Orbán megint új korszakot vizionál

Publikálás dátuma
2018.12.24. 08:39

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A miniszterelnök arról is beszélt karácsonyi interjújában, hogy szerinte a nők hálózata szervezi az életünket, és a dolgozók érdekeit szolgálja a túlóratörvény.
Karácsonyi interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Csermely Péter, a kormánypárti médiaholding tartalomfejlesztési vezetője. A Magyar Időkben megjelent, az „Orbán Viktor: Új korszak előtt áll Magyarország” című írásban a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a múlt század elvette tőlünk az önbecsülésünket, a jómódot, az alkotóerőt, és elvette tőlünk a nemzeti egysége, ezt most mind vissza akarjuk venni, „és ez 2030-ra maradéktalanul sikerülhet is”. „A magyarok száz év magánya a Kárpát-medencében most véget ér” – tette hozzá. Az interjúban a „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvénymódosítás elfogadása miatt kezdődött tüntetéshullám is szóba került.   Arra a felvetésre, hogy pár napja „Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr!“ címmel rendeztek tiltakozást, a miniszterelnök közölte: „ahány ház, annyi szokás; van, ahol így kívánnak boldog karácsonyt, s van, ahol szeretettel, ajándékkal, az otthon melegével .
„Én hoztam magammal egy családi képeslapot, ezzel szeretnék áldott karácsonyt kívánni az ellenzéknek és az egész országnak“

– jelentette ki.

Orbán hozzátette, hogy a politika olyan világ, ahol akár karácsony estéjén is dúlhatnak a küzdelmek, a tüntetések is hozzátartoznak a demokrácia mindennapjaihoz, az erőszak, a rombolás, a vandalizmus viszont nincs rendben. Azzal kapcsolatban, hogy Budapesten és vidéken az ellenzéki pártok – kiegészülve a szakszervezetek képviselőivel –  egymás mellé sorakoztak, a miniszterelnök közölte, hogy
„így legalább mindenki számára könnyebben átlátható a helyzet.“

Úgy véli, az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másik oldalon pedig „az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések“ vannak.
„Aki a munka törvénykönyve módosítása ellen beszél, az a dolgozók ellen beszél, mert a lépés az ő érdekeiket szolgálja. Ezt az idő bizonyítja majd. Aki többet akar dolgozni, és többet akar keresni, annak most lehetősége is lesz erre“

– közölte a miniszterelnök.

Szerinte a 36 hónapos időkeretnek nincs semmi köze a bérek kifizetéséhez. Majd arról beszélt: abban, hogy az ellenzéki pártok félrevezetik a választókat, „nincs semmi újdonság“, de a szakszervezetektől többet várt. Az a meggyőződése, hogy a szakszervezetek komoly partnerei lehetnek a kormánynak, „behorpadt“. Arra a kérdésre, hogy tudna-e a parlamenti kétharmad olyan intézkedést hozni, amit az ellenzék támogatna, azt mondta:
„Igen, a lemondásunkról szólót.”

A karácsonyi interjúban Soros György is szóba került: Orbán szerint ugyanis
„Soros György és hálózatai nem tűrik el, hogy Közép-Európa kimaradjon az ő nagy társadalomalakító kísérletükből, és magyarországi megbízottjaikat a nemzetközi akcióik logikája szerint mozgatják. Egyszerre tüntetnek a bevándorlásellenes kormányok ellen Bécsben, Rómában és Budapesten. Ebben a küzdelemben lesz fontos mérföldkő az európai parlamenti választás.”

Majd arról beszélt, hogy „a bevándorlás rendkívüli kockázatokat hordoz, és a civilizációk együttélése olyan nehézségekbe ütközik, amelyekkel nem biztos, hogy Európa meg tud birkózni. Másfelől pedig fegyverletételt is jelent, ha egy ország erre az útra lép. Ha odáig jutunk, hogy biológiailag sem tudjuk fenntartani magunkat, azt jelenti, hogy magunknak sem vagyunk fontosak”. Orbán közölte, hogy „mi, magyarok csak magunkra számíthatunk”, ezért hirdették meg a családokról szóló nemzeti konzultációt, és ezt tartja a legkomolyabb ügynek a mai magyar politika napirendjén. „Bízom abban, hogy létre tudunk hozni egy olyan megállapodást a magyar nőkkel, ami egyszerre segíti majd az ő életüket, és erősíti Magyarországot” – mondta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy „ehhez a férfiakkal is meg kell állapodniuk”, Orbán azt mondta,
„nekem más tapasztalatom van. A nők stabilak. És mivel családot csak stabil alapra lehet építeni, elsősorban a hölgyekkel érdemes megállapodni. A családok jövője az ő kezükben van, és gyermeket vállaló, erős nők nélkül a magyar világ nem tud fennmaradni. Mi, férfiak szeretünk magabiztos kijelentéseket tenni saját magunk fontosságáról, de ha megvizsgáljuk a valóságos magyar életet, látható, hogy inkább a nők hálózata szervezi az életünket.”

Szerző

Csaknem 400 milliót tolt ki jutalmakra az agrártárca

Publikálás dátuma
2018.12.24. 07:00

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nagy István tárcájánál fejenként 400 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt a dolgozók. Több minisztériumban hiába várták az év végi bónuszt.
Az én álláspontom az, hogy akkor van jutalom, ha van elvégzett munka is – ezt Orbán Viktor mondta még 2000. december végén, amikor miniszterei év végi jutalmáról faggatták az újságírók. A ma már csaknem két évtizedes kormányfői felfogás alapján idén kevés munkát végeztek a minisztériumok, a legtöbb helyen ugyanis nem osztottak jutalmat. Lapunk közérdekű adatigényléseire adott válaszokból kiderült, hogy az év végi juttatásokat tekintve az Agrárminisztériumban érte meg leginkább dolgozni. Nagy István tárcájának munkatársai - tehát az államtitkárok és maga a miniszter is - "egész évi munkájuk elismeréseképpen" egységesen 400 ezer forint értékű ajándék Erzsébet-utalványt kaptak. Ez csaknem 400 millió forintos kiadást jelentett összesen.
A Kásler Miklós-féle Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai sem panaszkodhatnak, a több mint 1800 dolgozó ugyanis nettó 200 ezer forintot kapott, ez a pluszjuttatás pedig összesen több mint 370 millió forintba került. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavállalói és Palkovics László miniszter is örülhetnek, Erzsébet-utalvány Plusz kártyáikra ugyanis egységesen 100 ezer forintot töltöttek fel. Összesen 1681-en kaptak ilyen juttatást, ez pedig több mint 166 millió forintba került. A "bónusz" elköltésére egyébként egy évük lesz a dolgozóknak, az Erzsébet-utalvány ugyanis megszűnik, a szelvényeket pedig legkésőbb 2019. december 31-ig lehet felhasználni.
A Honvédelmi Minisztériumban 23 ezer forintot, valamint teljesítményelismerésként további 23 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kaptak a dolgozók. Az állami vezetőknek - miniszter, államtitkár – nem járt pluszjuttatás.
Más tárcák dolgozói ugyanakkor csak irigykedhetnek: a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium, vagy a Rogán Antal irányította Miniszterelnöki Kabinetiroda dolgozói egy forintot sem kapnak. Pintér Sándor Belügyminisztériumában sem várható év végi jutalmazás, és nem jár pénz a negyedik Orbán-kormánnyal megjelent Miniszterelnöki Kormányiroda munkatársainak sem. A kormányfő egyébként nem részesül év végi jutalomban. A tárcák válaszát tekintve különös, hogy a Pénzügyminisztérium lapunktól 15 napos haladékot kért a válaszok elküldésére, miközben a napi.hu-nak elárulta: Varga Mihály nem oszt egy fillér prémiumot sem beosztottjainak. A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség szintén 15 napos haladékot kért, miközben a napi.hu-val azt közölték, hogy idén nem lesz jutalom.
Sokkal jobban megérte ugyanakkor a Matolcsy György egykori miniszter, most jegybankfőnöknél dolgozni. A 24.hu szerint ugyanis az év végén 619 kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkavállaló kapott összesen 339 millió forint értékű bónuszt. Egy dolgozóra lebontva tehát nagyjából nettó 549 ezer forint jutott. Ez a tavalyi ajándékhoz képest is nagyvonalú, 2017-ben "csak" nettó 324 ezer forint járt a bankosoknak. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az Állami Számvevőszék, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sem ad év végi jutalmat sem a munkavállalóinak, sem pedig vezetőinek, vezető-helyetteseinek.
Tavaly egyébként az akkor még létező Magyar Nemzet szerint Trócsányi László és tárcája az Igazságügyi Minisztérium járt a legjobban, 200 ezer forintú Erzsébet-utalvánnyal.
Szerző
Frissítve: 2018.12.24. 11:13

Eső, hózápor, viharos szél: egymás után érkeznek a frontok

Publikálás dátuma
2018.12.23. 20:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fehéroroszországból kapunk esőt, de hétfő délelőttre már erős széllel kísért hidegfront érkezik hozzánk.
Fehéroroszország felett van annak a ciklonnak a középpontja, amely az elmúlt 24 órában Közép-Európa területén többfelé okozott esőt, a hegyekben havazást is. Eközben Nyugat-Európát egy másik ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el, az enyhe idő miatt az elszórt csapadék eső formájában esik. Északkeleten továbbra is magasnyomás uralkodik, a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő mellett több helyen szállingózik a hó, illetve havazik. Főként Oroszországban és Skandináviában napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kontinensünkön a legenyhébb idő Délnyugat-Európában és a Földközi-tenger partvidékén van, arrafelé több helyen a 15 fokot is eléri a hőmérséklet. A Kárpát-medence felett vasárnap este egy meleg-, majd hétfőn délelőtt egy hidegfront vonul át.  
Vasárnap nyugat felől mindenütt fokozatosan beborul az ég, majd hétfőn késő délelőttől északnyugat, észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Vasárnap estétől hétfő délelőttig több, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. Késő délután, este nagyjából a Tisza vonala mentén néhol jelentéktelen zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati szelet hétfőn napközben többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 2 és 9 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb - idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentését az MTI.
Szerző