Elveszettnek hitt Duke Ellington-koncertfelvételt vetítenek Coventryben

Publikálás dátuma
2018.12.28 10:30

Fotó: Baron Wolman
Több mint fél évszázad múltán láthatja újra a közönség Duke Ellington egyik legemlékezetesebb koncertjének filmfelvételét, amit elveszettnek hittek. A szombat esti vetítés helyszíne az angliai Coventry szimbolikus jelentőségű székesegyháza.
Az egyetemes jazztörténet kimagasló alakja, Duke Ellington (1899–1974) zongorista, zeneszerző és zenekarvezető számtalan örökzöld sláger után, az 1950-es évek végén fordult a vallásos tematika felé. Ugyanebben az időben kezdett nagyobb lélegzetű, egész estét betöltő zeneműveket komponálni, ami régi vágya volt, hiszen fiatalon klasszikus zenei pályára készült. 1965 és 1973 között készült el egy nagyszabású trilógiával, amelynek a Sacred Concert (Megszentelt koncert) címet adta. „Nem akartam szentmisét írni – Bach, Mozart és Beethoven után ehhez nem is lett volna bátorságom. Különböző egyházzenei kompozícióimat lazán egymás mellé fűztem, mintha egy barokk szvit lenne. Nagyon büszke vagyok: talán ez a legfontosabb mű, amit valaha komponáltam” – mondta Ellington az első Sacred Concert ősbemutatója (San Francisco, Grace székesegyház, 1965. szeptember 16.) után. A kritika vegyes fogadtatásban részesítette a jazz hercegének műfaji kísérletét. Az egyik markáns vélemény szerint az afro-amerikai gyökerekből, a showbiznisz elemeiből és saját vallásos meggyőződésből sikerült új műfajt teremtenie. A konzervatívabbak viszont úgy gondolták, a harlemi Cotton Club színpompás revüvilága egyáltalán nem való egy katedrális falai közé. A Sacred Concert európai bemutatóját 1966. február 21-én, a coventry Szent Mihály székesegyházban tartották. A zeneszerző saját big bandje mellett közreműködött a brit Cliff Adams Singers és George Webb bariton szólista. Ellington – humanistaként – tudatosan választotta ezt a helyszínt, mert Coventry egyszerre lett a háborús borzalmak és a nemzetek közötti megbékélés szimbóluma. 1940 novemberében a náci légierő, a Luftwaffe 515 bombázóval támadta a várost, amelynek történelmi magja (a Szent Mihály katedrálissal együtt) teljesen megsemmisült. Az anglikán székesegyház romjait mementóul meghagyták ugyan, de olyan súlyosan megsérült, hogy felújítása nem volt lehetséges. II. Erzsébet királynő 1956-ban tette le az új katedrális alapkövét – a templom avatására és felszentelésére 1962 tavaszán került sor. Helen Wheatley, a helyi Warwick Egyetem média tanszékének docense, a mostani Ellington-vetítés kurátora a Népszavának elmondta:     
Coventry székesegyháza az elmúlt bő fél évszázadban – liturgikus funkciója mellett – jeles zenei és képzőművészeti centrummá, a modern művészi törekvések egyik legfontosabb angliai befogadóhelyévé vált.
A Sacred Concert bemutatójáról tévéfelvétel készült, amit 1966 húsvétján az ABC Television sugárzott, de ezután a fekete-fehér felvétel elveszett, hiába keresték a jazztörténészek. Idén tavasszal véletlenül bukkantak rá a sokkal később (1988-ban) alapított londoni filmgyár, a StudioCanal archívumában. A felvételt digitalizálták, a kép- és hangminőséget jelentősen javították, és szombaton ebben a formátumban vetítik az ősbemutató helyszínén, vagyis a Szent Mihály székesegyházban. „Duke Ellington Sacred Concertje a modern Coventry identitásának részévé vált. Ezért is nagy öröm, hogy a nyilvános vetítés – egyetemünknek a város és a katedrális történetét feldolgozó sorozata keretében, több ezer ember jelenlétében megvalósul” – mondja Helen Wheatley. 

A Háborús Requiem

1962. május 30-án, a mindössze öt nappal korábban felszentelt coventry Szent Mihály székesegyházban volt Benjamin Britten Háborús Requiem című monumentális kompozíciójának ősbemutatója. A városvezetés kérése volt, hogy a megbékélés jegyében a premier szólistái korábban ellenséges nemzetek énekművészei legyenek. Ennek megfelelően a férfi szólamokat a brit Peter Pears és a német Dietrich Fischer-Dieskau énekelte, Galina Visnyevszkaját (Msztyiszlav Rosztropovics feleségét) azonban a szovjet hatóságok nem engedték ki Nagy-Britanniába, így Heather Harper ír szoprán helyettesítette. Az oratórium ajánlása Britten négy olyan barátjának szól, akik közül hárman a II. világháborúban estek el, a negyedik pedig – aki részt vett a normandiai partraszállásban – 1959-ben öngyilkos lett. 

Frissítve: 2018.12.28 10:30

Könyvfesztivál: észak szelleme a Millenárison

Publikálás dátuma
2019.04.25 11:30

Fotó: Draskovics Adam
A skandinávokra jellemző világra nyitott szemlélettel is találkozhatunk a csütörtökön induló 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
„A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar kulturális közélet több mint negyedszázados hagyománya. A januárban induló nemzetközi könyvvásár-sorozat jegyzett rendezvénye, amely lehetőséget ad a könyvpiac szereplőinek a szakmai bemutatkozásra és az üzleti partnerkapcsolatok építésére. Az esemény fontos szellemi fórumot is jelent, ahol a szerzők és a kiadóik az olvasókkal, a média képviselőivel is találkozhatnak” – mondta a Népszavának Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, a Vince Kiadó ügyvezetője.

Idén 24 ország 145 kiállítója lesz jelen a fesztiválon, a négy nap alatt mintegy négyszáz program zajlik a Millenáris bel- és kültéri helyszínein. A díszvendég ország Norvégia, a díszvendég író a norvég kortárs irodalom egyik fenegyereke, Karl Ove Knausgård. A norvég könyvkiadás és irodalom képviseletében Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig is Budapestre látogat. A norvégok különleges programokkal mutatják be kultúrájuk egy-egy szeletét a magyar fővárosba. „A megnyitón például egy három tagú – két norvég és egy magyar zenészből álló – zenekar szolgáltatja a zenei installációt. Norvég folklór muzsikával, jó hangulatban indul a fesztivál. Akár tanulhatnánk is tőlük, ha a magyar díszvendégség szervezéséről gondolkodunk. Vajon ki mernénk-e állítani egy magyar zenei műsort sváb, szlovén vagy szlovák művészek tolmácsolásában?” – vetette fel az MKKE elnöke.

A könyvfesztivál keretében 2001 óta rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját az ígéretes, elsőkötetes szerzőknek, amelyen idén Mécs Anna Margó-díjas író képviseli Magyarországot. Kísérletező kedvű, tehetséges fiatal szerzőként mutatkozott be 2018-ban a Gyerekzár című novelláskötetével. A Könyvtáros Klub keretében szociológusok, könyvtárosok számolnak be a legújabb kutatási eredményeikről, amelyek módszertani alapot nyújthatnak pedagógusoknak és szülőknek, hogyan támogathatják a legfiatalabbakat is abban, hogy betű- és olvasásbarát – végső soron könyvvásárló – emberré váljanak. A könyvfesztiválon új helyszínt kap a Gyerek(b)irodalom: a vadonatúj Nemzeti Táncszínház gyönyörű előcsarnokát vehetik birtokba a jövő reménybeli olvasói és az ifjú olvasók. Lesz bábműsor, mesemondás, színjátszás, könyvbemutató, kézműves kreatív foglalkozás, közös meseszövés, kiállítás illusztrációkból. Újra egyre népszerűbb a képregény műfaja: a rajongók a fesztiválon nemcsak bevásárolhatnak, hanem közreműködhetnek is a képregények írásában, rajzolásában. A független könyvesboltok ünnepe is a fesztivál hagyománya: április 26-án kora estétől éjfélig mintegy húsz budapesti és vidéki független könyvesbolt szervez kulturális programokat a Kis Könyves Éjen, immár nyolcadik alkalommal.

Stabil anyagi lábakon áll, önfenntartó, ugyanakkor pénzügyi eredményt nem termelő rendezvény a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. „Az, hogy egy kultúrával foglalkozó, könyves csapat külső támogatás nélkül képes előállítani egy ilyen óriási programot – benne a Gyerek(b)irodalom, a Könyvtáros Klub vagy a Kis Könyves Éj rendezvényeivel –, igazán egyedülálló” – hangsúlyozta Gál Katalin. A könyvfesztivál ráadásul ingyenesen látogatható, rengeteg könyv pedig kedvezménnyel kapható.

Harc a bestsellerekért

A Kreatív Európa uniós fordítástámogatási pályázata lehetőséget ad Magyarországnak – és a hozzá hasonló, kisebb országoknak – arra, hogy a pályázati forrás bevonásával adjon ki kortárs ukrán, lengyel, román, bolgár, észt, lett, litván, török műveket. Mint Gál Katalin elmondta: a kisebb európai nyelveken írt szövegek magyar változatának kiadására készülve is megbízhatnak a kiadók nagyon jó műfordítókat, a speciális nyelvterületeken születő művek esetében pedig lehet találni valamilyen közvetítő nyelvet – többnyire az angolt. Ugyanakkor a nagy világnyelveken születő sikerkönyvek magyar fordításai szinte egyidőben jelennek meg az eredeti alkotással. „Amint elkészül egy kézirat – például angolul –, azonnal megkezdik a munkát az ügynökök, és licitálással, aukciókon értékesítik a jogokat. Egy-egy ígéretesebb mű kiadási jogának megszerzése körül folyhatnak viták, küzdelmek. Értelemszerűen a tőkeerős kiadók vannak előnyben, azok, akik gyors döntést hozva képesek élni egy-egy előnyös üzleti lehetőséggel” – mesélte az MKKE elnöke.

Szent György rózsája

Április 23-án Barcelona utcáit és tereit könyvárusok lepik el, Rambla sétálóutca virágárus bódéi vörös rózsákkal telnek meg – olvasható a Spanyolban Otthon blogon. Katalónia könyvnapja Sant Jordi (Szent György) napjához, illetve legendájához kapcsolódik: a történet szerint a legyőzött sárkány sebéből kiszökő vér rózsává változott, György lovag pedig ezzel vigasztalta a megszabadított királylányt. Sant Jordi napján ezért a férfiak vörös rózsával lepik meg szívük választottját, akik ezt egy könyvvel köszönik meg. Barcelonában mintegy száz éve rendeznek könyvvásárt e napon, amely egybeesik Shakespeare születésének és halálának, valamint Cervantes temetésének napjával is. Az Unesco 1995-ben április katalán javaslatra nevezte ki Nemzetközi Könyvnappá április 23-át.

Frissítve: 2019.04.25 14:20

Meghalt Ken Kercheval, Cliff Barnes alakítója a Dallasból

Publikálás dátuma
2019.04.25 06:32

Fotó: AFP/ CHRIS DELMAS
A színész az Indiana államban lévő clintoni otthonában hunyt el vasárnap, 83 éves korában.
Elhunyt Ken Kercheval amerikai színész, aki a többi között a CBS televízió Dallas című sorozatának egyik sztárja volt – közölte az ügynöke szerdán. A színész, aki a nemzetközi hírű sorozatban Cliff Barnes megszemélyesítője volt, az Indiana államban lévő clintoni otthonában hunyt el még vasárnap, 83 esztendős korában. Halálának okáról a család nem kívánt nyilatkozni. Ügynökének közlése szerint a művészt három gyereke gyászolja. Ken Kercheval az 1960-as évektől az amerikai színházak és televíziós műsorok állandó szereplője és több sikersorozat sztárja volt. A róla megemlékező Variety című filmes szaklap kiemelte különösen gazdag tévéfilmes pályafutását, de méltatta a Broadway színpadjain elért sikereit is. Kercheval 1935. július 15-én született az indianai Wolcottville városában, és a közeli Clintonban nevelkedett. Az indianai egyetemen folytatott tanulmányokat dráma- és zeneszakon, majd New Yorkban tanult színészetet. Az erős dohányos színésznél 1994-ben tüdőrákot állapítottak meg, akkor a tüdeje egy részét el is távolították.
Szerző