Mészáros Lőrinc öccsére is hullanak a gigamorzsák

Publikálás dátuma
2018.12.13 08:23

Fotó: Népszava
A Magyar Közút 510 millióért vásárol be Mészáros Jánosnál.
A Magyar Közút Zrt. két közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként – vette észre a 24.hu. A Magyar Közút a fiatalabb Mészáros cégével szerződött – kerékpárutak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére 447,9 millió forint + áfa értékben, – valamint három darab önjáró hidarulikus oszlopverő és kihúzó gép beszerzésére 62,2 millió forint + áfa értékben. Mészáros János korábban Felcsút alpolgármestere volt, ismertebb cége az Agro-Felcsút Kft., amelynek egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője. Tavaly februárban, a Pegazus Trade Kft.-n keresztül lett tulajdonos a Herceghalom Interat Zrt.-ben. 
Frissítve: 2018.12.13 08:23

Egyre többet tudni a McDonald's kormányközelbe kerüléséről

Publikálás dátuma
2019.03.22 08:38

Fotó: Shutterstock
Scheer Sándor két vagyonkezelő céggel jutott a 100 százalékos üzletrészhez, és nem adhatja el a multi amerikai központjának jóváhagyása nélkül a magyar láncot üzemeltető céget.
Nem adhatja tovább a magyarországi McDonald’s-láncot üzemeltető McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft.-t az új tulajdonos, Scheer Sándor az amerikai gyorséttermi multi tudta és beleegyezése nélkül - írja a 24.hu. Február végén ugyanis zálogszerződést kötöttek, és ennek alapján a kft. 8,8 milliárd forint névértékű üzletrészérét a Delaware államban bejegyzett McD Europe Franchising LLC javára alapított vételi jog, zálogjog és átruházási korlátozás terheli. E mögött a második hely a Raiffeisen Bank Zrt.-nek jutott, amelyik az ügylethez nyújtott hitel biztosítására jegyeztetett be zálogjogot.
Hogy mennyi volt a hitel, illetve a vételár, nem közölték a felek, csak annyit jelentettek be február közepén, hogy a McDonald’s Corporation a magyarországi vállalatában meglévő tulajdoni érdekeltségét a milliárdosok között jegyzett építőipari és ingatlanvállalkozóra, Scheer Sándorra ruházza át. Ezzel mondhatni, kormányközelbe került a magyar McDonald's: Scheer az állami gigamegrendeléseket nyerő a Market Építő Zrt.-ben üzlettársa a miniszterelnök barátjának, az Orbánt magánrepülőn utaztató Garancsi Istvánnak. A személyi szálakból pedig úgy tűnik, a vagyonkezelő a Wallis-Market-Matolcsy tengelybe állt be.

Új tagok a felügyelőbizottságban

Scheer Sándor két vadonatúj alapítású vagyonkezelő révén jutott a McDonald’s 100 százalékos üzletrészéhez. A magyar McDonald's tulajdonosának a Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.-t jegyezték be, ennek tulajdonosa a Scheer Sándor által alapított és vezetett Leones 18 Holding Kft. Scheer Sándor a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. élén megtartotta Horváth Ágnest, a felügyelőbizottságot viszont lecserélte: az új tagok Bencze Zsolt, Sütő Balázs és Makra Sándor. Utóbbit egy másik pozícióra is érdemesnek találta Scheer: ügyvezetőtársnak maga mellé vette a Leones QSR vagyonkezelőben.
Makra megjárta a kormány bankját, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t, a Wallis-csoporthoz tartozó Wing Zrt.-t, majd 2009-től négy évig a Market Építő Zrt. tranzakciós igazgatója volt. 2017-ig a Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél rövid ideig cégvezető, később igazgatósági tag volt, de megjelent a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben is. 2017-ben az ország egyik legnagyobb vagyonkezelőjéhez, az Optima Befektetési Zrt.-hez szegődött, ahol az igazgatóság tagja lett. Az Optimát a Matolcsy György által vezetett jegybank Pallas Athéné alapítványai hozták létre. Az Optima óriás ingatlanbizniszek főszereplője, például 7,5 hektáros területet vásárolt meg a Váci úton 55 millió euróért, és a főváros egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjét harangozta be. Makra a 24.hu-nak azt nyilatkozta: " Munkahelyváltásom valóban folyamatban van, a jövőben a Leones QSR Kft. vagyonkezelőnél tervezem folytatni szakmai pályafutásomat. Ez azt eredményezi, hogy az Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben és kapcsolt vállalkozásaiban pozícióim megszűnnek majd".

314,57 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.03.22 08:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 314,85 forintról ra csökkent péntek reggel fél nyolcra, a dolláré 277,45-ről 276,44 forintra, a svájci frank jegyzése pedig 279,16 forintról 278,47 forintra.
Szerző