Előfizetés

"Elegünk van" - könnygáz és dulakodás a Kossuth téren (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 16:13

Fotó: Tóth Gergő
A Parlamenttől a Parlamentig vonult a rabszolgatörvény ellen tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tüntetők ellen használtak könnygázt.

Rohamrendőrök veszik körbe a teret

Nem egyértelmű, hogy oszlatásra készülnek-e, de könnyen lehet, hogy a Kossuth tér lezárását tervezi a rendőrség. A tüntetők nagy része minden esetre már a tér szélén felállt újabb sorfalon kívül állt este fél 11-kor.
A Parlament elől kiszorultak a tüntetők.

A szánkókért folyik a harc

A tüntetők a Kossuth téren álló hatalmas karácsonyfát is körülállták, amire ismét könnygáz volt a rendőri válasz. "Égjen a fa" - skandálta ezután a tömeg, és a fát körülvevő szánkósornak esett. A közelharcban végül - nem kevés könnygáz árán - a rendőrség kerekedett felül: sorfal védi a karácsonyfát. "Védd meg a fát" - kiáltják páran. A szánkók már eltűntek.
A csütörtök délután 5-re szervezett tüntetést már meghirdette közösségi oldalán a diákok Szabad Egyetem nevű csoportja.

A helyszín ismét a Kossuth tér lesz. "Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk" - írják.

És harmadszor is könnygázt használtak

Az első sorokban még mindig érezni lehetett a könnygázt, tudósítónk szerint köhögtek és prüszköltek a demonstrálók. A skandáló tömeg körbevette a rendőröket, akik úgy döntöttek, ismét lefújják őket. Ezzel sikerült kissé feloszlatni a demonstrálókat.
Újabb erősítést kaptak a rohamrendőrök. A tüntetők még mindig lehetnek akár ezernél is többen a Kossuth téren, és egy csoport végül valóban lezárta a Lánchidat este 10 óra körül.

Újra könnygázt fújtak a tüntetőkre

Sokan a rendőrök elé ültek. Mások a sorfal mögött rekedtek, amikor a Parlament bejáratához ültek le és odaértek az egyenruhások. Még többen viszont kiabáltak és dobáltak. Ellenük másodszor is könnygázt használt a rendőrség - így biztosítva helyet az erősítésnek.
A lépcsőn ülő embereket egyesével vitték el a rendőrök.
"Ez egy hosszú túlóra lesz" - fogalmazott az egyik tüntető.

Megint elfoglalják a Lánchidat?

Nagyjából 2000-2500-an lehetnek a Kossuth téren este fél 10 után. Sokan hazamentek, de folyamatosan csatlakoznak újabb emberek a tüntetéshez. Sokan állítólag buszokkal indultak el a főváros felé, hogy részt vegyenek a demonstráción, de senki sem tudja megmondani, pontosan hol is hallotta ezt.
A tömeg nagy része a dulakodás helyett ismét a Lánchíd elfoglalása mellett döntött, bár végül csak a Parlament déli bejáratáig jutottak. Sokan dobálni kezdték a rendőröket sörös dobozokkal, szánkóval és más dolgokkal.
A vonulókat már nem kísérik koordinátorok és a rendőrség is csak figyelte, mikor távolodtak.

Könnygázt használtak

Lassan már a parlamenti lépcső tetejéig nyomultak előre a tüntetők - a magaslatról ekkor könnygázzal fújta le őket a rendőrség. A demonstrálók lendülete megtört.
Nagyjából ezren még mindig a Kossuth téren lehetnek, és rendőrök is folyamatosan érkeznek a helyszínre.

Tüntetőket emelnek ki

Míg hátul mindenki nyugodt, elöl a rendőrökkel lökdösődik a kemény mag. Ők időnként megpróbálják lejjebb szorítani a Parlament lépcsőiről a tömeget - melynek egyik hangadóját ki is emelték, és elvitték a sorfal mögé.
A demonstrálók közül többen koordinátorként lépnek fel, és azzal igyekeznek csillapítani a tömeget: semmi értelme betörni a parlamentbe. "Elegünk van" - skandálja a kemény mag, és folytatja a dulakodást. Többen kifejezetten provokálják a rendőröket, néhányan dobálóznak is.
Nem sokkal később még egy hangadót kiemeltek az első sorból.

Dulakodnak a Parlament lépcsőin

Mintha megdobta volna valaki a rendőröket, mindenesetre az egyenruhások megindultak a Parlament lépcsői előtt állók felé, hogy hátrébb szorítsák őket. A korábbiakhoz hasonló, rövid lökdösődés kezdődött. Ekkor
védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök váltották a parlament lépcsőin lépésről lépésre hátrálni kényszerülő rendőröket.

Dulakodás közben egy gumibot is előkerült - azt a tüntetők elvették. A sorfal tovább hátrált.
Körülbelül még 1500-an lehetnek a Kossuth téren.

Csütörtökön is utakat akarnak lezárni

Holnap délutánra is a Kossuth térre hívta a demonstráció résztvevőit egy szónok. A tervek szerint
5-6 óra között fognak elindulni, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le.

Lassan már háromnegyed órája állnak az emberek a Parlament előtt, amely lépcsőjéről rendőrsorfal néz vissza a skandáló, olykor rövidebb beszédeket tartó- és hallgató demonstrálókra. Egyre többen mennek haza, de a kemény mag még jó ideig maradni tervez. Egy sörsátrat is felállítottak, hogy legyen hol melegedni.
A tüntetést január 1-ig jelentették be a Kossuth térre.

Kétezren is összegyűlhetnek a Kossuth téren

400-500 ember van a Kossuth téren, és még több tüntető, körülbelül 1000-1500 ember tart arra. Ha mindenki odaért, közösen fogják eldönteni, hogyan folytassák a szerda esti tiltakozó akciókat.
Korábban arról beszéltek a demonstrálók, folyamatos jelenlétet szeretnének a Parlament előtt.

Elfoglalták a Lánchidat

Az Oktogonról a Lánchídhoz vonultak a tüntetők - bár egy részük ekkor még bőven lemaradva, csak a Deák térnél menetelt. A tömeg eleje minden esetre a híd lezárása mellett döntött:
10-15 perce elfoglalják a Lánchidat, majd ismét az Országházhoz vonulnak

- mondta el egy szervező. A tömeg vége este 8 után hagyta ott a Széchenyi teret.

Rendőrökre támadtak - Megsérül két egyenruhás, három sapkát elloptak

Egy tüntető lefújt két rendőrt gázspray-vel - írja közleményében a rendőrség. Egy másik tüntető három rendőr kötött sapkáját tépte le a Lendvai utcai dulakodás közben.
A budapesti vonulásos demonstráció résztvevőivel szemben a közzétett sajtóhírekkel ellentétben a rendőrség nem alkalmazott könnygázt, tudatja egy másik közlemény.

Mindenki az Oktogonhoz megy

Akik a Lendvai utcánál maradtak, mindannyian megindultak az Oktogon felé. Akik korábban elindultak, már ott vannak egy ideje. Felmerült egy újabb hídfoglalás ötlete is, de sokan beszélnek arról, hogy a Kossuth térhez kellene visszamenni.

Kettévált a tömeg

A tüntetők nagyjából fele elindult a Hősök terétől visszafelé, az Andrássy úton. Korábban valaki a megafonban arról beszélt: a Kossuth téren már sátrakat építenek. A Fidesz-székház teraszán még sokáig álltak ketten zászlókkal, nem szedték le őket és később engedték a demonstrálókhoz újra csatlakozni. Végül a tömeg ismét a Parlamenthez vette az irányt, bár
sokan maradtak a Lendvay utcánál is, ahol egyre feszültebb a helyzet.

A tüntetők újra dulakodni kezdtek a rendőrökkel, akik egyiküket kiemelték a tömegből.

Dulakodás a Lendvay utcánál

A Fidesz székházat már körbeállták a rendőrök, mire odaértek a tüntetők. Nem sokkal később dulakodni kezdtek az egyenruhásokkal, majd
áttörték a sorfalat, és sokan felmásztak a Fidesz-székház teraszára.

Mások eközben EU-s zászlóval kopogtattak az ablakon. A rendőrök próbálják kiszorítani az embereket, az épülettől már sikerült eltávolítaniuk a tömeget. A helyszínre vagy 50 fős rendőri erősítés is érkezett.

Az Andrássy úton a Hősök tere felé vonulnak a tüntetők

Az Oktogont elérve az Andrássy útra fordult rá a tömeg, a Hősök tere irányában. 
A demonstrálók újabb célja a Lendvay utca, ahol a Fidesz székháza is áll.

Irány az Oktogon!

Rendőrből nem sokat látni a demonstrálók körül, akik fél 6 körül 
az Oktogon felé indultak tovább, az úton.

Közben egyre gyűlnek a tiltakozók, de nehéz megmondani, hányan lehetnek: a villamosról leszállított utasok is közéjük keveredve sétálnak céljuk felé. Több ezren még bizonyosan nincsenek.

Hídlezárás

Az olimpia parknál az úton is vonulnak, az autósok kénytelenek megállni. A rendőrök próbálják a járdára terelni az embereket. "Ha véletlenül leáll a forgalom a hídon, arról nem mi tehetünk" - fogalmazott Tordai Bence egy újságírói kérdésre. Végül a tüntetők mentek az úttestre,
500-600-an lezárták a Margit hidat.

A BKK balesetre hivatkozott, úgy jelentette be, hogy pótlóbuszok járnak a hídon végig álló villamosok helyett. A rendőrség ennél egyenesebben közölte: a tömeg biztonsága érdekében a forgalmat, illetve a tömegközlekedést a hídon leállította.

A Kossuth térről indult a vonulós demonstráció

Noha a Momentum tüntetése hivatalosan délután 4-kor kezdődött, ekkor még semmi jele nem volt a nagy ellenállásnak, kb. 100-150-en lehettek a Kossuth téren. De a rendőrök készültek, az Alkotmány utca sarkánál már több mint egy tucat rendőrautó állt - írta Juhász Dániel, a Népszava tudósítója a Kossuth térről.
Elsőként Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja beszélt. Megköszönte az ellenzék mai munkáját. "Ne hagyjuk, hogy honfitársainkból rabszolgát csináljanak" - mondta el. Lassan gyűlnek az emberek, fél 5 előtt 200-300-an lehetnek a demonstrálók. A megmozdulás egyik szervezője bejelentette:
az a terv, hogy folyamatosan a Kossuth téren maradjanak, éjszaka is, "mert a Kossuth tér a mi terünk".

Önként jelentkezőket keresnek, hogy biztosítsák a folyamatos jelenlétet.
Egy tüntető arról beszélt: mindennek a teteje, amit a Fidesz csinál, "előbb-utóbb tényleg rabszolgává tesznek minket". Szomorúnak nevezte, hogy a tét nagyságához képest milyen kevesen vannak személyesen jelen a megmozduláson. Egy másik felszólaló tüntető szerint akik külföldön dolgoznak, szégyelljék magukat, mert nem menekülni kell, hanem küzdeni. És szégyellje magát az Orbán is, tette hozzá.
A szervezők arra biztatják a többi demonstrálót is, álljanak ki és mondják el véleményüket. Ez még csak a kezdet - mondta el tudósítónknak egy másik tüntető -, aki szerint majd ha az emberek a saját bőrünkön érzik a törvény hatását, százezrek lesznek az utcán. Akkor
meglátják Orbánék, nem érdemes a munkásokkal packázni.

"Olyan emberek próbálnak 400 óra túlórát ránk erőltetni, akik a havi 160-at se dolgozzák le" - mondta el egy másik felszólaló. "Elég volt a kizsákmányolásból" - fogalmazott.
Tordai Bence adventi árulásnak nevezte a rabszolgatörvény elfogadását, mert a Fidesz a magyar nemzet ellen fordult.

A tömeg nagyobbik része, több száz ember 5 órakor a Margit híd felé vette az útját, közben zúg a "mocskos Fidesz". A járókelőket arra biztatják, csatlakozzanak.
Sokan az Országháznál maradnak, nehogy a rendőrök lezárják a teret.

Reggel óta tüntetnek

"Ne hagyjuk a törvénytelen szavazást - a Kossuth térre most!" - ezzel a címmel mozgósítanak tüntetésre a közösségi médián át már a rabszolgatörvény szavazásának kezdete óta civilek. "A rabszolgatörvény szavazását obstruálják az ellenzéki pártok a falakon belül. Támogassuk őket kívülről" - olvasható a demonstráció felhívásában.
Néhány óra alatt ezernél többen jelezték részvételi szándékukat. Olyan szervezetek is mozgósítanak, mint például a nemrég a CEU elüldözése nyomán megalakult Hallgatói Szakszervezet:
A Momentum demonstrációját megelőzően szervező nélkül zajlottak az események a Kossuth téren, és mindenki felszólalhatott. Többen is arról beszéltek, hogy nem akarnak félni, és szabad vitát szeretnének a fontos közéleti kérdésekről - ehhez viszont fel kell állni a fotelből, ki kell jönni a térre. Szólt a Nyolc óra munka és a Vén Európa, volt, aki kávét osztogatott.
Reggel óta rengeteg rendőr áll készenlétben a környéken. A Jobbik idő közben a Sándor-palotához vonult, petíciót adott át a köztársasági elnöki hivatalnak, és a párt szimpatizánsai közül sokan szintén visszatértek a Parlament elé.
Szerdán a szakszervezeti vezetők is tiltakoztak az országház előtt. Arra kértek minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre vegyenek ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.
Kapcsolódó
A Kossuth tértől a Kossuth térig - képekben a demonstráció

Számozott utcák: az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes perét nyerte meg a TASZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 15:55

Fotó: Németh András Péter
Razziákkal és házaik lerombolásával a romák emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz való jogát sértette Miskolc fideszes önkormányzata az elsőfokú ítélet szerint.
Lezárult az ország legnagyobb diszkrimináció-ellenes pere - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Elsőfokon megnyerte a pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indított. A Miskolci Törvényszék szerdán kihirdetett ítélete szerint
a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is.

A pert még 2016 tavaszán indította a TASZ és a NEKI. Ezt megelőzően az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést. Ugyanebben az évben az Egyenlő Bánásmód Hatóság ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci fideszes önkormányzatra a számozott utcákban lakó romák vegzálásáért és házaik lerombolásáért. Miután azonban ezt nem vették figyelembe, a jogvédő szervezetek a bírósághoz fordultak a miskolci romák jogainak érvényesítéséért, és közérdekű pert indítottak. A felperesek azt is kérték a bíróságtól, hogy mondja ki: a Miskolci Önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései - mint például az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás - és az azokhoz kapcsolódó retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát. A mai napon kihirdetett ítéletében a Miskolci Törvényszék kimondta, hogy
a miskolci önkormányzat a városban vitathatatlanul fennálló szociális problémákat, társadalmi feszültségeket nem jogállami eszközökkel kezelte.

A bíróság maga hangsúlyozta, hogy ez a per a legnagyobb volumenű antidiszkriminációs per ma Magyarországon.
"Bízunk benne, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat nem megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel fogja kezelni." - mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője. Az ítélet 55 oldalas. A perben ügyvédként a TASZ-t dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t dr. Ammann Zsuzsa képviselte.

Egyre hidegebb lesz, hétvégén pedig megérkezik az igazi tél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.12. 15:48
Illusztráció
Fotó: Varga György / MTI
Szombatra már az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt.
Csütörtökön közepesen és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, számottevő csapadék nem valószínű, de előfordulhat jelentéktelen hószállingózás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 0 és +5 fok között alakul.
Pénteken délnyugat felől fokozatosan beborul az ég. A Dunántúl déli részén már nem is süt ki a nap, míg máshol kora délutánig még több-kevesebb napsütés várható. Délután délnyugaton havazás kezdődik, amely lassan északkelet felé terjed. Sokfelé élénk lesz az északkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. Baranya, Somogy és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat.
Forrás: OMSZ
Szombaton borult lesz az ég, és országos havazásra számíthatunk. Északnyugaton kisebb mennyiségű hóra van kilátás, máshol viszont vastagabb hótakaró várható. Kis eséllyel a Tiszántúl keleti felén havas eső, eső is eshet. Élénk lesz az északi, északkeleti szél, elsősorban a Dunántúl nyugati részén erős széllökések is lehetnek, amely hordhatja a havat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok között valószínű. Szombatra már az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ
Hófúvás veszélyére Vas és Zala megyében figyelmeztetnek. 
Vasárnap nyugaton szakadozik, csökken, és keleten is vékonyodik a felhőzet. Az ország keleti felén is egyre kevesebb helyen várható havazás. Kezdetben az északi, északkeleti szél helyenként még élénk lehet, majd mindenhol mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -4 fok között várható, de a kevésbé felhős nyugati tájakon jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.