Előfizetés

Közvetítették bántalmazásukat, újabb büntetést kaphatnak az ellenzéki képviselők

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.20. 20:20
Egy képkocka egy közvetítésből - Illusztráció
Fotó: Facebook/Szél Bernadett
Aki közvetítéssel "begyűjti" támadója személyes adatait, az - úgy tűnik - jogsértést követhet el. Jogállamiságról adott leckét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.
A NAIH elnökének, Péterfalvi Attilának csütörtöki közleményéből kiderül: eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTVA egyes munkavállalóiról készült képfelvételek közösségi médiában történő közzététele miatt. Péterfalvi azt hangsúlyozza: a hatóság elítéli mindazokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy másokat - akár vélelmezett jogsértést megvalósítókat - pellengérre állítsanak.
Vasárnap és hétfőn élőben lehetett követni a közösségi médiában, ahogy az MTVA székházában érvényesülni próbáló ellenzéki országgyűlési képviselőket a földön húzzák végig a köztévé biztonsági őrei, illetve kidobják őket az épület ajtaján. Egyikükhöz mentőt kellett hívni, sérülései miatt feljelentést is tesz. A képviselők nyilvánosság eszközével védekeztek, folyamatosan közvetítették, hogy mi történik velük, ám ez sem szegte kedvét bántalmazóiknak.
Péterfalvi Attila azt írta: a NAIH-hoz panaszbejelentés érkezett az egyes MTVA munkavállalókról készült képfelvételek legnagyobb közösségi oldalon történő, "negatív értékítéletet közvetítő, feltehetően fenyegetési céllal történő közzétételével kapcsolatban". A személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania - szögezte le. A magánszemélyeknek, a sajtónak nem minősülő szervezeteknek, illetve az országgyűlési képviselőknek - mint adatkezelőknek - az általános adatvédelmi rendelet (GDPR), az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény (Infotv.), valamint a polgári törvénykönyv rendelkezéseit kell betartania.
A feltételezett jogsértést megvalósító, "ellenségnek" tartott személyekről készült képfelvételek nyilvánosságra hozatala, továbbítása, adatbázisba rendezése nem egyeztethető össze a GDPR és az Infotv. rendelkezéseivel

- írta a NAIH elnöke.

Hozzátette: felismerhetetlenné kellett volna tenni az élő felvételeken azokat, akik épp megindultak a képviselők felé. Nevüknek sem szabadott volna elhangzania. Péterfalvi kiemelte: az "ellenségnek" tartottak cselekményeire nem lehet válasz jogsértés megvalósítása, mint például a személyes adatok gyűjtése, továbbítása és jogellenes nyilvánosságra hozatala. "Egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz" - fogalmazott.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hatóság álláspontja szerint a feltételezett jogsértés kivizsgálására indított valamely eljárásban jogszerűen felhasználhatók a képfelvételek bizonyítási eszközként.

Egymást érik az eljárások és bírságok

Bár a hatóságot nem engedték be, az MTVA azért rendőrséghez fordult a képviselők miatt már hétfőn: a közmédiát összefogó alap szerint közérdekű üzem megzavarásának számít, ha egy ellenzéki képviselő egy szerkesztővel szeretne találkozni. Az MTVA álláspontja az, hogy tüntetőkkel zsarolták őket a politikusok, kergették a dolgozókat és félelmet keltettek bennük, ráadásul még hazudnak is, ezért feljelentést tettek.
Korábban Kövér László is nagyon meg akarta büntetni a múlt szerdán a házelnöki pulpitust elfoglaló képviselőket. Ebből végül hét, nagyjából félmillió forint összegű bírság lett.

"Megszűnt a köztársaság" - Nagyszabású sztrájkkal válaszolnak a szakszervezetek a túlóratörvényre

G.E.
Publikálás dátuma
2018.12.20. 18:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Sztrájkhelyzet van az országban, tartós munkabeszüntetés előkészítésén dolgoznak a szakszervezeti vezetők, miután Áder aláírta a túlóratörvényt.
Azzal, hogy Áder János aláírta a rabszolgatörvényt, Magyarországon megszűnt a köztársaság, végképp bebizonyosodott, hogy diktatúra van – jelentette ki a Népszavának Székely Tamás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a vegyipari érdekvédelmi szervezet vezetője szerint ezt támasztja alá Orbán Viktor csütörtöki üzenete, hogy megcsinálják amit elterveztek akkor is, ha az egész ország tiltakozik. Áder határidő előtti aláírása pedig azt üzeni: a majdnem tízmillió magyar állampolgárnak nincs többé köztársasági elnöke.
Székely Tamás jelezte lapunknak, a konföderáció ipari tagozatának mai ülésén megkezdték egy nagyszabású sztrájk előkészítését.
A MASZSZ elnöke is kijelentette, hogy sztrájkhelyzet van az országban, tart a tartós munkabeszüntetések jogi előkészítése, az ehhez kapcsolódó tájékoztatási kampány szervezése. Kordás László úgy fogalmazott lapunknak, hogy a megalakuló sztrájkbizottságokkal nyomás alá helyezik a munkaadókat: az ő érdekük is, hogy a kormánytól kérjék a rabszolgatörvény visszavonását. Tagjaik tömegesen vesznek részt a péntek esti és a január elejére tervezett fővárosi demonstrációkon, és a folyamatosan szerveződő vidéki tiltakozó akciókban.

A szavak szavak, a tojást a tyúkok tojják

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.12.20. 18:07

Fotó: Németh András Péter
Nemzeti érzelmi katasztrófát élünk meg – véli Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát. Fabiny Tamás evangélikus püspök terápiás eszközként a beszélgetést javasolja.
Az „Emberséges Magyarországot!” címet kapta a jezsuita Párbeszéd Házában tartott csütörtöki beszélgetés, ahol a SZEMlélek blog második interjúkötetét mutatták be. Amikor a szervezők kiküldték a meghívót, még nem gondolták, hogy a rendezvény címének milyen aktualitása lesz – utalt a sorozatos tüntetésekre Gégény István, a SZEMlélek főszerkesztője. – Egymás tiszteletben tartása nélkül nem lehet előbbre jutni. Teret kell adni annak a jónak, ami a másikban van – hangsúlyozta a házigazda szerepkörében Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes. A „református médiaszemélyiségnek” titulált Gundel Takács Gábor – aki a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából tartott emlékév nagykövete volt – arról beszélt, hogy tele vagyunk indulatokkal. Márpedig az sosem jó, ha valaki indulatból szólal meg vagy cselekszik. Hogyan jutottunk idáig? – kérdezte Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát. Mélységesen szomorú – mondta –, amiért a rendszerváltás reménységét, esetenként eufóriáját követő intellektuális tévelygések után ott tartunk, hogy nemzeti emocionális, érzelmi katasztrófát élünk meg. A szavak szavak, a tojást a tyúkok tojják – Várszegi Asztrik egy afrikai bölcsességgel hívta fel a figyelmet arra, milyen fontos a tények tisztelete. Önmagában a beszélgetés is jó terápia lehet – jegyezte meg Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspöke. Olykor az egyházak is beleesnek abba a hibába, hogy már tudják a választ, de a kérdést még nem ismerik. Gégény István közbevetette, hogy az egyházak mintha „felelőssé tehetően hallgatagok lennének”, azaz gyakrabban kellene megszólalniuk közéleti ügyekben. Fabiny püspök egyetértett azzal, hogy vannak olyan „hitvallásos helyzetek”, amikor meg kell szólalni. Nehézséget jelent azonban, hogy az ilyen egyházi megnyilvánulások – hiába próbál egy püspök teológiailag megalapozottan reflektálni az adott témára – rendre politika térbe kerülnek, a sajtó politikai tartalommal ruházza fel azokat. Belső elbizonytalanodás is van, nem tudjuk, mit kell mondani – tette hozzá Várszegi Asztrik, aki vizsgálni szokta, ki és hogyan reagál a hiteles kereszténységet képviselő, Jézus Krisztus szellemiségében megnyilatkozó Ferenc pápa személyére. Az egyház közösségének – jelentette ki – mindenki felé nyitottnak kell lennie. Gundel Takács Gábor abban látja a legfőbb problémát, hogy nincs közös nevező. Az értelmiségnek az igazság fontos, a politikusnak a hatalom – idézte Konrád Györgyöt. A hatalmi érdek és az igazság nagyon gyakran ütközik. A kereszténység egyetemes, a felekezet parciális (részleges) – folytatta Fabiny Tamás. Az evangélikus püspök szerint az is baj, ha egy párt az egyetemesség igényével fel, és úgy gondolja, mindent képes lefedni.

Böjte Csabától Gera Zoltánig

Ha igazán őszintén élünk, elkerülhetetlenek a véleménykülönbségek, ütközések, viták. Ezek vállalásához, így a saját tévedéseinkkel való szembenézéshez leginkább, bátorság van szükség – írja a Párbeszéd Házában bemutatott könyv előszavában Várszegi Asztrik. A Lélekemelő című kötet interjúit Gégény István készítette. „A legnagyobb szegénység az önzés. Amikor valaki csak a saját gondjával, bajával van elfoglalva, az ilyen embert nagyon tudom sajnálni” – nyilatkozta például Böjte Csaba ferences szerzetes. „Az egyik legnagyobb csalódásom Ferenc pápa fogadtatása. A magyar társadalomban és a katolikus egyházban egyaránt sokan nem értik meg a szándékát, pedig nem akar mást, mint a II. Vatikáni Zsinat szellemiségét továbbvinni” – ezek már Hortobágyi T. Cirill, az új pannonhalmi főapát szavai. Püspökök, egyházi személyiségek mellett a könyvben beszélgetés olvasható a fideszes Balog Zoltánnal, Gera Zoltán visszavonult labdarúgóval, Jakabos Zsuzsanna úszóval, Kovács (Kokó) István volt ökölvívóval, a szocialista Lendvai Ildikóval, Pindroch Csaba színésszel.