Törvénytelenül működhet a volt MÁV Kórház sebészete

Publikálás dátuma
2018.12.18. 17:55

Fotó: Népszava
Szeptember óta nincs radiológus szakorvos az ügyeleti időszakokban a Honvédkórház II-es telephelyén. Egy ember már meghalt, mégsem változott semmi.
Annak ellenére, hogy óriási felháborodást váltott ki egy beteg halála, amelyben szerepe lehetett a Honvédkórház szervezetlen és jogszabálysértő működésének, a mai napig minden ugyanúgy megy, mint eddig - írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444.hu-n.
A válság azzal kezdődött, hogy a vezetés felrúgta a tavasszal a kórház baleseti sebészeivel kötött egyezséget. Ez oda vezetett, hogy a traumatológusok felmondták az önként vállalt túlmunkát. A lavina elindult, rövidesen a sürgősségi osztály is bajban volt, majd a Központi Anesztezilógiai-Intenzív Osztály, aztán a koraszülöttcentrum zárt be ideiglenesen, orvoshiány miatt. Végső soron ez a válság, a munkaerőhiány okozhatta – a rendkívül szervezetlen betegellátás mellett – nemrégiben egy ember halálát is. A Honvédkórház II-es telephelyén - a korábbi MÁV Kórházban - ugyanis
szeptember óta nem elérhető a helyszínen radiológus szakorvos az ügyeleti időszakokban, így a helyszíni ultrahang-diagnosztika sem.

A volt MÁV Kórházban szeptember óta tehát úgy működik a sebészet, hogy nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak, azaz törvénytelenül. A betegeket így az I-es telephelyre kell átszállítani vizsgálatra, ami komoly időveszteség.
A kialakult problémát – az ügyeletben rendelkezésre álló helyszíni radiológust és ezzel a bonyolultabb ultrahang-diagnosztika elérhetőségét – a mai napig nem oldották meg, és a kérdéses osztály sem zárták be, tehát további betegek életét kockáztatják a cikk szerint. Kunetznek van is néhány unortodox ötlete a helyzet gyors és olcsó rendezésére, de azt is felveti: jelezni kell a problémát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, illetve a Központi Ágynyilvántartó felé, és ekkor az országos tisztifőorvos kijelöli azokat az intézményeket, amelyek a sebészeti ügyleteket megoldják.
Ám hiába, hogy emberek halnak meg az ellátatlanság miatt, a kórház vezetése semmit sem lép.

Már márciusban megvolt, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Nyílt titok volt az építészszakmában, hogy kik nyerik majd az Egészséges Budapest Program három budapesti centrumkórházának tervpályázatát - írja a hvg.hu. A jóslatok beigazolódtak: a dél-budai centrumkórház tervezését valóban Noll Tamás építészirodája, az M-Teampannon Építészmérnöki Kft., a dél-pestiét pedig Zoboki Gábor építészirodája, a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. nyerte meg. A harmadikat, az észak-pestit pedig az Állatkert biodómját és a Ligetbeli Magyar Innováció Házát is tervező Paulinyi-Reith and Partners Zrt. tervezheti.
A lap még márciusban értesül arról, hogy a pályázatok eredménye már akkor eldőlt. De bennfentes információk nélkül is legalább gyanússá teszi a pályázatot, hogy a kórházak tervezésére lehetetlenül rövid idő, mindössze két hónap állt rendelkezésre. A szerencsés nyertesek pedig már a tervpályázatot megelőző vázlattervek elkészítésében is részt vehettek. Ezért egyébként az összeférhetetlenség problémája is felmerül a hatályos közbeszerzési törvény 25. paragrafusa értelmében.

Szerző

Az Európai Bizottság vizsgálni kezdi a rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Publikálás dátuma
2018.12.18. 17:40
Illusztráció: Shutterstock
Megeshet, hogy kötelezettségszegési eljárás lesz a vége.
Az Európai Bizottság vizsgálja a közigazgatási bíróságokról és a munkaidő-szervezésről szóló magyar törvényeket — tájékoztatta a Népszavát a testület szóvivői szolgálata. “A Bizottság ismeri a közigazgatási bíróságokról szóló törvény jogi alapjául szolgáló alkotmánymódosítást, és tudomásul veszi s végrehajtását célzó jogszabály elfogadását. Szoros figyelemmel követjük a törvény megvalósítását, és értékelni fogjuk a (tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolására szolgáló) európai szemeszter keretében” — nyilatkozta Christian Wiegand szóvivő. Emlékezetes, hogy az uniós testület a Magyarországról szóló idei országjelentésében is bírálta az igazságszolgáltatási rendszer működését, és úgy fogalmazott, hogy egyes döntések kedvezőtlenül befolyásolhatják a bíróságok függetlenségét. A következő beszámoló jövő februárra készül el. A brüsszeli döntéshozatalt jól ismerő források azonban rámutattak: ha az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a friss magyar jogszabály sérti az EU alapértékeit, más eszközöket is bevethet, például kötelezettségszegési eljárást indíthat. A “rabszolgatörvény” ugyancsak felkeltette az EU Szerződések betartatásáért felelős testület figyelmét. Mina Andrejeva szóvivő közölte, hogy vizsgálják a munkaidőt szabályozó jogszabályt is. Brüsszeli illetékesek szerint az elemzés arra fog kiterjedni, hogy az új magyar szabályozás megfelel-e a munkaidő szervezéséről szóló, 2003 óta hatályban lévő európai uniós irányelvnek, és a szociális partnerekkel való egyeztetés követelményének. Halmai Katalin (Brüsszel)
Frissítve: 2018.12.18. 17:42

A Színháztörténeti Múzeumot is vidékre költöztetnék

Publikálás dátuma
2018.12.18. 17:19

Fotó: Google Street View
Korábban csak a Magyar Természettudományi Múzeumról szóltak a hírek, most új információk derültek ki egy kormányhatározatból.
A Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is vidékre kerülhet – vette észre a hvg.hu. A Színháztörténeti Múzeum székhelye most egy Krisztina körúti klasszicista épület, továbbá Bajor Gizi egykori budai villája. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért az országos közgyűjtemények vidéki szerepvállalásának erősítésével, szolgáltatásainak bővítésével és fejlesztésével, valamint az ennek érdekében szükséges intézkedések szakmai koncepciójának kidolgozásával, kiemelten vizsgálva
„a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vidéki elhelyezésének lehetőségét és a megvalósítás feltételrendszerét, valamint az általuk őrzött gyűjtemény digitalizálásához és online hozzáférhetővé tételéhez szükséges intézkedéseket.”

A részletes szakmai koncepció kidolgozásának a határideje 2019. március 15, míg a szakmai koncepció megvalósításának pénzügyi, szakmai és egyéb feltételeiről, valamint a szakmai koncepció megvalósítását elősegítő jogszabály-módosítási javaslatokról 2019. május 15-ig kell előterjesztést készíteni. Az ilyen típusú intézményköltöztetésekbe egyébként már minimum háromszor tört bele a Fidesz-kormány bicskája, erről itt olvashat bővebben.
Szerző