Előfizetés

Épp az akcióba lendülő vulkán felett repült, videóra vette a cunamihoz vezető kitörést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.25. 16:31

Fotó: Muhammad A. F. / AFP
Már több mint 400 halottja van a természeti katasztrófának, és megeshet, hogy egy újabb következik. Így festett a bajt előidéző Anak Krakatau, amikor "felrobbant".

Ferenc pápa: a különbség nem jelent veszélyt, és minden ember testvér

MTI
Publikálás dátuma
2018.12.25. 14:58

Fotó: AFP/Vatican Media
Az egyházfő gondolatai nem passzolnak a kormányzati kereszténydemokrácia ideológiájához.
Az emberek közötti testvéri szeretetre helyezte a hangsúlyt Ferenc pápa kedden a világhoz intézett karácsonyi üzenetében, hangsúlyozva, hogy az emberek közötti különbségek nem veszélyt, hanem gazdagságot jelentenek. Ennek szellemében fejezte ki óhaját, hogy létrejöjjön a béke a palesztinok és az izraeliek, illetve a Szíriában és Jemenben egymással szembenállók között. Mielőtt a katolikus egyházfő Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és a világra, a Szent Péter-téren összegyűlt tömeghez intézett üzenetében hangsúlyozta: a Jézus által nekünk ajándékozott testvériség nélkül hiábavaló lenne minden erőfeszítésünk egy jobb világ kialakítására, még a legjobb szándékok, tervek is "lélek nélküli struktúrákká" válnának. A pápa szerint minden ember testvér, bármilyen legyen a nemzeti, kulturális, vallási hovatartozása, még akkor is, ha különböző eszméket vallanak, de képesek tisztelni egymást, és hallgatni egymásra. "Ez a karácsony segítsen újra felfedezni a testvéri kötelékeket, amelyek egyesítenek bennünket, emberi lényeket, és összekötnek minden népet" - mondta Ferenc pápa hangot adva óhajának, hogy az izraeliek és palesztinok vegyék fel újra a párbeszéd fonalát, lépjenek a béke útjára. Szíria számára is azt kívánta, hogy a háború hosszú évei után ismét rátaláljon a testvériségre. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan cselekedjék egy olyan politikai megoldás érdekében, amely félretenné a pártos érdekeket, s amely lehetővé tenné, hogy a szíriai nép - különösen a saját földjüket elhagyni kényszerültek - ismét békében élhessen saját hazájában. A pápa kifejezte reményét, hogy a nemzetközi közösség közvetítése révén tető alá hozott fegyverszünet nyomán fellégezhet a háború és nélkülözés miatt elgyötört lakosság. Az egyházfő szólt Afrikáról, ahol - mint fogalmazott - emberek milliói menekültek el földjeikről humanitárius segítség és élelem nélkül. Kifejezte reményét, hogy elhallgatnak majd a fegyverek, és a testvériség új hajnala köszönt be az egész kontinensen. Külön megemlékezett a pápa azokról a keresztény közösségekről, melynek tagjai a világ több pontján kisebbségben élnek, sebezhetőek vagy figyelmen kívül hagyják őket. "Adja meg az Úr számukra és minden kisebbség számára a lehetőséget, hogy békében élhessenek, s hogy elismerjék jogaikat, főleg a vallásszabadságot" - mondta Ferenc pápa.

A New York Times Orbán Viktorral kedveskedik karácsonykor olvasóinak

Visszhang nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.25. 14:45

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A kontextus persze csöppet sem szívmelengető, egy féldiktatúra arcélét rajzolja ki a lap.
"On the Surface, Hungary Is a Democracy. But What Lies Underneath?, azaz A felszínen Magyarország demokrácia. De mi van a felszín alatt? címmel közölt cikket a New York Times - írja a 444.hu. Az anyagban a magyar olvasó számára nincsen újdonság, szó esik a CEU-ról, a bíróságokról, a közelmúlt tüntetéseiről, meg arról, hogy mennyire tekinthető demokráciának még Orbán rezsimje. A cikkben erős mondatok vannak Jason Stanley-től, a Yale filozófiaprofesszorától is, aki októberben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy lefasisztázta Orbánt. A professzor még olyat is mondott, hogy ha Orbán rendszere még valamiben különbözik a fasizmustól, az az, hogy Magyarországon még nincsen Gestapo, és Orbán állam feletti ellenőrzése kevésbé szól az erőszakról. De a cikk szerint Orbán kontrollja az állam felett éppen annyira teljes, mint a fasiszta rendszerekben tapasztalható.