Előfizetés

Szívbetegségek ellen amazóniai étrend

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.05. 12:43
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A szív-érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel.
A szív-, érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – derült ki a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg a szív betegségeinek következtében – mondta a Centers for Disease Control and Prevention. Ezért nagy feltűnést okozott, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok szerint az egészségi állapotot leginkább meghatározó és megváltoztatható faktor: a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen főként a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épülő étrendet tartja szívbarátnak. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak. 

Mi a titka?

Erre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük magas vérnyomás és koleszterinszint, elhízás és 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal gyakoribb a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek előfordulás. 
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent publikációból az is kiderült, az amazóniai étrend meglehetősen magas kalóriatartalmú (2433-2738 kalóriányi élelmiszert fogyasztanak naponta), ennek 85 százaléka szénhidrát, 21 százaléka fehérje és 15 százaléka zsír. A szénhidrát kétharmada komplex szénhidrát, főként rizs, ami gondoskodik az energiáról, a jóllakottságérzetről és a vércukorszint egyensúlyban tartásáról. 
Az is kiderült, hogy az tsimane-k közel negyvenfajta halat fogyasztanak, viszonylag nagy mennyiségben visznek be magnéziumot, szelént és káliumot, viszont alacsony a kalcium, valamint a D-, az E- és a K-vitaminszintjük. Óriási különbség még a Tsimane és a Moseten népcsoport közt, hogy előbbiek kétszer annyi rostban gazdag élelmet fogyasztanak, mint a szomszédaik. 
Az étkezésük relatív magas kalóriatartalma azért nem eredményez metabolikus szindrómát, mert az amazóniai emberek rendkívül aktív életet élnek: egész nap fizikai munkával termelik, szerzik meg az élelmüket – hangsúlyozta Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa.
„A szívvédő étrendjük talán legfontosabb tanulsága, hogy a sok, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből származó rost, az alacsony zsírbevitel, a rendszeres halfogyasztás miatt a magas omega-3-bevitel, valamint a kevés só és feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet az egészség megőrzésének egyik kulcsa. Ezt érdemes a mi étkezésünkben is figyelembe venni, azzal együtt, hogy a mindennapos mozgás – ami nálunk a fizikai munka helyett nagy eséllyel inkább edzés lehet – elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen az életmódunknak”

- tette hozzá.

Magyarországon műtik meg a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.04. 21:56

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Az ikerpár szombaton érkezik Budapestre.
Január 5-én Budapestre érkezik a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta. A kétéves Rabia és Rukia azért jön Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok megtörténhessenek a speciális plasztikai sebészeti műtéttel, a szövettágítók beültetésével együtt – közölte az alapítvány. Mint írják, a három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli, endovaszkuláris úton történő kétlépcsős szétválasztását Hudák István idegsebész vezetésével végezte sikerrel az alapítvány háromfős orvoscsapata Bangladesben februárban és augusztusban. A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt hosszas mérlegelés után azért hozzák hazánkba, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. Az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” Csókay András idegsebész irányítja majd, amit alapos vizsgálatokkal kell előkészíteni.

Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.04. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sokak bőrén vannak kisebb-nagyobb májfoltok, amelyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet.
A májfolt olyan pigment felhalmozódás, amely kisebb-nagyobb barna foltokat okoz jellemzően az arcon, kézfejen és a törzsön. Általában a fénynek kitett bőrfelületen jelennek meg, így kialakulásukban nagy szerepe van az UV-sugárzásnak is. Az orvosok szerint veszélytelenek, nem válnak rosszindulatúvá, ám az illető közérzetét ronthatja, ha esztétikailag zavaró helyeken vagy mértékben jelennek meg. A bőr fokozott melanin termelődése miatt keletkező melasma (májfolt) az évek folyamán sötétebbé válhat, amelyet megfelelő napvédelemmel lehet megelőzni. Jó hír azonban, ha UV-sugárzás okozza, akkor a szeplőkhöz hasonlóan a téli hónapokban halványodhatnak - mondta  dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

Hormonális változások is okozhatják

A napfényen kívül különböző hormonzavarok, bizonyos hormonális változások is okozhatnak májfoltot. A várandós nők arcbőrén kialakult májfoltokat a terhességgel járó hormonális változások okozzák, amelyek a szülés után rendszerint eltűnnek vagy halványodnak. De a klimax miatt is megjelenhetnek ezek az elváltozások is, ám ekkor inkább a mellkason, a kézfejen, az alkaron tűnnek fel.
Azonban nemcsak természetes folyamatok, hanem egyes endokrin zavarok is kiválthatják a problémát, vannak olyan állapotok, amelyekben megnő a melanin szintje. Ilyen például a magas prolaktinszint, a pajzsmirigy vagy mellékvese betegség, az Addison-kór. Előfordulhat, hogy a májfolt megjelenése csupán egy tünet. Májfoltok kialakulását okozhatják bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátló, de emésztési és a petefészek működésének zavarai, máj- és epebetegség, sőt a parfümhasználat is.

Megszüntethető?

A legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, amely a már kialakult foltok sötétedését is képes megakadályozni. Léteznek speciális krémek, szérumok, amelyek halványító hatással bírnak, ám érdemes tudni, hogy ezek teljesen nem tudják eltüntetni a májfoltokat. Vannak különböző bőrgyógyászati és kozmetikai gépi kezelések is, amelyekkel szintén lehet világosítani a sötét melasmákat. Az endokrinológus elmondása szerint, amennyiben hormonális probléma okozza, az első körben a hormonszintek normalizálása és az esetleges betegségek feltárása a fő feladat.