Előfizetés

Schmidt Máriáék cége megveszi az Elmű budavári épületét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.19. 21:23
Az Attila utca 99. alatti épület ezentúl Schmidt Máriáék cégének tulajdonát képezi
Fotó: Google Maps
Az Attila úton vásárolt újabb ingatlant a BIF Nyrt., ami már az agrárminisztériumnak is otthont ad.
Schmidt Máriáék ingatlanos cége, a BIF bejelentette: megvásárolta az Elmű egyik ingatlanját a budapesti I. kerületben.Az adásvételi szerződés tárgya az Attila út 99. és a Logodi utca 42. szám alatti ingatlan volt – írja a hvg.hu
Korábban szintén a portál írta meg először, hogy az Orbán-kormány a Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségébe tartozó ingatlancégről bérelt ki egy egész irodaházat, az eddig a Kossuth téren működő agrárminisztérium pedig csendben átköltözködött a Vigadó Palota Irodaházba. A lap szerint ezzel egy felettébb pikáns megállapodás köttetett, mivel a kiszemelt irodaház a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett, milliárdos vagyonú részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft.   Az Attila úti ingatlanvásárlásnak nem mellesleg Mészáros Lőrinc is örülhet, hiszen érdekeltsége, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. szintén részvényes a BIF-ben. 

Eger utcáin is zúgott az „Orbán-takarodj”

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.12.19. 21:13

Fotó: Komka Péter / MTI
Vonulós demonstráción tüntettek legalább ötszázan a rabszolgatörvény ellen Heves megye székhelyén. A tiltakozók szerint a kormányfő oligarcha barátai is jól járnak az új jogszabállyal.
Nem is kéne itt lennem. Én már most is évente négyszáz órát túlórázom, amit senki se fizet ki. Nem három éve alatt: soha – ezt mondja Eger egyik ismert, baloldali matektanára, akivel egyszerre megyünk át a zebrán, az országzászlót őrző Pyrker tér felé haladva. Mögöttünk egy kis számítástechnikai cég liberális párti igazgatója, aki szerint már nincs hová hátrálni, most rendszert kell dönteni. Mellette egy ismert jobbikos helyi politikus bólogat egyetértőn - még át sem értünk a tüntetés első helyszínére, máris formálódik az ellenzéki egység. A moderátor Dobó István és a várvédők esküjéből idézett, a tömeg pedig hangosan éljenzett. Később ugyanő nagy derültség mellett arra biztatta a jelenlévő több száz – egyes felmérések szerint ötszáz, mások szerint legalább ezerfős – tömeget, hogy a csikorgó mínuszok miatt álljanak „sorosan” egymás mellé. Ezután Mirkóczki Zita helyi szocialista politikus arról beszélt, hogy a rabszolgatörvény nemcsak a multinak, hanem a magyar oligarcháknak is kedvez, főképp Orbán Viktor két jó barátjának, Garancsi Istvánnak meg Mészáros Lőrincnek, hisz az építőiparban és a szállodaiparban is nagyon kevés az ember, így ők is több bőrt akarnak lenyúzni róluk.
Később a tömeg nagyjából egy kilométert sétálva és létszámban tovább duzzadva a Csebokszári – mai nevén Északi – lakótelepen lévő egri Fidesz-irodához sétált. Odabent egy nyugdíjas életmód-klub tagjai tartottak gyertyafényes előadást, egy sarokban pedig helyi fideszes képviselők és politikusok üldögéltek, látszólag egykedvűen. Később valamennyien egy pontra tapadtak, vélhetően egy közvetítésben nézték, mi zajlik „odakint”. Nos, „odakint” épp  
egy szakgimnázium tanárnője arról beszélt, hogy tanítványai napi tizennégy órákat dolgoznak egy szupermarketben, hogy fent tudják magukat tartani, miközben az érettségire kellene inkább tanulniuk.

Megjegyezte: ha félre tudná tenni kéthavi fizetését megvásárolhatná Orbán Ráhel puccos táskájának egyik fülét – ezt a tömeg felzúdulása fogadta. Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta: ha körbenéz, azt látja, hogy minden párt, és számos civil szervezet jelen van, egyetlen nagy egységben. Ezért, de szavai szerint csakis ezért az egyetlen dologért Orbán Viktor is megérdemel egy tapsot: pökhendi politizálása teljes egységbe forrasztotta az ellenzéket.

Nemet mondtak Orbán királyságára

Nyíregyházán valamennyi ellenzéki párt helyi képviselői a Vasas Szakszervezettel egységben tiltakoztak a fideszes médiaholdingba tartozó Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt, majd előbb a helyi televízióhoz, később a helyi Fidesz irodához vonultak. A szakszervezetek szerint a rabszolgatörvénnyel a Fidesz lényegében újra bevezette a hatnapos munkahetet. Lövei Csaba független önkormányzati, volt Együtt-képviselő szavai szerint ez már egy feudális rendszer. Orbán Viktor saját királyságot teremtett, „nemeseit” pedig nem is kell harci eszközökkel meggyőznie, hisz önként beszolgáltatják neki javaikat, lásd a hatalmasra duzzadt fideszes médiagólemet.

Ezrek tüntettek vidéki nagyvárosokban a rabszolgatörvény ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.19. 19:49

Fotó: Youtube/ Egri Ügyek
Egerben és Nyíregyházán is népes tömeg tiltakozik a túlóratörvény és a Fidesz intézkedései miatt. Együtt legyőzhetetlenek vagyunk – üzeni Egerből a Momentum.
Nagyjából ezren tüntetnek Nyíregyházán a rabszolgatörvény ellen a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, a nagy fideszes médiaholdingnak felajánlott Mediaworks által nemrég bekebelezett Kelet-Magyarország szerkesztősége előtt a tüntetők. A demonstrációt a Momentum szervezte, azon minden ellenzéki párt tevékenyen részt vesz.   A 168 óra tudósítása szerint a szervezők azt tervezik, hogy ezután a Nyíregyházi Televízió elé vonulnak, mert azt szeretnék, ha az este 7 órai híradóban felolvashatnák 5 pontos petíciójukat, illetve azt át akarják adni a Fidesz irodában is.
A petícióban az ellenzék – a köztévében ugyan be nem olvasott, de már jól ismert – öt pontját követelik, amit a Momentum Facebook-bejegyzésben foglalt össze:

„Együtt legyőzhetetlenek vagyunk”

Eközben Egerben is kormányellenes tüntetés zajlott: a demonstrációt helyi civil szervezetek és az öt ellenzéki párt közösen hívta össze, a nagyjából ezer fős tömeg pedig a Pyrker téren demonstrált, zúgott a „Mocskos Fidesz” szlogen is - írja az Egri Ügyek. Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt a tüntetésen: nem lehet többé azt megengedni, hogy egy narancssárga nagyúr megmondja, ki legyen a portás és ki legyen az igazgató. Szerinte példaértékű ez a mai tüntetés, mert még nem fordult elő Egerben ilyen méretű összefogás a Fidesz ellen. Ha lementek az ünnepek, akkor január elsejével folytatni kell. Nem külön, nem egymás ellen, hanem egységben, közösen. Magunkért, a családjainkért, a városunkért, a jövőnkért - zárta beszédét, mire A tömeg egy emberként vágta rá : "Folytatjuk!" Egy felszólaló tanárnő a pedagógus életpályamodell kapcsán megjegyezte, kéthavi fizetéséből végre meg tudja venni Orbán Ráhel táskájának az egyik fülét. Mint mondta Fidesz a diákokból engedelmes, bólogató rabszolgákat nevel, szándékosan, ez a mai közoktatás lényege. A DK-s Földvári Győző, egri önkormányzati képviselő szerint a fideszes politikusok úgy fogadták el ezt a törvényt, hogy szinte alig van köztük olyan, akinek volt normális munkahelye valaha. Hallassuk a hangunkat és vegyük kezünkbe a saját sorunk irányítását, "tiltakozunk az államosított lopás ellen" hangsúlyozta Földvári. Mikó András, a Momentum képviseletében elmondta, nem kezdi el sorolni a Fidesz bűneit, mert akkor reggelig álhatnának itt. "Nem tud minket megtörni Viktor. Orbán Viktor rendszere a megosztásra, a megosztottságon alapuló félelemre épül" - közölte Mikó, aki elmondta, négy napon át tüntettek Budapesten, amikor Donáth Annát, a párt elnökségi tagját egyszer csak "elrabolták tőlük a rendőrök". Ekkor száz momentumos kerekedett fel, és mínusz 7 fokban vártak a rendőrörs előtt. "Az emberek forró teát, pokrócot, ételt hoztak nekik. Donáth Annát kiengedték, mert a hatalom rájött, hogy együtt legyőzhetetlenek vagyunk - idézi Mikó szavait az egri portál.