Orbán megint új korszakot vizionál

Publikálás dátuma
2018.12.24 08:39

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A miniszterelnök arról is beszélt karácsonyi interjújában, hogy szerinte a nők hálózata szervezi az életünket, és a dolgozók érdekeit szolgálja a túlóratörvény.
Karácsonyi interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Csermely Péter, a kormánypárti médiaholding tartalomfejlesztési vezetője. A Magyar Időkben megjelent, az „Orbán Viktor: Új korszak előtt áll Magyarország” című írásban a miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a múlt század elvette tőlünk az önbecsülésünket, a jómódot, az alkotóerőt, és elvette tőlünk a nemzeti egysége, ezt most mind vissza akarjuk venni, „és ez 2030-ra maradéktalanul sikerülhet is”. „A magyarok száz év magánya a Kárpát-medencében most véget ér” – tette hozzá. Az interjúban a „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvénymódosítás elfogadása miatt kezdődött tüntetéshullám is szóba került.   Arra a felvetésre, hogy pár napja „Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr!“ címmel rendeztek tiltakozást, a miniszterelnök közölte: „ahány ház, annyi szokás; van, ahol így kívánnak boldog karácsonyt, s van, ahol szeretettel, ajándékkal, az otthon melegével .
„Én hoztam magammal egy családi képeslapot, ezzel szeretnék áldott karácsonyt kívánni az ellenzéknek és az egész országnak“
– jelentette ki.
Orbán hozzátette, hogy a politika olyan világ, ahol akár karácsony estéjén is dúlhatnak a küzdelmek, a tüntetések is hozzátartoznak a demokrácia mindennapjaihoz, az erőszak, a rombolás, a vandalizmus viszont nincs rendben. Azzal kapcsolatban, hogy Budapesten és vidéken az ellenzéki pártok – kiegészülve a szakszervezetek képviselőivel –  egymás mellé sorakoztak, a miniszterelnök közölte, hogy
„így legalább mindenki számára könnyebben átlátható a helyzet.“
Úgy véli, az egyik oldalon az országot megvédeni akaró nyugodt erő, a másik oldalon pedig „az agresszió, az erőszak, a bevándorlás támogatása és az adóemelések“ vannak.
„Aki a munka törvénykönyve módosítása ellen beszél, az a dolgozók ellen beszél, mert a lépés az ő érdekeiket szolgálja. Ezt az idő bizonyítja majd. Aki többet akar dolgozni, és többet akar keresni, annak most lehetősége is lesz erre“
– közölte a miniszterelnök.
Szerinte a 36 hónapos időkeretnek nincs semmi köze a bérek kifizetéséhez. Majd arról beszélt: abban, hogy az ellenzéki pártok félrevezetik a választókat, „nincs semmi újdonság“, de a szakszervezetektől többet várt. Az a meggyőződése, hogy a szakszervezetek komoly partnerei lehetnek a kormánynak, „behorpadt“. Arra a kérdésre, hogy tudna-e a parlamenti kétharmad olyan intézkedést hozni, amit az ellenzék támogatna, azt mondta:
„Igen, a lemondásunkról szólót.”
A karácsonyi interjúban Soros György is szóba került: Orbán szerint ugyanis
„Soros György és hálózatai nem tűrik el, hogy Közép-Európa kimaradjon az ő nagy társadalomalakító kísérletükből, és magyarországi megbízottjaikat a nemzetközi akcióik logikája szerint mozgatják. Egyszerre tüntetnek a bevándorlásellenes kormányok ellen Bécsben, Rómában és Budapesten. Ebben a küzdelemben lesz fontos mérföldkő az európai parlamenti választás.”
Majd arról beszélt, hogy „a bevándorlás rendkívüli kockázatokat hordoz, és a civilizációk együttélése olyan nehézségekbe ütközik, amelyekkel nem biztos, hogy Európa meg tud birkózni. Másfelől pedig fegyverletételt is jelent, ha egy ország erre az útra lép. Ha odáig jutunk, hogy biológiailag sem tudjuk fenntartani magunkat, azt jelenti, hogy magunknak sem vagyunk fontosak”. Orbán közölte, hogy „mi, magyarok csak magunkra számíthatunk”, ezért hirdették meg a családokról szóló nemzeti konzultációt, és ezt tartja a legkomolyabb ügynek a mai magyar politika napirendjén. „Bízom abban, hogy létre tudunk hozni egy olyan megállapodást a magyar nőkkel, ami egyszerre segíti majd az ő életüket, és erősíti Magyarországot” – mondta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy „ehhez a férfiakkal is meg kell állapodniuk”, Orbán azt mondta,
„nekem más tapasztalatom van. A nők stabilak. És mivel családot csak stabil alapra lehet építeni, elsősorban a hölgyekkel érdemes megállapodni. A családok jövője az ő kezükben van, és gyermeket vállaló, erős nők nélkül a magyar világ nem tud fennmaradni. Mi, férfiak szeretünk magabiztos kijelentéseket tenni saját magunk fontosságáról, de ha megvizsgáljuk a valóságos magyar életet, látható, hogy inkább a nők hálózata szervezi az életünket.”

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.