Mindannyiunk örömére jöhet a havas és az ónos eső, és éjszaka jól le is fagy

Publikálás dátuma
2018.12.25. 12:54

Fotó: Shutterstock
Az Országos Meteorológiai Intézet nem sok jót ígér.
A keddi nap hátra levő részében az ország nagy részén többnyire erősen felhős lesz az ég, a Dunántúlon több helyen, másutt kisebb eséllyel várható eső, havas eső, havazás. Éjszaka aztán, ahogy vonul a front, az északkeleti ország rész kap csapadékot: havas eső, ónos eső, hó formájában. Holnap közepesen és erősen borús lesz az ég, de legfeljebb északkeleten lehet hószállingózás, szitálás. Az északnyugati, nyugati szél érdemi fúvássá erősödik, főként a középső országrészben. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 7 fok között alakul.
Szerző

Fabiny püspök Bayer Zsoltról, és a gyűlölet, a kisszerűség kiszabadításáról - meg a kormányról

Publikálás dátuma
2018.12.25. 09:11
KERTÉSZ MŰVEIT AJÁNLOTTÁK Galambos Ádám, Darvas István és Fabiny Tamás FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
"Úgy érezheti egy suhanc, hogy belerúghat az utcán fekvő emberbe, hiszen nem bűnt követ el, hanem megelőlegezi a jogszolgáltatást" - mondta többek között Fabiny Tamás, az evangélikusok elnök-püspöke.
"Nem a hatalomra hegyezném ezt ki, hanem egy egyre inkább elharapódzó emberi viselkedésformára", válaszolta arra a kérdésre Fabiny Tamás a hvg.hu-nak, hogy mégis, mi zavarja leginkább a mai hatalomban. "Mérhetetlenül zavar, ha az emberekben talán rejtve ott lévő rosszindulatot és gyűlöletet, önzést és kisszerűséget szabadítják fel". Szerinte ilyen aktus volt a 2004-es kettős állampolgársági népszavazást megelőző kormányzati kampány - és ilyen most a plakátkampányok sora. Képtelenségnek tarja, amikor a környezetében egy hitbuzgó néni azt mondja a segítőjének: ő megbeszélte a Jóistennel, hogy egyetlen embert szabad gyűlölnie, Soros Györgyöt. "Éveknek, évtizedeknek kell eltelniük, hogy mindezeknek a káros hatása elmúljon. A hajléktalanügyben pedig, bármennyire érthető is a frekventált közterek rendezettségének igénye, talán az a legrosszabb, hogy úgy tekintenek ezekre az emberekre, mint akik törvényen kívül vannak. Azért veszélyes ez, mert úgy érezheti egy suhanc, hogy belerúghat az utcán fekvő emberbe, hiszen nem bűnt követ el, hanem megelőlegezi a jogszolgáltatást" - magyarázta a magyar evangélikusok elnök püspöke. 
Fabiny Tamás a bevándorlás kérdésében is külön utat követ. Nem vitatja, hogy az integráció valóban nem működik, ha egyszerre túl sok bevándorló zúdul egy civilizációra. De meggyőződése, hogy amennyiben a kereszténység elég erős, és leleményes, fontos feladata van a kezelhető létszámú betelepülők integrációjában. Számos jó példát láttam erre magam is. Norvégiában például az istentisztelet végén a lelkész a helyi focicsapat meccsére szóló jegyeket osztogatott az ott lévő menekülteknek, így próbálva nemzeti és lokális önazonosságot ébreszteni bennük. Máshol tolmácsgépeket helyeztek el a templomokba, hogy az istentiszteletre ellátogató bevándorlók értsék a prédikációt. A misszió ma nem a régi módszerekkel folyik, hanem lehetőségként szinte házhoz jön. Az a német keresztény közösség, amelyik támogatta egy mecset felépítését, szintén nem behódolásból tette ezt, hanem azért, hogy ott transzparens módon gyakorolhassák a hitüket a muszlimok, és ne minden szempontból homályos zugban, zavaros és ellenséges tartalommal.  
A püspök felfogásával kollégái sem mind értenek egyet, akadt olyan, aki megkérdezte, hogy egyik-másik nyilatkozatával miért teszem ki az egyházat a kormány büntetésének. "Visszakérdeztem: miért sérti meg a kormányt azzal, hogy a bosszúállását feltételezi segítő szándékú vélemény miatt" - riposztozott Fabiny Tamás. Aki szerint ez a vita azonban már nyugvópontra jutott: Semjén Zsolttal több alkalommal is tisztázták a félreértéseket, és egyháza is megújítja szerződését az állammal.
A jelek szerint a kormány egyes megmondó emberei nem olyan "megbocsátóak", mint a miniszterelnökhelyettes, Bayer Zsolt például kilépett az egyházból - többek között annak emberséges bevándorló-politikája miatt. "Természetesen ez szigorúan az ő magánügye. Úgy tudom, fiatalként a budavári gyülekezetben fordult meg. Hangzatos kilépése után tájékozódtam abban a közösségben, ám ott is már csak a tévéből ismerték. Az egészet nagyon rosszul éltem meg. Mindig árt az evangélikus egyháznak, hogy a politikai térbe vonják be, akár az ilyen nyilatkozatokkal, de bizony azzal is, amikor a másik oldalról szalagcímben hozták, hogy „kormánykritikus mise a közrádióban” - kommentálta az esetet Fabiny Tamás.
Szerző
Frissítve: 2018.12.26. 09:03

Az ünnepek alatt is marad az erős szél, néhol havazás lehet

Publikálás dátuma
2018.12.24. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőre tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Kedden már kisebb hóesés várható.
Az északnyugati, északi szél éjszakára kissé mérséklődik, de még éjjel és karácsony első napján is nagy területen kell erős szélre számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között várható, késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő. Tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, erről itt írtunk bővebben.
Kedden az Alföldön kisüthet néhány órára a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Előbb a Dunántúlon, majd a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is lehet. Az északnyugati, nyugati szél az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.
Szerdán északkeleten közepesen, illetve erősen felhős lesz az ég, míg máshol kevesebb felhő ígérkezik. Főként északkeleten alakulhat ki helyenként kisebb eső, ónos eső vagy havazás. Az élénk északnyugati szelet erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.
Csütörtökön a gyakran változó felhőzet mellett néhány órás napsütés is várható. Északkeleten helyenként gyenge eső, ónos eső is előfordulhat, az északnyugati szél pedig helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.
Pénteken közepesen, illetve erősen felhős, borult lesz az ég. Leginkább északkeleten fordulhat elő néhol kisebb eső, esetleg ónos eső. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.
Szombaton helyenként kisebb eső, zápor lehet, és az északnyugati szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.
Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan várható eső, havas eső, és az északnyugati szél megerősödik, egyre többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között lesz. A hét végére a Nap járása eléri azt a pontot, amikor legkésőbb kel föl az évben, ám a délutánok – ha csak lassan is – már napról-napra hosszabbodnak. 
Szerző
Frissítve: 2018.12.24. 16:58