tüntetés;rabszolgatörvény;

Fegyveres őrök néznek farkasszemet az ellenzéki képviselőkkel a tévészékházban (videó)

Biztonsági őrökkel néznek farkasszemet az ellenzéki képviselők, akik éjjel jutottak be az MTVA székházába, de továbbra sem tudják beolvastatni ötpontos követeléslistájukat. Az éjszaka több ezres tömeg tiltakozott a székház előtt, a rendőrség pedig ismét könnygázt vetett be ellenük. Vasárnap rengetegen demonstrálak Budapesten, a kormányzati intézkedések miatt, a tömeg elfoglalt két hidat is.

Cikkünk frissül.

 Tizenhárom ellenzéki képviselő jutott be vasárnap éjjel az MTVA Kunigundai központjába, de hétfő reggel sem egy felelős szerkesztő, sem Papp Dánie a közmédia vezérigazgatója nem fogadta őket. Az országgyűlési képviselők öt pontos - többek között a rabszolgatörvény és a kormányzati különbíróságok ellen tiltakozó - petíciót szeretnének beolvasni a Kossuth rádió, illetve a köztévé műsorában, de még abban is korlátozzák őket, hogy szabadon mozogjanak a médiaközpont épületében - fegyveres őröket küldtek eléjük, akik elállják a lépcsőket, kapukat. 

Nyugtatják a képviselők a türelmetlen tömeget

Egy ponton kialakult egy kisebb lökdösődés a rendőrök és a tüntetők között. Nem sokkal később Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Vadai Ágnes (DK) jött ki az épületből, hogy tájékoztassa a tömeget, továbbra is próbálnak egyeztetni a bentiekkel. Arra kérték az embereket, maradjanak békések, ne legyen erőszak.

Szél Bernadett közvetítéséből kiderült, továbbra sem sikerült beszélniük senkivel az MTVA vezetői közül. Hadházy Ákos telefonon próbálta elérni Papp Dániel vezérigazgatót, aki a hívást nem fogadta. A tüntetők kint az utcán egyre türelmetlenebbek, egyre gyakrabban fordulnak elő lökdösődések köztük és a székházat védő rohamrendőrök között.

"A népet védd, ne a zsarnokot" - kiáltják többen a rendőröknek. Többen újra és újra nekifeszültek a rendőrsorfalnak, amire könnygáz volt a válasz.

Nem mennek el, amíg be nem olvassák

Az MTVA biztonsági főnöke fogadta Szélt, Kunhalmit, Hadházyt, Bősz Anettet és Vadai Ágnest, illetve további öt ellenzéki képviselőt. Csak akkor akarják őket tovább engedni, ha nem kameráznak bent.

Ennek ellenére, bentről élő közvetítést ad Szél Bernadett a közösségi oldalán. A bejutott képviselők ahhoz ragaszkodnak: amíg nem olvashatják fel követeléseiket, nem mennek el. Az ügyeletes hírszerkesztő viszont azt üzente a biztonsági főnökön keresztül, hogy nem kíván velük egyeztetni, és elégedjenek meg a petíció írásbeli átadásával. A képviselőknek - mint közfeladatot ellátó személyeknek - joga van az épületben lenni, ám az MTVA úgy érvel: közérdekű üzem megzavarása, ha így tesznek.

"Ne kelljen bemennünk" - skandálja odakint a tömeg.

A székházhoz ért a tömeg

Megtiszteltetés veletek egy közösségben lenni - kiáltotta megafonba a székház előtt a momentumos Fekete-Győr András. Ezekben a pillanatokban Orbán Viktor propagandája a mi pénzünkből hazudik. Ezekben a pillanatokban is azt mondják rólunk, hogy csőcselék vagyunk, nem dolgozunk. "Hazugsággyár, hazugsággyár" – skandált a tömeg. Fekete-Győr egy követelés-listát is felolvasott:

  • 1. "Követeljük rabszolgatörvény azonnali visszavonását."

  • 2. "Követeljük a kevesebb rendőri túlórát."

  • 3. "Követeljük a független bíróságokat."

  • 4. "Követeljük az Európai Ügyészséget."

  • 5. "Követeljük a független közmédiát."

Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes és Hadházy Ákos - mivel Országgyűlési képviselők - bemehettek átadni a tüntetők petícióját az MTVA székházába. Korábban arról beszéltek, interjút szeretnének adni a köztévében, élőben.

A tömeg nagyobbik fele este 9 körül csatlakozott az MTVA székháza előtt várakozó többiekhez. A Mérce tudósítása szerint a kormánypárti Echo TV riportere két testőr kíséretében jelent meg az MTVA-székház előtt.

A rohamrendőrök már felsorakoztak

A Jobbikos tüntetők, akik a gyorsabbik utat - a HÉV-et - választották, már megérkeztek az MTV-székházhoz. Számos más tüntető is rövidített, így lassan gyűlnek az emberek a Kunigunda útján. A tömeg nagyobbik része a Bécsi út és a Vörösvári út találkozásánál jár.

A rohamrendőrök már felsorakoztak a tévészékház előtt.

Mindenki az MTVA székházához vonul

A Jobbikos tüntetők áthaladtak a Lánchídon és ők is a Kunigunda útja felé vették az irányt. HÉV-vel hagyták le a tüntetők másik csoportját, akik a Kolosy térnél vonulnak. Ők nem sietnek, a Nemzeti Konzultáció plakátjait is megállnak letépni. A Kaszásdűlőhöz érkező jobbikosok útját eközben a Mérce kíséri:

Berlinben is tüntettek, Merkel pártjának székházához vonultakBerlinben is szolidaritási tüntetést tartottak az ott élő magyarok a túlóratörvény ellen tüntetők mellett vasárnap. A 444.hu egy olvasója szerint a tüntetők a magyar nagykövetség épülete előtt gyülekeztek, majd átvonultak a CDU, a nagyobbik német kormánypárt székházához is. A CDU és a Fidesz párttársak, mindkettő az EP-s Néppárt tagja.
Az angliai Bristolban is tüntettek a kint élő magyarok. Szintén a 444.hu írja: nagyjából 50-en vettek részt a  jó hangulatú demonstráción.

Két hídon áll a forgalom

A Jobbikos tüntetők este 7 után értek a Lánchídra, több százan lehetnek. Közben a Margit hídon is áll a forgalom.

Hadházy Ákos közben élőben jelentkezett be a Facebook-on, ő is a Kunigunda útja felé vonulók között van. - Az utóbbi napokban az MTV nagyon sokat hazudott ezekről a tüntetésekről, azt mondták, Soros György fizeti az "agresszorokat" - mondta.

Azt akarják elérni, hogy a a közmédiában beolvassák a petíciójukat, amiből kiderül, miért is tüntetnek pontosan.

- Megmutatjuk, hogy nem csőcselék vagyunk, hanem nagyon sok tisztességes magyar ember, akik próbálnak tenni a rabszolgatörvény ellen - fogalmazott Hadházy.

"Utáljuk a nagy hasút, üsse el a kisvasút!"

A Kossuth tér kezd kiürülni, körülbelül ezren lehetnek még ott. A többiek mind a Margit hídhoz mennek. Az a néhány százfős csoport, amelyik kicsit korábban elindult, már a hídon jár, jelenleg megálltak, hogy bevárják a a többi tüntetőt.

"Utáljuk a nagy hasút, üsse el a kisvasút!", skandálják, illetve "éljen a Fidesz - kenyéren és vízen". A Margit hídon rohamrendőrök kísérik a tüntetőket.

Viperát és gázsprayt találtak a rendőrök egy tüntetőnélA demonstráció egy résztvevője teleszkópos botot, „viperát” és gázsprayt tartott magánál a gyűlésen - írja a police.hu. Az 53 éves alsóberecki férfit a rendőrök intézkedés alá vonták.

Hídfoglalás, MTVA székház-foglalás

A tüntetésnek hivatalosan vége, s bár a szervezők egyike azt kérte a jelenlévőktől, menjenek békésen haza, a sok ezres tömeg ennek egyelőre nem akar eleget tenni. A Kossuth tér teljesen megtelt, a tömeg egy része a Margit híd irányába indult el.

Egyre többen indulnak el a Kossuth térről, az újabb cél az MTVA székház épülete lehet. Közben a Jobbikos zászlók alatt tüntetők a Lánchíd felé vették az irányt.

Az ATV-n Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök nemrég úgy nyilatkozott: ő is a köztévé Kunigunda útján található épületéhez megy, hogy átadjon egy petíciót.

Debrecenben hócsatát vívtak a Fidesz székházával, Veszprémben nem találkoztak OrbánnalKörülbelül négyszázan tüntettek vasárnap kora este Debrecen belvárosában a túlóratörvény ellen, csatlakozva a fővárosi demonstrációhoz, írja a 444.hu. A tüntetők a Fidesz debreceni székházához vonultak, amit aztán megdobáltak hógolyóval.
Veszprémben körülbelül 200-an tüntettek, és a 24.hu tudósítása szerint messzire elkerülték azt a székesegyházat, ahová aznap Orbán Viktort várták. Végül a miniszterelnök se ment el, helyette csak Kövér Lászlóval és Semjén Zsolttal találkozhattak volna a demonstrálók.
Győrben 700-an, Szegeden 600-an, Békéscsabán és Miskolcon 200-an tüntettek.
A rendőrség szerint az ország hét városában este 8-ra rendbontás nélkül véget értek a demonstrációk. Rendőri intézkedésre egyik helyszínen sem volt szükség.

Telefonnal világítanak, a tüntetésnek hivatalosan vége

Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz! Viktátor, Viktátor! - zúg az Alkotmány utcában. Felforrósodott a hangulat. A szervezők felhívják a figyelmet, rendezetten és békésen tüntessenek az emberek.

A karácsony alkalmából pedig megkéri a demonstrálókat, a telefonjuk fényével idézzenek meg egy karácsonyfát. Boldog karácsonyt!, skandálja a tüntetés hivatalos részének befejezéseként a tömeg.

55-en ülnek valahol, a szavak itt már kevesek

A momentumos Donáth Anna az utolsó felszólaló. Őt rántották ki a tömegből csütörtökön a rendőrök. Felhívja a figyelmet, hogy 55 ember ül most valahol. Őt sem azért vitték el, mert párthoz tartozik, hanem mert egy tüntető lány.

A szavak már kevesek, most már tettek kellenek.

Ezért vannak az utcán: a dolgozókért és a fiatalokért. A rabszolgatörvény csak egy utolsó csepp a pohárban. A törvény mindenkit kiszolgáltatottságba taszít. Nem a pluszórákról van szó, hanem a teljes kiszolgáltatottságról. A rendszer mindent el akar venni az emberektől, a szabadidőt, a családot is. De a tömegnek ereje van, s ha hangos és dühös, célt érhet. Ha a társadalom széles rétegei együtt tudnak kiállni, akkor sikert érhetnek el. Nem a rendőrök ellen tüntetnek. Viszont

igazi változást nem lehet színpadról, tévéstúdiókból, de még a parlament falai közül sem elérni.

Ez a tüntetés már nem a rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságokról szól, hanem a hatalomgyakorlásról, a hazug propagandáról, a folyamatos lopásról, az egyre fogyó szabadságról.

Követelik a rabszolgatörvény eltörlését, a rendőri túlórák csökkentését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, a közmédia függetlenségét. Elég a közpénzből fizetett propagandából - mondja Donáth. Nem hátrálnak, amíg a követeléseik nem teljesülnek, és hiába hiszi a hatalom, nem fognak ráunni és hazamenni. Minél többen vagyunk, annál jobban meg tudjuk védeni egymást, s annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatottak,Egyedül halk és gyenge az ember, de közösségben hangos és erős.

Legyetek hangosak és dühösek, jogotok van hozzá! – zárja beszédét. Ria, ria, Hungária! skandálja válaszként a tömeg, miközben jó pár füstgyertyát meggyújtanak a résztvevők.

A dolgozók és a diákok ügye egy és ugyanaz

A Hallgatói Szakszervezet képviselője, Nagy Klára, az ELTE harmadéves hallgatója a diákok nevében beszél. Hisznek benne, hogy egységben meg lehet küzdeni a hatalommal, s az elmúlt napok ezt erősítik. A vizsgákra kellene készülniük, ehelyett tüntetnek, s társaikat jogtalanul állították elő a rendőrök. Gulyás Gergely hazudik, amikor azt mondja, nincs érdemi társadalmi ellenállás a rabszolgatörvénnyel szemben.

Hazudik, hazudik! - veszi át a tömeg.

Orbán retteg a tömegtől, látszik rajta, s kiderült, a szolidaritás nem egy politikusok által elcsépelt szó, hanem valós tény. A dolgozók és a diákok ügye egy és ugyanaz.

Az ember nemcsak az általa termelt profitban mérhető, s az oktatást nem lehet a termelés szolgálatába állítani.

A kormány az emberek helyett a német autógyárakkal akar együttműködni. A közigazgatási bíróságok felállításával elesett az utolsó, független hatalmi ág, így az emberek magukra maradtak. Ezért meg kell szervezni magukat, ellenállások országos hálózatára van szükség. nemcsak tüntetni kell, hanem sztrájkra, képzésekre.

Oda kell ütni, ahol legjobban fáj! - mondja Nagy. Sztrájkot, sztrájkot! veszi át a rigmust a tömeg. Bátorságra és kitartásra van szükség, de kitartanak. Boldog karácsonyt, Orbán Viktor, emlékezni fogsz rá! – köszön el. Orbán, takarodj! zúgják a tüntetők.

Oktogon Közösség nevében Galgóczy Péter civil ellenálló következett. Mint mondja, szerda óta kint vannak az utcán és még egy darabig kint is lesznek. Erőszakmentesen, mert ez is hatásos, elég csak Gandhira és Indiára gondolni. A rendszer által megbántottak és megalázottak egy szebb országot hozhatnak létre, ha így folytatják.

Összefogtak a pártok a szakszervezetekkel

A következőkben a pártok női képviselői lépnek színpadra, elsőként az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó. Arról beszél, hogy a hatalom Magyarországot Európa szegényházává tette, most pedig elkezdte megbüntetni az embereket.

Alapvető jogainkban nem sérthet meg egyetlen kormány sem – mondta Bősz Anett a Liberálisoktól. Ez a kormány az elmúlt 8 évben minden magyar embert megsértett a jogaiban. Ez az a pont, amikor megmutatjuk, elég volt. Többen leszünk, mint ahányan valaha ezt a kormányt támogatták.

Demeter Márta, az LMP társelnöke rabszolgamunka helyett tisztességes béreket és megélhetést követelt. Elég volt a multik és az igényeiket kiszolgáló politikusokból. Minden nappal gyengébbnek látszik a hatalom.

Beer Miklós katolikus püspök levelét olvasta fel a volt KDNP-s Lukácsi Katalin., a püspök az emberségre és az erőszakmentességre hívta fel a figyelmet. Beer Miklós azt írta, az emberekben keserűség van, mert nem hallgatják meg a szavukat, s tiszteli bennük a kitartást, ahogy a hideg idő ellenére kiállnak egymást erősítve a céljaikért.

Szabó Tímea a Párbeszédből felmutatta a sípot, amivel szerdán belefütyült Orbán Viktor arcába. Az az ember, aki elárulja a hazáját, nem érdemel mást. Menjen el kirakatrendezőnek az a kormányfő, akinek fontosabbak a Kossuth téri díszfák és szánkók, mint az emberek - fogalmazott. A rabszolgatörvény családok millióit teszi tönkre, ha nem kényszerítik meghátrálásra a kormányt. Ezért fogtak össze a pártok, félretéve a korábbi nézetkülönbségeket, a szakszervezetekkel közösen megszervezik az ellenállást, az utcai akciókat és a polgári ellenállást. Orbán azért tudott eddig nyerni, mert megosztotta az ellenzéket, mostantól összefognak.

Sztrájkot, sztrájkot! - követeli közben a tömeg.

Széll Bernadett a következő felszólaló, ő is az összefogást követeli. Nézzétek meg ezt a gyönyörű házat, mutat a parlamentre, ahol a legmocskosabb politika folyik. Tessék választani: őket, vagy az emberek érdekeit. Nekik mindent szabad, mi pedig fogjuk be a szánkat?- teszi fel a kérdést. Ebből nem esznek!

Mondjon le! Mondjon le! - zúgja a tömeg.

Nem azért jöttem, mert Soros György vagy Brüsszel ideküldött. hanem azért, mert szeretem a hazámat – mondta a DK-s Vadai Ágnes. – És elegem van! A tömeg is rákezd ezt skandálni. Nem hagyjuk, hogy továbbra is ezt csináljátok a magyarokkal – folytatja Vadai.

Varga-Damm Andrea a Jobbikból azért jötte el, mert a népére támadt a saját kormánya. Orbán régebben azt mondta, hisz a szeretet és az összefogás erejében. Ma ő már csak a gyűlöletben hisz, de akik most tüntetnek, tényleg hisznek az összefogásban és a szeretetben.

Megütöttek egy rendőrtEgy, a gyülekezésen résztvevőkkel szemben agresszíven viselkedő férfit a rendőrök a rendezők kérésére fél 6 körül kiemeltek a tüntető csoportosulásból az Alkotmány utcában - derül ki a rendőrség közleményéből.
A 38 éves budapesti férfi a résztvevőkkel szemben erőszakosan viselkedett, egy embert meg is rúgott. Aztán a kiemelés során intézkedő rendőrt is megütötte. Garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítják.

A tét a bírói függetlenség is

A következő felszólaló, Szepesházi Péter lemondott bíró a közigazgatási bíróságokról beszél. Állítja, hogy

a rendes bíróságokon is komoly a baj, de ott legalább meg van a bírói függetlenség, a közigazgatási bíróságokon viszont nem biztos, hogy így lesz.

A román és a lengyel bírók példát mutattak, hogyan kell küzdeni a bírói függetlenség csorbítása ellen. Lassan 30 éve, hogy egy kollégiumi csapat megálmodta a független Magyarországot. Ha velük nem megy, nélkülük kell megcsinálni.

Már készül a "Békemenet"Kukák borogatása, kukák visszaállítása, majd szemétszedés is program lesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett alternatív, Nagy Karácsonyi Békemeneten. December 21-ét választották időpontnak.
Bayer Zsolt vasárnap lengette be alpári stílusban: kéne egy újabb Békemenet, egy tüntetés a tüntetők ellen.

Minden munkahelyen harcolni fognak

Miközben zúg a Boldog karácsonyt, G Ras után elsőként Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke lép a színpadra a Magyar Szakszervezeti Szövetség nevében. Bejelenti,

lesz válasz a Fidesz lépéseire, mert nem lesz gáz a vezetékekben.

Nem Soros-bérencek, s vegyék tudomásul, akik megszavazták a törvényt, Magyarországon nem lesz rabszolgaság, minden munkahelyen ez ellen fognak harcolni. Valódi munkásokat képvisel, ők tartják mozgásban a magyar gazdaságot. Elég volt! – jeleni be, s felhívja a figyelmet, szakszervezetet kell szervezni, mert többen erősebbek.

A színpadon G Ras

G Ras az elmúlt időszak tüntetéseinek egyik legjobb beszédét mondta el az összefogásról, a szabad és fenntartható Magyarországról, miközben mögötte egy eredeti 56-os zászló leng a színpadon. Kiemelte, hogy végre nemcsak a civilek állnak ki az emberekért, de az ellenzéki pártok is felülemelkedtek sérelmeiken, és feledve a nézetbeli különbségeket, egységesen felsorakoztak az emberek mellett. G Ras kiemeli az erőszakmentesség fontosságát, s hogy a tüntetők tiszteljék a rendőröket. Az utolsó számot, a Lázadás évét – ahogy ő mondja – a tolvaj, hazug mutyiszterelnöknek, Orbán Viktornak énekli G Ras.

Akik már megérkeztek a színpadhoz, türelmesen várják, hogy a menet többi tagja is hallótávolságba kerüljön, s megkezdődjenek a beszédek. Addig is a Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej!-jel tartják melegen magukat a hidegben.

A színpadon G Ras szórakoztatja a tüntetőket, míg mindenki megérkezik az Alkotmány utcába. Hasta la vista, Mr. Prime Minister! énekli, állítólag közkívánatra. A tömeg vége még a Nyugatinál tart, így még egy kicsit várni kell a felszólalókra.

Győrben és Szegeden is tüntetnek"Meddig engedjük még, hogy elnyomjanak, hogy ostoba birkának nézzenek bennünket?!" - teszik fel a költői kérdést a győri demonstráció szervezői az esemény leírásánál. Több mint hatszázan jelezték, hogy részt vennének a rendezvényen, ami délután 5-kor veszi kezdetét.
A szegedi tüntetésen is félezernél többen vesznek részt a Facebook alapján. "Nem dolgozok Orbánnak heti hat napot" - jelenti ki már címében is a Rákóczi téren délután 4 óta tartó esemény.
Egy kisebb demonstrációt Békéscsabán is szerveztek.

Rohamrendőrök várnak a Kossuth téren

A szakszervezeti molinót cipelők befordultak az Alkotmány utcába, ahol a szónoki színpadot felállították. Amint a tömeg ideér, megkezdődnek a beszédek. 

Nem hátrálunk!, Aki magyar, velünk van! és Boldog karácsonyt! - skandálja a tömeg, melynek eleje eléri a színpadot.

A demonstrálókat út közben csak sárga mellényes rendőrök kísérték, az Alkotmány utcában és a Kossuth téren viszont már rohamrendőrök is látszanak.

Legalább ezren álltak be vonulni a Hősök tere óta

A menet eleje már a Nyugati-pályaudvarnál jár, s bár a Körút le van zárva az Oktogonig – a 4-es és a 6-os villamos a Jászai és a Blaha Lujza tér között nem jár -, egy szirénázó mentőautót átengedtek. A Nyugati téren is sokan csatlakoznak, a Hősök tere óta legalább ezerrel nőtt a menet létszáma.

Sokan várták az Oktogonnál, hogy csatlakozhassanak

A körúton már jóval hangosabb a tömeg, mint az Andrássy úton. Felhangzik az "elmútnyócév" egyik kedvenc rigmusa, az Elkúrtad! is.

Az Oktogonnál a Teréz körútra fordul a menet a Nyugati-pályaudvar felé. A téren komoly csatlakozó tömeg várta a vonuló demonstrálókat. A tüntetés hosszan elnyúlik az Andrássy úton, a vége nagyjából a Terror házáig ér a Nyugati tértől - egy kilométernél is hosszabb tehát -, és tömött sorokban sétálnak az emberek.

Most már zúg az Elegünk van!, de még inkább az Orbán, takarodj!. Nem leszünk rabszolgák! jön aztán, majd felhangzik a Mocskos Fidesz! is.

Sípolás, sziréna és díszkivilágítás az Oktogonon

A tömeg már ünnepi díszvilágításban éri el az Oktogont, ugyanis a szürkületben kigyulladtak az Andrássy úti fák világításai. Skandálás helyett jobbára sípolás, illetve szirénaszó hallatszik.

Több ezren demonstrálnak

A menet eleje a Körönd és az Oktogon között jár, egy pillanatra meg is állt, hogy ne szakadjon nagyon szét a tömeg.

A rengeteg civil, illetve a pártok képviselői mellett megannyi szakszervezet is demonstrál, zászlóik, transzparenseik rendre feltűnnek a tömegben. Nehéz megbecsülni, mennyien lehetnek kint, de az biztos, több ezren demonstrálnak. A menet az Andrássy úton halad, egyelőre még csak szórványos skandálást hallani.

Elindult a menet

"Sziasztok! Elérkezettnek látjátok az időt, hogy elinduljunk?" – jött a rendezői kérdés, és a menet elindul. Legelöl a Magyar Szakszervezeti Szövetség halad, molinójukon a Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen! felirat olvasható.

Már zúg a "Viktátor!"

Eddig csak zene szólt a téren, most azonban felhangzott az első kórus: Viktátor! Viktátor! A szervezők arra kérték a zászlótartókat, álljanak a menet elejére majd.

Szép lassan megtelik a Hősök tere. Természetesen nincs olyan látványos tömeg, mint egy Békemeneten, igaz, erre a tüntetésre nem is utaztatják az embereket vidékről, önkormányzati költségen: nem láthatóak a Puskás Akadémia buszai, ahogyan a kistelepülések falugondnoki kisbuszai sem, s nem kellett helyet keresni a vidéki különjáratoknak sem...

A Parlamenthez mennek

"Boldog karácsonyt, Miniszternök Úr!" címmel szerveződik vasárnap a rabszolgatörvény elleni újabb, a jogszabály elfogadása óta immár negyedik tüntetés. A résztvevők az esemény Facebook-oldala szerint

"15 órakor indulnak a Hősök teréről, és az Andrássy út-Oktogon-Teréz körút- Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon haladva vonulnak".

Már több mint ezren gyűltek össze a Hősök terén, de még folyamatosan érkeznek a tüntetők. A szervezők meg is kérték a várakozókat, húzódjanak összébb, hogy az újonnan jövők csatlakozni tudjanak. Az érdemi program kezdetéig zene szól a hangszórókból, elhangzott többek között a Sex Pistolstól a God Save The Queen, illetve a Tankcsapdától a Mennyország Tourist.

Előkerült egy hatalmas transzparens, melyen általános sztrájkot követelnek a demonstrálók. Emellett magyar és uniós zászlók, valamint pártlobogók látszanak a tömegben. A kisföldalatti szerelvényei zsúfolásig tele érkeznek a Hősök terére, azaz vélhetően sokan még úton vannak. A Mérce úgy értesült, hogy a menet csak később, háromnegyed négy, négy óra körül indul majd el.

Folyamatosan érkeznek

"Általános sztrájkot!"

Ezreket várnak vasárnap is

Januárra brüsszeli tüntetést szervez januárra a Radikális Európai Demokraták (RED) mozgalma. A cél megmutatni, hogy "Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral" - mondta el Mester Barnabás, a RED egyik alapítója, aki azt szeretné, ha minél több kivándorolt magyar is megmutatná, hogy nem ért egyet a kormánnyal. Erre egyébként már alakult egy független, "Hazajöttünk túlórázni!" nevű csoport is: ebben külföldön élő magyarok szerveznek demonstrációkat, illetve magyarországi tüntető-kirándulásukat.

Nemcsak Budapesten és több vidéki városban, de külföldön is tüntetnek az Orbán-kormány ellen. Bő fél órája került fel egy videó a Facebookra, melyen az angliai Bristolban több tucatnyian demonstrálnak.

A szervezők ismertették az útvonalat, a menet az Andrássy út, Teréz körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca érintésével vonul majd a Kossuth térre. Mindenkit arra kérnek, szervezetten, rendben vonuljon.

Botrányba fulladt ülésen fogadta el a Fideszes parlamenti többség szerdán a munka törvénykönyvének módosítását, ami lehetővé teszi 400 túlóra elrendelését és három éves keretet hagy ezek kifizetésére. Tüntetéssorozatot indított el a törvénymódosítás: több ezren voltak Budapest utcáin aznap este, majd csütörtökön - aznap Pécsen is - és pénteken ismét tömegek vonultak fel. Sötétedés után pedig mindannyiszor dulakodás és kisebb összecsapások kezdődtek a rendőrökkel, akik nem fukarkodtak sem a könnygázzal, sem a gumibot-ütésekkel. Ezeket rendre felszólítás nélkül használják, ami jogvédők szerint minimum felveti a törvénysértés lehetőségét.