„Katalizátor üggyé vált a rabszolgatörvény” - avagy hogy lépett túl az ellenzék a szájkaratén

Publikálás dátuma
2018.12.20. 07:30

Fotó: Draskovics Ádám
Az ellenzéki politikusok nem beszéltek az összefogásról, hanem összefogtak – egy elemző szerint ez is hat a tüntetéssorozat erejére.
"Katalizátor üggyé vált" a rabszolgatörvény – vont mérleget Reiner Roland, az Integrity Lab alapítója az egy hete kirobbant tiltakozássorozatról. Ugyanerről, de másképp beszélt érdeklődésünkre Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa, amikor úgy fogalmazott:
– Az, aki annyira elégedetlen a kormánnyal, hogy hajlandó tüntetésen is részt venni, valószínűleg nem egyetlen törvény miatt teszi ezt. A demonstrálók transzparensei, jelszavai, a meghirdetett rendezvények sem csak erre hivatkoztak. Ugyanakkor a rabszolgatörvény sokaknak lehetett az utolsó csepp a pohárban: közvetlenül érinti az emberek mindennapi problémáit, emiatt olyanokat is az utcára vitt, főként a vidéki városokban, akik egyébként nem szoktak demonstrálni. A kormány érvelése a túlórákkal kapcsolatban pedig csak olaj volt a tűzre egy olyan országban, ahol sok munkahelyen közismerten ma sem fizetik ki a túlórákat.
A tüntetéssorozat indulását persze egészen másként magyarázzák a kormányközeli Nézőpont Intézetnél. Tóth Erik elemző érdeklődésünkre úgy fogalmazott: „A kezdeti időszakban a túlóra-törvény parlamenti vitáján tapasztalt felelőtlen, de mobilizálásra alkalmas ellenzéki politikusok tevékenysége miatt mentek a Kossuth térre az emberek.”
A mostani tüntetési hullám azért is más, mint az eddigiek, mert a tiltakozók "keményebbnek" tűnnek: a brutális hidegben is kitartóan demonstráltak, több órás sétákra is vállalkoztak – ráadásul a többségében békés résztvevők között voltak, akik dobálták a rendőröket, táblákat döntöttek ki, kukákat borogattak. – Ahogy keményednek az Orbán-rezsim autokratikus hatalomgyakorlási módszerei, úgy fognak radikalizálódni egyes ellenzéki csoportok. Lehet, hogy ezt szeretné a kormány is, hogy igazolhassa a maga verzióját – jelezte Juhász Attila. – Ma Magyarországon a kormánypárti politikusok, kormányközeli emberek bármilyen törvénytelenséget elkövethetnek, ez értelemszerűen dühöt vált ki sokakból. Ez végül komoly társadalmi feszültségekhez vezet majd, jóval nagyobbakhoz, mint a jelenlegi. Fontos hangsúlyozni azt is: nemcsak a civilek viselkedtek az elmúlt évekhez képest másképp, hanem az ellenzéki politikusok is. A parlamenti akció után újabb váratlant húztak: bementek az  MTVA épületébe azt követelve, hogy beolvashassák ötpontos követelésüket, és végül két ellenzéki képviselőt biztonsági őrök dobtak ki az épületből. Noha ezzel az megmozdulással magán tarthatta a reflektorfényt az ellenzék, Juhász Attila úgy vélte, itt már elkövettek egy hibát. – Tévedés volt úgy kijönni az épületből, hogy megint az ellenzéki kerekasztalról és főpolgármester-választásról lett szó az ötpontos követelés helyett. A szakértők egyébként – a Nézőpont Intézet elemzője kivételével – abban egyetértettek: az ellenzéknek jót tett az utóbbi pár nap, és nem folytathatják úgy a politizálást, ahogy eddig tették. A nézőpontos Tóth Erik szerint „a helyes magatartás az ünnepi időszak tiszteletben tartása lenne, az ellenzéki szereplők felelőssége pedig a tüntetések békés jellegének fenntartása volna.” Reiner Roland úgy vélte, három dolgot tanulhat az ellenzék: – Egyrészt meg kell érteni, hogy mindennapjainkat közvetlenül érintő ügyek jobban érdeklik az embereket, mint a szimbolikus, jogállami kérdések. Másrészt azt: az ország nem csak Budapestből áll. Harmadrészt pedig, hogy minél kevesebbet foglalkozzon az ellenzéki politika saját magával. Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa úgy fogalmazott: a kormányellenes tiltakozások felerősödésében szerepe van annak, hogy az ellenzéki politikusok nem beszéltek az összefogásról, hanem összefogtak, konkrét célok érdekében. Ez lehetőséget teremthet az ellenzéki pártok számára, hogy a kormányellenes érzelmű szavazók körében hitelesebbé váljanak, de csak akkor, ha az újfajta politizálást hosszú távon is fenn tudják tartani.

Mindenhol tüntetnek

A rabszolgatörvény néven hírhedté vált törvény botrányos megszavazása után nemcsak Budapesten kezdődtek a tüntetések. A vidék is megmozdult: Sopronban, Szombathelyen, Zalaegerszegen, Vácon, Kecskeméten, Orosházán, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán is tüntettek. Sőt Európa-szerte tüntettek: Bécsben bejelentett demonstrációt szerveztek Orbán Viktor érkezése alkalmából, de Helsinkiben, Dublinban, Hágában, Stuttgartban, Edinburgh-ban, Zürichben, Bernben, Münchenben, Párizsban és Reykjavíkban is tiltakozást hirdettek. A fővárosban legközelebb péntek éjszaka lesz demonstráció "Ne írd alá János!" címmel. Ezzel a szervezők – civilek és ellenzéki pártok , Áder János köztársasági elnökre próbálnak nyomást gyakorolni.

Szerző
Frissítve: 2018.12.20. 08:47

Tíz megyében figyelmeztetnek ónos esőre

Publikálás dátuma
2018.12.20. 07:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Főleg az Észak-Alföldön továbbra is megmaradhat a sűrű köd. Késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Tíz megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) adott ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint nyugat felől két hullámban csapadékzóna érkezik, melynek formája az ország északi felén hószállingózás és hó, délebbre pedig vegyesen ónos eső, fagyott eső, néhol eső lesz. Reggel, délelőtt az Észak-Dunántúlon és az északi megyékben főként hó várható. Délután és este az ország déli felén újabb hullámban valószínű egy nyugatról kelet felé vonuló csapadékzóna, több helyen ónos eső formájában.
Forrás: OMSZ
A látási viszonyokban inkább javuló tendencia valószínű, de – főleg az Észak-Alföldön – továbbra is megmaradhat a sűrű köd. Jobbára borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a délkeleti szél a Kisalföldön megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +1 és -4 fok között várható, késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Budapesten is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Publikálás dátuma
2018.12.20. 07:01
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szálló por légszennyezettségi szintje kedden és szerdán is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én pedig hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradó éjszaka az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön bizonytalan – várhatóan kis – mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül. A fővárosi önkormányzat a további romlás elkerülése érdekében azt kérte, hogy lehetőség szerint
  • elsősorban a kertvárosi peremkerületekben mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát,
  • szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést,
  • és az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb – a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt – gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.
A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a módosult szmogriadó rendelet szerint súlyosabb esetben, ha a riasztási fokozatot is el kellene rendelni, akkor a korábbi forgalomkorlátozási szabályok (a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalma) kiegészültek a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok tilalmával. Továbbá az „élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma” csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett, tehát a forgalomkorlátozott napokon délelőtt 10 óra után ez a tevékenység már nem lesz végezhető. A szigorítás október 1-jei hatályba lépéstől már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Nekik nem javasolt, hogy a szabadban tartózkodjanak. Mint megírtuk, a keddi nap folyamán hét településen – Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Tökölön és Vácon – volt egészségtelen a levegő minősége. A miskolci polgármesteri hivatal szerdán közölte, hogy a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, így Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát.
Szerző