Előfizetés

Lezárja a készenléti rendőrség a Parlament környékét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 11:09

Fotó: Németh András Péter
Látogatást tesz az Országházban a török házelnök és a libériai külügyminiszter, emiatt estig nem jöhet tüntető a Kossuth térre.
Lezárja a rendőrség hétfőn a Kossuth teret és a környező utcákat: a Szalay utca és az Olimpia park jó része is zár alá kerül, az országgyűlési őrség kérésére piros sapkás készenlétisek veszik körbe (a mellékelt képen ez a kék vonal) – míg az Országház közvetlen környezetét a házőrség védi (piros vonal).
A hatósági indoklás szerint személy -és létesítménybiztosítás intézkedésről van szó: Binali Yildirim, a török parlament elnöke, Gbehzohngar Milton Findley libériai külügyminiszter és Josep Borrel Fontelles spanyol külügy és uniós miniszter vesz részt hivatalos programokon a Parlamentben.

Makaó és Libéria előnyben a gyülekezési joggal szemben

Az indoklásból alapján a házőrség még december 3-án, vagyis a kormányellenes tüntetéssorozat kirobbanása előtt kérte a hétfői napra szóló lezárást. Mivel a tiltakozók rendszeresen útba ejtik a Kossuth teret, erre szabályosan csak este hét után lesz lehetőségük. A Bár a területlezárásokat a házőrség  hivatalosan mindig hetekkel vagy hónapokkal korábban kéri, a rendőrség feltűnően sok tüntetést oszlatott fel eddig védett személyek érkezésére hivatkozva - olyanokat is, amiket a hatóság előzőleg maga hagyott jóvá. Szeptember 10-én például a vietnámi kommunista főtitkár érkezése írta felül a törvényes gyülekezési jogokat , szeptember 25-én pedig Tuaregék bejelentett demonstrációját oszlatták fel, mert megérkezett Ho Iat Seng, a makaói Törvényhozó Testület vezetője.

Nézek ki a fejemből - gyorsinterjú a vacogó Szél Bernadettel

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.12.17. 11:07

Fotó: Tóth Gergő
A képviselő "ellenfeljelentést" tesz.
Hogy van? Vacogok, az összes személyes cuccom bent van az MTVA épületében. Nézek ki a fejemből, hogy történhet meg az, hogy fegyveres biztonsági őrök nem engednek be országgyűlési képviselőket a köztévébe. A rendőrség nem intézkedik, a készenlétisek felsorakoztak, de nem csinálnak semmit. Egy magánhadsereg "kezeli" a helyzetet. Amikor vasárnap éjszaka bementek a köztévé épületébe, gondolta volna, hogy fizikai atrocitás lesz az akcióból? Nem. Nem akartuk, hogy bármilyen erőszakos dolog történjen - épp ezért mentünk be. Egy öt pontból álló követelést akartunk csak beolvasni. Mikor szakadt el a cérna? A Facebook-élőzéséből kiderült, hogy erőszakkal távolították el önöket. Amikor átjutottunk a C épületbe. Ez már közel van a stúdiókhoz és frászt kaptak. Nem akarták kezelni a helyzetet, inkább fegyveres biztonsági őröket küldenek ránk. Amennyiben egy szerkesztővel vagy egy igazgatóval megbeszélhettük volna, milyen módon kerülhet be a petíció a közmédia adásába, nem lett volna semmilyen balhé. Ilyen embert azonban nem küldtek, talpig felfegyverkezett alakok jöttek ránk. Először sorfalat álltak a stúdiók ajtajai előtt, majd közölték, hogy ne menjünk fel a lépcsőn, mert csúszik. Ekkor kezdődött a lökdösődés. Hadházy Ákos azt mondta, márpedig ő felmegy. Próbálták visszafogni, kijelentették, hogy megvolt az atrocitás és intézkedés következik. Rángatták, húzták Hadházyt. Próbáltam védeni, követeltem, hogy állítsák le ezt az őrületet, de erre nem voltak hajlandóak, sőt engem is kidobtak vele együtt. Meddig lesz az MTVA épülete előtt? Lesz ma egy házbizottsági ülés délben, oda mindenképpen elmegyünk, fontos dolgokról akarunk beszélni. Egyébként maradunk: továbbra is el akarjuk és el is fogjuk érni, hogy beolvassák a petíciónkat. Olvasta, hogy feljelentést tett önök ellen az MTVA? Nem, de mi is feljelentést teszünk, ahogy olyan körülmények közé kerülünk. 

Féltucatnyi biztonsági őr ugrott rá Varju Lászlóra, Molnár Zsoltot ajtóval fenyítették

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.17. 10:27

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
Több képviselő a kerítésen át jutott be az MTV székházába.
Bármelyikünket kivihették volna, csak Ákos volt az, aki a legmesszebb jutott a lépcsőn, Szél Bernadett pedig utána szaladt, hogy védje, illetve kamerával rögzítse a felvételeket. Miután kituszkolták őket az MTVA székházából, már nem térhettek vissza, magyarázta a az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Fiala János Kelj fel Jancsi című műsorában, miért a két független képviselőt szorították ki először a biztonsági őrök. A szocialista politikus most azt várja, mikor kerülnek ők sorra. Miközben a közmédia kamerája több helyről veszi őket. Kunhalmi Ágnes szerint azért, hogy manipulált videókat vágjanak össze róluk, a NER ellenségeiről. „Ez full Oroszország, full Törökország, nem demokrácia. Ahol a sajtót sem kímélik: az ATV tudósítóját lefújták könnygázzal, a Klubrádió tudósítójának gumibot jutott.” Kunhalmi mindenesetre arra törekszik, hogy bejusson a stúdióba és beolvassa a tüntetők követeléseit. Persze lelkileg fel van rá készülve, hogy őt is kidobják. Fegyveres biztonsági őrökkel az állam választott képviselőit nem engedik be közintézményekbe, kesergett Harangozó Tamás, az MSZP képviselője, Ujhelyi István élő videójában. Erre rímelt Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője ugyanis azt taglalta, hogy nem jutott be simán az MTVA székházába. hanem át kellett másznia a kerítésen – többek között az MSZP-s Molnár Zsolt társaságában. Aki a nemzetbiztonsági bizottság volt elnökeként deklarálta, hogy számtalan jogszabályt sért az MTVA. Volt olyan biztonsági őr, akik ajtót vágott a képviselőknek, magyarázta a szocialista politikus, amikor kitört a botrány: Varju László megpróbált bejutni a stúdióba, vagy fél tucatnyi biztonsági őr ugrott rá, és erős dulakodás után visszalökdösték a többi képviselő közé. A képviselők négyszer tettek képviselői bejelentést, de mint írtuk, a rendőrök nem jutottak be.