Előfizetés

Embercsempészés miatt indult nyomozás a Gruevszki-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 16:32

Fotó: JOHN THYS / AFP
Hivatali visszaélés gyanúja is felmerül Tényi István feljelentése szerint, ami alapján elrendelte a nyomozást egy rendőrezredes.
A Gruevszki-ügy kapcsán embercsempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen november végén tett feljelentést az ügyészségen az ismert feljelentő, Tényi István. Tényi bejelentése alapján aztán
embercsempészés bűntettének és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség.

A nyomozás elrendeléséről kedden értesítette Tényit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály Felderítő Alosztályának osztályvezető alezredese.
Tényi bejelentésében lapunk cikkére hivatkozott, mi szerint VIP-eljárást kap Gruevszki a kormánytól. Mint megírtuk: a hazájában korrupcióért elítélt, illetve időközben több más ügyben meggyanúsított ex-miniszterelnök Nikola Gruevszki a börtönbüntetése elől a magyar kormány segítségével Magyarországra menekült.
Tényi szerint időközben a Miniszterelnökség is közölte, hogy a volt kormányfőnek különleges eljárást biztosítottak. A feljelentésében is citálja lapunk információját, miszerint a Külügyminisztériumban általános a meggyőződés, hogy a magyar kormányköröknek meghatározó szerepe lehetett Gruevszki szökésének a megtervezésében. Szerinte az embercsempészés mellett a hivatali visszaélés gyanúja is felmerül, ha bizonyítást nyernek a fentiek.

Mínusz 10 foknál is hidegebb lehet szerdán, marad a sűrű köd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:39

Fotó: Shutterstock
Hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Hószállingózás és ónos szitálás jöhet.
Szerdán egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, melynek hatására több helyen köd képződik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a kevésbé felhős vidékeken -10 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul. A tartós, sűrű köd veszélye miatt Baranya, FejérHajdú-Bihar, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
Forrás: OMSZ
Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé párás, főként északkeleten helyenként tartósan ködös lehet a levegő. Szórványosan várható csapadék: északkeleten, északon havazás, hószállingózás, máshol havas eső, ónos eső, fagyott eső, délnyugaton, nyugaton pedig eső is lehet. A délkeleti, déli szél a Dunántúl északi felén megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között alakul. 
Pénteken főleg a Dunántúlon kisebb körzetekben átmenetileg felszakadozik majd a felhőzet. Szórványosan várható csapadék: északkeleten, északon hó, máshol eső, ónos eső, fagyott eső lehet. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +5 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton pedig melegebb. 
Szombaton erősen felhős idő várható, és szórványosan valószínű csapadék: többnyire eső érkezik, de északkeleten havas eső, havazás, ónos eső is lehet. A délnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.
Vasárnap többnyire erősen felhős idő várható. Elszórtan alakul ki eső, főként északkeleten néhol havas eső. A nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között valószínű.

Hétmilliárdba kerül, hogy elstartoljon Semjén vadászati lázálma - és egymillióan lesznek rá kíváncsiak a kormány szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.18. 15:21

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az Állatkert is a vadászati világkiállítás egyik helyszíne lesz: ízléses logisztikai megoldást választott a kormány.
Jövő év elején a megvalósítás szakaszába lép a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítése - mondta egy keddi sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, mint az "Egy a természettel" Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztosa.
Mint az MTI idézi, Kovács Zoltán szerint az innovációs tárca alá tartozó külön kormánybiztosság foglalkozik majd a kiállítás rendezvényeinek lebonyolításáért. Jövőre csak az több 7 milliárd forintba kerül hogy (egyebek mellett) új kormányzati hivatalt, valamint a világkiállításért felelős projektcéget létrehozzák. 
Kovácsnak, a világkiállításért felelős kormánybiztosnak és a vadászszenvedélyéről ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek 2019 végéig kell összehoznia a kiállítás előkészítésének 2020-as és 2021-es büdzséjét is. Kovács Zoltán legalább egymillió hazai és külföldi látogatóra számít – szerinte ez magában mutatja a rendezvény turisztikai jelentőségét.
Vegyük át még egyszer: lesz egy világkiállítás, aminek a háttérintézményeire jövőre 7 milliárd forintot szánnak – és még ezek sem álltak fel. A még fel sem állított kormánybiztosság vezetője pedig a nem létező kiállítás remélt látogatószámára hivatkozva bizonygatja az esemény jelentőségét.

A vadászati világkiállítás költségei egyébként elérhetik az ötvenmilliárd forintot, ami elképesztő nagyságrendű összeg, felhasználásáról mégsem zajlott nyílt társadalmi párbeszéd. Semjén Zsolt az eseményen arról beszélt, hogy a kiállítás központi területe a Hungexpo lesz, de fontos helyszín lesz például a Kincsem Park és az Állatkert is – utóbbi különösen ízléses választás, tekintve, hogy hány állatfaj halt ki vagy került a kihalás szélére a túlvadászás miatt. Mivel 2020-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is a Hungexpón tartják, a kormány a fejlesztések szempontjában együtt kezeli a két eseményt. Így különböző időpontokban, de egy fizikai térbe kerül végre mindaz, ami a kereszténydemokrata vezetésnek igazán fontos lehet: vadászati és vallási programok sorozata - mindez tengernyi mennyiségű, kreatívan elkölthető közpénzzel nyakon öntve.