Előfizetés

Csaknem 400 milliót tolt ki jutalmakra az agrártárca

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.12.24. 07:00

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nagy István tárcájánál fejenként 400 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt a dolgozók. Több minisztériumban hiába várták az év végi bónuszt.
Az én álláspontom az, hogy akkor van jutalom, ha van elvégzett munka is – ezt Orbán Viktor mondta még 2000. december végén, amikor miniszterei év végi jutalmáról faggatták az újságírók. A ma már csaknem két évtizedes kormányfői felfogás alapján idén kevés munkát végeztek a minisztériumok, a legtöbb helyen ugyanis nem osztottak jutalmat. Lapunk közérdekű adatigényléseire adott válaszokból kiderült, hogy az év végi juttatásokat tekintve az Agrárminisztériumban érte meg leginkább dolgozni. Nagy István tárcájának munkatársai - tehát az államtitkárok és maga a miniszter is - "egész évi munkájuk elismeréseképpen" egységesen 400 ezer forint értékű ajándék Erzsébet-utalványt kaptak. Ez csaknem 400 millió forintos kiadást jelentett összesen.
A Kásler Miklós-féle Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai sem panaszkodhatnak, a több mint 1800 dolgozó ugyanis nettó 200 ezer forintot kapott, ez a pluszjuttatás pedig összesen több mint 370 millió forintba került. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavállalói és Palkovics László miniszter is örülhetnek, Erzsébet-utalvány Plusz kártyáikra ugyanis egységesen 100 ezer forintot töltöttek fel. Összesen 1681-en kaptak ilyen juttatást, ez pedig több mint 166 millió forintba került. A "bónusz" elköltésére egyébként egy évük lesz a dolgozóknak, az Erzsébet-utalvány ugyanis megszűnik, a szelvényeket pedig legkésőbb 2019. december 31-ig lehet felhasználni.
A Honvédelmi Minisztériumban 23 ezer forintot, valamint teljesítményelismerésként további 23 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kaptak a dolgozók. Az állami vezetőknek - miniszter, államtitkár – nem járt pluszjuttatás.
Más tárcák dolgozói ugyanakkor csak irigykedhetnek: a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium, vagy a Rogán Antal irányította Miniszterelnöki Kabinetiroda dolgozói egy forintot sem kapnak. Pintér Sándor Belügyminisztériumában sem várható év végi jutalmazás, és nem jár pénz a negyedik Orbán-kormánnyal megjelent Miniszterelnöki Kormányiroda munkatársainak sem. A kormányfő egyébként nem részesül év végi jutalomban. A tárcák válaszát tekintve különös, hogy a Pénzügyminisztérium lapunktól 15 napos haladékot kért a válaszok elküldésére, miközben a napi.hu-nak elárulta: Varga Mihály nem oszt egy fillér prémiumot sem beosztottjainak. A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség szintén 15 napos haladékot kért, miközben a napi.hu-val azt közölték, hogy idén nem lesz jutalom.
Sokkal jobban megérte ugyanakkor a Matolcsy György egykori miniszter, most jegybankfőnöknél dolgozni. A 24.hu szerint ugyanis az év végén 619 kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállaló kapott összesen 339 millió forint értékű bónuszt. Egy dolgozóra lebontva tehát nagyjából nettó 549 ezer forint jutott. Ez a tavalyi ajándékhoz képest is nagyvonalú, 2017-ben "csak" nettó 324 ezer forint járt a bankosoknak. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az Állami Számvevőszék, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sem ad év végi jutalmat sem a munkavállalóinak, sem pedig vezetőinek, vezető-helyetteseinek.
Tavaly egyébként az akkor még létező Magyar Nemzet szerint Trócsányi László és tárcája az Igazságügyi Minisztérium járt a legjobban, 200 ezer forintú Erzsébet-utalvánnyal.

Eső, hózápor, viharos szél: egymás után érkeznek a frontok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.23. 20:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fehéroroszországból kapunk esőt, de hétfő délelőttre már erős széllel kísért hidegfront érkezik hozzánk.
Fehéroroszország felett van annak a ciklonnak a középpontja, amely az elmúlt 24 órában Közép-Európa területén többfelé okozott esőt, a hegyekben havazást is. Eközben Nyugat-Európát egy másik ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el, az enyhe idő miatt az elszórt csapadék eső formájában esik. Északkeleten továbbra is magasnyomás uralkodik, a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő mellett több helyen szállingózik a hó, illetve havazik. Főként Oroszországban és Skandináviában napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kontinensünkön a legenyhébb idő Délnyugat-Európában és a Földközi-tenger partvidékén van, arrafelé több helyen a 15 fokot is eléri a hőmérséklet. A Kárpát-medence felett vasárnap este egy meleg-, majd hétfőn délelőtt egy hidegfront vonul át.  
Vasárnap nyugat felől mindenütt fokozatosan beborul az ég, majd hétfőn késő délelőttől északnyugat, észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Vasárnap estétől hétfő délelőttig több, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. Késő délután, este nagyjából a Tisza vonala mentén néhol jelentéktelen zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati szelet hétfőn napközben többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 2 és 9 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentését az MTI.

Zsidózva egymásnak estek Orbán illiberális barátai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.23. 20:14
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő (balra) és Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Ronen Zvulun, Ozan Kose / AFP
A török és az izraeli elnök is kölcsönösen véreskezű zsarnoknak nevezték egymást üzengetésükben, Benjamin Netanjahu szerint Recep Tayyip Erdogan még antiszemita is.
 Antiszemita zsarnoknak nevezte Recep Tayyip Erdogan török államfőt egy vasárnapi gyűlésen Tel-Avivban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután Erdogan egy előző napi rendezvényen Isztambulban úgy fogalmazott: „Ne rúgj bele az ellenségbe, akit a földre terítettél. Nem egy zsidó vagy te Izraelben”.
Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Erdogan egy ifjúsági rendezvényen mondta ezt. „Most már napi szinten ki vagyok téve az antiszemita zsarnok Erdogan trollkodásának” – mondta Netanjahu egy keresztény katonákkal vasárnap tartott találkozón Tel-Avivban.
„Erdogan megszállott Izraellel szemben. Erdogan aztán tudja, hogy mi az az erkölcsös hadsereg és a valódi demokrácia, szemben a török hadsereggel, amely nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, és szemben az állammal, amely, sajnálatomra, napról napra egyre diktatórikusabbá válik” – fogalmazott az izraeli kormányfő.
A török államfő azzal vádolta a nap folyamán Netanjahut, hogy „állami terrort folytat”. „Netanjahu, zsarnok vagy. Te vagy az állami terror vezetője” – mondta híveinek Isztambulban Erdogan, aki azzal vádolta Izraelt, hogy „ártatlan férfiak, nők és gyerekek tízezreit gyilkolja Palesztinában”. Netanjahu korábban a Twitteren reagált Erdogan szombaton elhangzott kijelentéseire, „Észak-Ciprus megszállójának” nevezve őt, akinek – mint az izraeli miniszterelnök fogalmazott – „hadserege nőket és gyerekeket mészárol le kurd falvakban, Törökországon belül és kívül”. A szópárbajba beszállt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is, aki Twitter-profilján „a modern idők hidegvérű gyilkosának” nevezte Netanjahut a hirado.hu cikke szerint. A helyzetnek sajátos pikantériát ad, hogy Orbán Viktor - bár nem érintett a vitában – mindkét illiberális vezetővel baráti viszonyt tart; a közelmúltban Erdogant Budapesten fogadta, de a nyár folyamán Netanjahut is meglátogatta Jeruzsálemben, ahol azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolaranciát hirdettek az antiszemitizmussal szemben.