahogy a kormánypártiak magukban szavazgatnak

A közigazgatási bíróságok felállítását is megszavazták

Tordai Bence szerint, ha van Magyarországon jogállam, a törvénytelen szavazásban résztvevő kormánypárti képviselőknek a bíróság előtt kell felelniük, bár amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, erre kevés az esély. Simán megszavazta a kormánypárti gépezet – az LMP-s Ungár Péter, valamint Széll Bernadett szirénázása és komoly sípolás közepette – a közigazgatási bíróságok felállítását is. Az ellenzék szerint ezzel a kormány létrehozta saját házi bíróságait, melyek a jövőben az állam és a polgárok közötti jogvitákban dönthetnek. Ide terelik át az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvitát, az adó-, építéshatósági vagy választási ügyektől egészen az adatkérési-, vagy sajtóperekig. Az ellenzéki aggályok oka, hogy az új szervezet bíráinak egy része a közigazgatásból érkezik majd, sokan bírói tapasztalat nélkül. Ráadásul a 2020-tól felálló új bírósági rendszer igazgatási feladatait az igazságügyi miniszter látja el, ő dönt a bírói pályázatoktól is. A közigazgatási törvényszékek mellett létrehozták a Közigazgatási Felsőbíróságot, amely - ahogy a Kúria a normál törvényszékek esetében - az ítélkezés mellett jogegységi feladatokat is ellát. Elnöke Patyi András, a közszolgálati egyetem korábbi rektora, a Nemzeti Választási Bizottság egykori elnöke lehet, aki bocsánatot kért Orbán Viktortól, miután elmarasztalta egy választási szabálytalanság miatt…

A Kossuth térre mozgósítanak

Ne hagyjuk a törvénytelen szavazást - a Kossuth térre most! Ezzel a címmel mozgósítanak tüntetésre a Facebookon. "A rabszolgatörvény szavazását obstruálják az ellenzéki pártok a falakon belül. Támogassuk őket kívülről! Hideg van, öltözzetek jól! A készenléti rendőrök már ott vannak" - olvasható a demonstráció felhívásában.

Földtörvény megszavazva

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmával összefüggő módosítás is átment. Hiába adott be az ellenzék huszonnégy oldalnyi módosító javaslatot, továbbra is minden annak kedvez, hogy helyben lemutyizva adhassák és vehessék a földeket. A jogszabály szerint a helyi agrárkamarák dönthetik el, ki vehet termőterületet, az eladásánál pedig nem számítana a piaci ár, csak a termőképesség. Az MSZP már előre jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul a módosítás miatt.

Elfogadták, hogy a kamerafelvételek egy adatbázisba kerüljenek

Miután az ellenzékiek továbbra sem hajlandóak rész venni a voksoláson, a kormánypárti szavazógépezet szépen halad erőre, simán átment már az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosítása is. A több mint 30 jogszabályt tartalmazó salátatörvényben többek között elfogadták, hogy minden rendőrségi, közterületi, közúti és pénzintézeti kamera felvételei egységes tárhelyre kerülnek.

Közel 15 ezren nézik Tordai Bence közvetítését

Orbán Viktor Rákosi Mátyás módjára vezényli ezt a szavazást. A mai nappal elérkezett Magyarországra a diktatúra" - mondja egy ellenzéki képviselő Tordai Bence közvetítésében, amelyet közel 15 ezren követnek már. Tordai szabályosan interjúkat készít: előbb Kontrát Károly belügyi államtitkárt kérdezte a szavazás szabálytalanságáról, utána az MSZP-s Gurmai Zitával beszélt. Droidok vagytok, nem képviselők - mondja Tordai Bence, aki folyamatosan azt próbálja bizonyítani, hogy a kormánypárti képviselők a szavazás módjával csalnak, mert képviselői kártya nélkül hoznak határozatot. Lezsák Sándort, a parlament alelnökét is megszólítja, de a Fidesz politikusa nem reagál, elfordítja a fejét. Orbán Viktorhoz is odamegy, 
a miniszterelnök fáradt, gyűrött arccal, szótlanul mered a telefon kamerájába.

Orbán nevetgél, Szabó Tímea kérdőre vonja

Akár kedélyes hangulatú nevetgélésnek is tűnhet, ahogy Szabó Tímea (Párbeszéd) megkérdezi a miniszterelnököt, miért követnek el törvénysértést. Orbán nevetgélve beszélget a képviselővel, a kormányfő mellett Kocsis Máté áll. Szabó Tímea szerint abszolút törvénytelen minden voksolás,hiszen képviselői kártya nélkül is lehet szavazni a név szerinti gépi szavazáson. Tordai erről megkérdezi Orbánt is. Az ellenzék szerint ez csalás. Kocsis Máté azt tanácsolja neki, forduljon Latorcai Jánoshoz. Tordai meg is teszi, de Rogánék elállják az útját. Tordai szerint így akár a testőrök is szavazhatnak, senki sem tudja ellenőrizni. Tordai ismét Orbánt kérdezi, Szabó Tímea is csatlakozik hozzá, de a kormányfő csak mosolyog. Tordai Kövért is megkérdezi, s bírósággal fenyegeti meg a házelnököt.

Kunhalmi Rétvárinak magyaráz

- Uraim, nem hagytak más lehetőséget nekünk – magyarázza a miniszteri helyek között Rétvári Bence államtitkárnak a szocialista Kunhalmi Ágnes, aki mellett a párbeszédes Szabó Tímea sípol folyamatosan.

Tüntetésre buzdít Tordai Bence

Latorcai továbbra is a padsorokból vezényli a voksolást, az ellenzék szerint ez házszabály-ellenes, ahogyan az is, hogy mindezt jegyzők nélkül teszi. - Vezényelj állt, Máté! – szólítja meg Kocsis Mátét Tordai Bence, de csak egy kínos vigyor és elfordulás a válasz. Állítólag a Facebookon már szervezik a tüntetést a Parlament elé. Tordai Bence, akinek már több mint 12 ezren nézik a közvetítését, szintén Kossuth téri demonstrációra buzdít. 

A Fidesz-elit a vezér körül

Közben folyamatosan zajlik a szavazás, egyre-másra fogadják el a törvényeket. A Fidesz-elit Orbán Viktor köré csoportosul, ott áll Kósa Lajos, a rabszolgatörvény egyik benyújtója, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Kocsis Máté, s mindannyian próbálnak lazán mosolyogni, de láthatóan zavarja őket a helyzet. Orbán feszültnek tűnik, Tordai Bence folyamatosan beszél hozzá. "Állítsd le ezt a kutyakomédiát!" - mondja. 
"Szánalmas bábok a német multik és Orbán ölelésében"
 - ezt pedig a fideszes politikusokra érti.

Testőrei védik Orbánt

Tordai Bence folyamatosan Orbán Viktor veszi, és beszél hozzá. A kormányfő mögött testőrei állnak – vélhetően eddig kevés szavazás zajlott le testőrök jelenlétében.

És a szavazás megy...

Elsőként a Magyarország és a kínai Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodásról voksoltak a képviselők: jelzésértékű, hogy míg a CEU-val kapcsolatban a kormány több mint egy éven át nem volt hajlandó együttműködési megállapodásra New York állammal, az egyetem be is jelentette, Bécsbe költözik, addig a távol-keleti universitas kapcsán máris megszületett a döntés, noha csak októberben dőlt el, közös MBA-képzést indítanak a Corvinusszal. A javaslat simán átment.

"126 hazaáruló"

Miután Kövér László a fegyelmi vétségen túl más szankciókat is kilátásba helyezett, átadta az ülésvezetést Latorcai Jánosnak. Megkezdődtek a szavazások, előtte megállapították, hogy 126 képviselő van jelen az ülésteremben. "126 hazaáruló" - mondta erre Tordai Bence.

Latorcai Jánost "visszaverték"

Az ülésnap levezető elnöke Latorcai János lenne, aki megpróbált feljutni a pulpitusra, de az ellenzékiek nem engedték. Kövér László egyszercsak az ülésterem közepén lévő mikrofont megragadta, és megnyitotta az ülést. Szavait éktelen sípolást fogadta. Latorcai Jánost erőszakkal megakadályozták az ülés vezetésében - mondta, és fegyelmi szankciókkal fenyegette a képviselőket. 

Több mint fél órája csúszik az üléskezdés, rabszolgapiac a Kossuth téren

Tovább tart a patthelyzet. Orbán a mellett ülő Semjén Zsolttal, illetve a mögötte ülőkkel beszélget, közben kényszeredetten nevetgélnek.  Immár fél órája csúszik a kezdés, Tordai szerint a kormánypártiak vélhetően abban bíznak, hogy az ellenzékiek megunják az akciót, de erre fölösleges számítaniuk. A Parlament előtt közben megnyílt a Mi Hazánk Mozgalom rabszolgapiaca, az árverést Kósa és Társa sertés-nagykereskedők tartják…    Eközben a parlament.hu oldalon eddig élőben követhető közvetítés megállt. 

Tanácstalanság a kormányoldalon

Tordai közvetítése szerint a kormánypárti képviselőket láthatóan meglepte az akció, s jelenleg nem tudják, hogyan lehetne elkezdeni az ülést. Orbán Viktor sem túl aktív, egyelőre a papírjaiba mélyedve ül a helyén, Kövér László pedig még nem próbált meg bemenni az ülésterembe. A pulpitust nem is tudná megközelíteni, vagyis csak komoly közelharc, illetve az őrség bevetése juttathatná a helyére.

LMP-sek a karzaton

Az LMP-sek felmentek a karzatra, Tordai közvetítése szerint, lehet, ott készülnek valamilyen tiltakozó akcióra. A Jobbik frakciója molinóján A Családok Éve felirat áthúzva látható, s helyére a Rabszolgák Éve 2018 került.

Parlamenti Őrség a teremnél, rendőrök a Kossuth téren

Elvileg az őrség csak akkor intézkedhet az ülésteremben, ha bent fizikai erőszakra kerül sor – vagy ez láthatóan meg fog történni -, illetve, ha valakit kizárnak az ülésről, de nem hajlandó kimenni. Tordai közvetítéséből kiderül, törvénytelennek tartják a rabszolgatörvény mai szavazását, a fideszesek szerint viszont éppenséggel az elnöki pulpitus lezárása történelmi mélypont. A Kossuth téren is komoly a rendőri készültség. A negyed tizenegyes kezdésre megteltek a T. Ház padsorai: az elmúlt napokban a kormánypárti képviselők közül csak kevesen vették a fáradtságot, hogy az törvénytervezetek érdemi vitáján részt vegyenek – előfordult, hogy alig tizedük jelent meg az ülésteremben –, ám miután több törvény kétharmados többséget kíván, így természetesen az eddig lazítók – lógósok… - számára is kötelező volt a részvétel. Ám hiába jött össze az elvárt létszám, nem kezdődött el az ülésnap: az ellenzék egyelőre sikeresen bojkottálja a szavazás megkezdését. Időközben megérkezett a terembe Orbán Viktor miniszterelnök, akit az akciózó ellenzékiek sípolással fogadtak. A Jobbik képviselői is az elnöki pulpitus környékén állnak, Rabszolgák éve 2018 feliratú transzparenst feszítenek ki.  Jellemző a parlamenti állapotokra, hogy összeomlott a beléptetőrendszer, ezért a sajtó képviselőinek azon részét, akik nem rendelkeznek állandó belépővel, csak napival, nem engedik be az épületbe.  

A pulpitusra vezető mindkét lépcsőnél állnak az ellenzékiek

Szocialista, MSZP-s, DK-s és a Párbeszéd képviselői állnak az ülésteremben az elnöki pulpitusra vezető lépcsőknél. Az a céljuk, hogy így akadályozzák meg a levezető elnököt a szavazás elkezdésében, mert a határozatokat csak az elnöki emelvényről lehet levezényelni. A képviselők mindenkit a Kossuth térre hívnak, békés, erőszakmentes polgári engedetlenségre szólítanak fel. Közben a Parlamenti Őrség is felsorakozott, az ellenzékiek szerint akadozik az internet, így akarják zavarni az akció közvetítését.

Tordai Bence élőben közvetíti, ahogy ellenzéki képviselők az ülés előtt elfoglalták az elnöki pulpitust az ülésteremben

Órákig szavaznak a törvényekről

Negyvenhét törvényről, illetve törvénymódosításról szavaz ma az Országgyűlés, köztük olyan, nagy politikai és társadalmi vitát kiváltó jogszabályokról, mint a Munka Törvénykönyvének rabszolgatörvény néven elhíresült módosítása, vagy éppen a közigazgatási bíróságok, a földtörvény, illetve a Balaton-törvényt is magába foglaló területfejlesztési jogszabály. A parlamenti bizottságokban az ellenzék megpróbált szembe menni a kétharmados kormánytöbbséggel, sőt, a rabszolgatörvény ellen szombaton tízezres szakszervezeti tüntetés tiltakozott a Parlament előtt, ennek ellenére kevéssé valószínű, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői a pártakarattal szembemenve ne szavaznák meg a benyújtott módosításokat. A kormány számára ugyanis láthatóan nagyon fontosak a változtatások, a kormánypártok az ellenzék szerint még törvénytelenségekre is hajlandóak voltak a siker érdekében: a Munka Törvénykönyve módosításának parlamenti vitájában Lezsák Sándor, az aktuális ülést levezető elnök kikapcsoltatta a felszólaló ellenzékiek mikrofonját és berekesztette az ülést, hétfőn pedig az igazságügyi bizottság hozott jogsértő döntést, amikor úgy határozott, hogy az ellenzék által benyújtott 2925 módosító indítványról elég egyben szavazni. Pedig az ellenzéki pártok obstrukciós céllal éppen azért nyújtottak be tömegesen módosítókat, hogy egyenkénti, összességében közel 150 órás megszavazásukkal elodázzák a törvénytervezet elfogadását. Miután a bizottság kormánypárti többsége ezt lehetetlenné tette, a T. Ház rendszerváltás utáni történetének egyik legbotrányosabb délutánja kerekedett megannyi sértegetéssel, Kövér László házelnök otromba és személyeskedő megjegyzéseivel, végül ellenzéki kivonulással. Az álláspontok kedden sem közeledtek, azaz míg a kormány továbbra is állítja, a munkavállalók érdekében szükséges a túlóraszám brutális felemelése, addig az ellenzék arról beszél, a Fidesz-KDNP behódolt a multiknak, s koncként odadobja a magyar dolgozókat. Közben egy friss közvélemény-kutatás alapján kiderült, még a Fidesz-szavazók kétharmada is elutasítja a rabszolgatörvényt. A szerdai ülésnap délelőtt negyed tizenegykor kezdődik. A neuralgikus jogszabályok közül a földtörvényről az első harmadban, a többiről a nap második felében szavaznak a képviselők, akik a kiemelt figyelmet kapott törvények mellett döntenek többek között az olimpiai járadék felemeléséről, a kutak engedélyeztetésének meghosszabbításáról, az országos kamerarendszer-tárhely felállításáról, a magyar-székely összetartozás napjáról, s megválasztják a Nemzeti Választási Bizottság tagját és póttagjait.
2018.12.12 09:49
Frissítve: 2018.12.12 17:15

Tessék panaszt tenni: hírhamisítóhoz illő választ küldött az ellenzéknek Papp Dániel

Publikálás dátuma
2019.01.16 21:15

Fotó: Népszava/
Személyeskedő, kioktató hangvételű levélben reagált a kritikus kérdésekre az MTVA vezérigazgatója.
Levélben fordult Papp Dániel MTVA-vezérhez Hadházy Ákos és Szél Bernadett ellenzéki képviselő, 11 kérdésükben pedig a közmédia hírtorzító, manipuláló gyakorlatára próbálta felhívni a figyelmet.  
jogerősen is hírhamisítónak nevezhető Papp-ot többek között saját helyzetéről is kérdezték: „Hogyan lehet valaki az MTVA vezérigazgatója, aki még 2011-ben úgy vágta meg a Daniel Cohn-Bendit-riportot, mintha a zöldpárti EP-képviselő elmenekült volna a kérdései elől, miközben erről szó sem volt? Továbbra is tiltakozik-e amiatt az állítás miatt, hogy Ön hírt hamisított?”
Papp nem tiltakozott, ehelyett annyit írt, hogy „Az MTVA vezérigazgatóját – a törvény értelmében – a Médiatanács elnöke nevezi ki határozatlan időre. E jogköre diszkrecionális.” Hadházyék arra is rákérdeztek, „hogyan sikerült 2012-ben, az Operánál rendezett tüntetésről úgy bejelentkezni, hogy a riporter háta mögött csak rendőrök meg az üres Andrássy út látszódjon?”
Innentől kezdve az MTVA vezére többször is ugyanazt a fordulatot ismételgette a kérdések kapcsán: ha a levélíróknak problémájuk van egy műsorral, forduljanak panasszal a Duna Médiaszolgáltató Zrt-hez. Ez volt a válasza arra, hogy a köztévé híradójában egy évekkel korábban, feltehetően Kairóban készült videót tettek közzé, azt állítva, hogy a kölni szilveszteri események láthatók rajta – de arra is, ha az MTVA-nál úgy vágják meg és közlik módosítva a Pukli Istvánról készült videójukat, hogy az a vágás miatt teljesen új jelentést kap.
A levélváltásnak vannak kifejezetten vicces momentumai is, például az, amikor 
a kérdésre – „belefér-e a közszolgálati alapelvekbe, hogy egy bevándorlásellenes AfD-politikus játssza a hétköznapi, migránsoktól rettegő németet a köztévé riportjában?” – Papp kioktatja a képviselőket, hogy nincs joguk számon kérni egy riporter vagy szerkesztő döntéseit.
Papp arra is frappáns választ adott, hogyan egyeztethető össze a szakma szabályaival, hogy a köztévé híradójában szereplő bangladesi migráns Boszniában egyik nap még békés menekült, másik nap már a határőrökkel harcol? „Úgy, hogy az egyik nap még békés menekültnek mutatkozik, a másik nap pedig agresszív migránsként viselkedik” - válaszolta az MTVA vezére. 
A helyzet az, hogy ez konkrétan nem igaz: a Comment.com olvasója ugyanis egymás mellé illesztette a köztévé két említett felvételét, és látszik, hogy a megszólaltatott bangladesi férfi ugyanabban a beszédhelyzetben van, a hangalámondásos narrációt viszont egyszerűen megváltoztatták.
2019.01.16 21:15

Tamás Ervin: Andrassew sámlija

Publikálás dátuma
2019.01.16 21:08

Fotó: /
Az Andrassew Iván emlékesten, a budapesti Spinoza színpadon január 14-én elhangzott, a Népszava négy éve elhunyt publicisztikai rovatvezetőjéről elnevezett díj idei nyerteseit méltató beszéd.
A Fekete doboz volt egykoron a gyűjtőhelye azoknak a dokumentumfilmeknek, amelyek rendszerszintű kritikát fogalmaztak meg, ezért a nyilvánosság szűk szegleteiben vetíthették csak őket. Alkotóik közül az egyik ikonikus figura ma a legvérmesebben védi az egyre autokratikusabb Orbán-kormányt, mintha nem venné észre, hogy bizonyos elemei kísértetiesen hasonlítanak a Kádár János fémjelezte kor világához, igaz, ott a korrupció tétjei sokkalta pitibbek voltak. Ráadásul akkoriban a valóságnak volt még valami helyi értéke, bemutatása közérdeklődésre tarthatott számot. A legális tájékoztatás is többrétű volt, folyóiratok sora jelentetett meg komoly szociográfiákat, az Élet és Irodalom utolsó oldalán riporttal szerepelni az újságírónak felért egy lovaggá ütéssel, s ne feledjük: a Magyarország felfedezése sorozat kötetei olyan példányszámban találtak olvasóra, amely ma elképzelhetetlen lenne. A valóságnak nincs sok becsülete. Kiment a divatból. Persze vannak bátor oknyomozók, akik jobbára anyagi visszaélések után erednek, a vagyonnyilatkozatokban meg nem említett lakások, földek, ki tudja honnan és hogyan származott pénzek tulajdonosai pedig még csak nem is magyarázkodnak – minek? Legtöbbjük mindent megúszik. Hogy a nagypályásokról ne is beszéljünk. A hatalmi gúla tetején mintha teljesen elvesztették volna valóságérzéküket, a propagandahadtáp maga teszi közzé a várbeli Gundel-menza étlapját, hogy igazolja a főnök puritánságát a puritánsággal nem jellemezhető, frissen felszentelt munkahelyén. A valóság megismerésének igénye társadalmi méretekben is alábbhagyott, ki-ki fanatikus táborokba gyömöszölődve ugrik kliséknek, elmeháborodott hírek, képtelenségek regimentje cibálja rettegéssé, gyűlöletté, demagóg egyoldalúsággá ítéletalkotásunkat. A józanságot, az értelmes diskurzust a cselédszobába szorítják, mert csak a hatalom megőrzésének művészete a fontos – az igazságkeresők munkái hatástalanok, a semmibe vesznek, jobban, mint eddig bármikor. És most itt állunk Andrassew Iván két sámlijával, mert a nagy tekintetű kuratórium idén úgy döntött – juszt is divatba hozza a valóságot, s nem a szokásos eggyel, hanem kettővel jutalmazza azokat, akik szerintük a legtöbbet tettek a valóság kendőzetlen nyomon követéséért. Csillag Ádám és Kácsor Zsolt a két végén fogta meg ezt a munkát. Csillag Ádám évtizedek óta kánikulában, hóban és fagyban viszi kameráját azokra a helyszínekre, ahol történik valami – anno a Dunaszaurusz, mint a rendszerváltás egyik jelképes témája fogta meg őt, ma nincs olyan tüntetés, megmozdulás, ahonnan hiányozna. A jövő szomorú és tanulságos dokumentumtára lehet az anyag, amelynek szerzője. Kácsor Zsolt szépírói eszközökkel, szelídebben harap. Tárcái történetei mélyen emberiek, mindennaposak, mégis lebegnek, úgy képes maróan kritikus, ironikus lenni, hogy közben megértő, egy utcán szerzett ismerős kalandjai tágabb bepillantást engednek a morális elsivatagosodásba, mint némelyik leleplező, ezer káefté szálait kibogozni próbáló akta. Ami ehhez a laudációhoz sajnos még hozzátartozik: ők, ketten, sok-sok pályatársukkal egyetemben jelenleg az egzisztenciális fenyegetettség állapotában élnek és akkor még finoman fogalmaztam. Az ő helyzetük nem a rendszerváltás szégyene, hanem a rendszeré. És még sajnálatosabb, hogy a néhány jeles halott emlékét őrző díjak ápolói messze nincsenek abban a helyzetben,hogy ezen változtassanak. Nincsenek állami pénzen felújított ingatlanjaink, nem oszthatunk járadékot, nem tarthatunk fényes ünneplést. A méltatás, a szerény jutalom, ez az este leginkább az erkölcsi megbecsülésé. Ennyit tehetünk. A sámli egyébként nem azért van, hogy leüljetek, pihenjetek. Álljatok rá nyugodtan. Lássatok és lássanak.
2019.01.16 21:08