Két meccsre bezárják az Inter stadionját

Publikálás dátuma
2018.12.27. 17:48

Fotó: Giuseppe Cottini / AFP/Nurphoto
Az Inter-Napoli meccsen tett rasszista megjegyzések és a hazai szurkolók huhogása miatt bünteti így az olasz szövetség a milánói csapatot.
Botrányosra sikerült az Internazionale-Napoli (1-0) mérkőzése a Serie A hétközi fordulójából. A találkozó is feszült hangulatban telt, a vendégektől két játékost is kiállított a játékvezető - eleveníti fel a történteket a 24.hu.
Mint kiderült, Kalidou Koulibaly (Napoli) kiállításában az is közre játszott, hogy a szenegáli futballistára végig huhogtak az Inter drukkerei, és rasszista megjegyzéseket tettek. A Football Italia információi szerint a rasszista viselkedésre azonnal ellencsapást mért az Olasz Labdarúgó-szövetség és két meccsre bezárják az Internazionale stadionját, egy továbbin pedig nem foglalhatja el a helyét a kapu mögötti szurkolótábor, amely a helyi ultrák szektora. A meccs előtt és után a két tábor szurkolói egyébként többször is összecsaptak, összesen öten kerültek kórházba, egy Inter-drukker bele is halt sérüléseibe.
Ami kiállított Lorenzo Insignét (Napoli) és Koulibalyt illeti, a szövetség mindkettejüket két mérkőzésről tiltotta el a La Gazzetta dello Sport szerint.
Szerző

Meghalt egy szurkoló az Inter-Napoli meccs előtti összecsapásban

Publikálás dátuma
2018.12.27. 14:34
A Napoli ultrái egy korábbi Inter elleni meccsen
Fotó: Carlo Hermann / AFP
A szerdán rendezett olasz bajnoki mérkőzés előtt egymásnak estek a két csapat szurkolói, a rendőrség közlése szerint egy halottja van az incidenseknek.
Meghalt egy Internazionale-szurkoló az Inter és a Napoli meccse előtti szurkolói összecsapások egyikében - írja az Index a Goal.com nyomán. A meccs előtt a két csapat ultracsoportjai többször is egymásnak mentek Milánóban. Az olasz rendőrség azt közölte, egy férfi meghalt az egyik támadásnál.
A helyi hatóságok azt állítják, hogy az interesek egy csoportja rátámadt egy Napoli-szurkolókat szállító buszra. A kavarodásban léphetett egy Inter-szukoló egy kocsi elé, ami elütötte. Mentők próbálták megmenteni a férfi életét, de már nem tudtak segíteni rajta. A Football Italia szerint a 35 éves Daniele Belardinelli volt az áldozat, körülbelül egy órával a meccskezdés előtt halt meg.   
„Az összecsapások hirtelen törtek ki. Ezek az ultrák lécekkel és botokkal támadtak a Napoli-szurkolókat szállító buszra"

– mondta a milánó rendőrfőnök, Marcello Cardona sajtótájékoztatón. „A szemközti sávban próbáltak elmenekülni, ahol néhány autó húzott el mellettük, egy Inter-ultrát, akit kitiltottak a stadionból, egy SUV ütött el. Még nem tudjuk, hogy honnan jött és ki vezette ezt az autót. Négy nápolyi könnyebben sérült, egyiküknek vágott sebe van, a másik háromnak horzsolásai. Eddig két Inter-ultrát tartóztattunk le, de még továbbiakat is keresünk. Hármat már képek alapján azonosítottunk, nem kizártak további letartóztatások sem, ami történt, az nagyon súlyos" – mondta Cardona.
A rendőrfőnök nem szeretne hasonló eseteket, március 31-ig le is záratná a Curvát, az Inter-ultrák helyét a San Siro stadionban. Az Olasz Futballszövetség elnök, Gabriela Gravina azt sem tartja kizártnak, hogy felfüggesszék egy időre a Serie A-t az Inter-Napolin történtek miatt. A szurkolói balhék mellett a stadionban is feszült volt a helyzet, a napolis Koulibalyt rasszista támadások érték.
Szerző

Az év citromdíja: MLSZ

Publikálás dátuma
2018.12.27. 10:00
TÁVOL EURÓPÁTÓL - Nagy a távolság szervezeti szinten is a kontinens és a magyar futball között
Fotó: Népszava
A politikai alapon vezérelt sportági szövetségek egymást múlták alul 2018-ban, de a legnagyobb szakmai mélyrepüléssel a labdarúgó-szövetség „büszkélkedhet”.
A Népszava sportrovatának munkatársai év végén saját magánvéleményük alapján készítik el visszapillantásukat 2018 legjeire. A citromdíjat a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) érdemelte ki, amely a kiemelt állami támogatás ellenére morálisan és szakmailag is megbukott.
Gyakorlatilag nem találni olyan területet, amire büszke lehet az MLSZ 2018-ból. A stadionok épülnek ugyan az országban, de erről a kormány döntött. A beruházások mindenhol drágábbak a tervezettnél, a késések is általánosnak mondhatók, a felépült új arénák konganak az ürességtől, a gazdaságos üzemeltetés csak a Groupama Arénánál és a székesfehérvári MOL Arénánál megoldott. A többi helyszínen állami segítségre (tehát a magyar lakosság pénzére) lesz szükség az üzemeltetési költségek előteremtéséhez.
Nem működik az MLSZ 2011-től 2020-ig érvényes futballstratégiája sem: az ott leírtak szerint ebben a szezonban az élvonalbeli bajnokik átlagnézőszámának el kellene érni a kilencezret, ezzel szemben háromezren sincsenek a találkozókon. Már kellene rendelkeznie a sportágnak állandó jelleggel egy-egy klubcsapattal a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében. A valóság az, hogy hat év után sikerült a MOL-Vidinek eljutni az El főtáblájára, rendszeres magyar jelenlétről tehát szó sincs. A stratégia elbukott, felelős nincs, de már készült az újabb program 2020-tól 2025-ig, amire ismét föl lehet venni az állami milliárdokat, „természetesen” számon kérés és ellenőrzés nélkül.
Érdekesen (szánalmasan) viszonyul a szövetség a rasszizmus, kirekesztés elleni küzdelemhez is. Amikor lapunk arról érdeklődött, mit kíván tenni az MLSZ a jelenség visszaszorításáért, az a válasz érkezett, hogy a válogatott mérkőzései előtt minden alkalommal kétszer levetítik a stadionban a "Gyűlölet nem pálya" című kisfilmet, és a műsorközlő felhívja a figyelmet a sportszerű szurkolás fontosságára. Az már normális a szövetség szerint, hogy amikor menetrend szerint elkezdik a lelátóról szidni valamelyik környező országot, akkor a műsorközlő hallgat, a szövetség pedig a mérkőzés végén megköszöni a "fantasztikus szurkolást", de sosem határolódik el ettől a jelenségtől. 
Az sem zavarja az MLSZ-t, hogy az élvonalbeli bajnokságban két olyan játékvezető is közreműködik, akik különböző indokokkal rendszeresen kihagyják a mások számára kötelező fizikai tesztek teljesítését. 
Csányi Sándor, az MLSZ elnöke karácsony előtt ünnepi interjút adott a Nemzeti Sportnak: ebben elmondta, hogy a szövetség folyamatosan figyeli és elemzi a videóbíróval kapcsolatos tapasztalatokat. A magyarországi bevezetés azonban egyelőre nem aktuális, mert a rendszer nagyon sokba kerül. A vezető szavait meglepő módon – porszem került a NER egyébként olajozottan működő gépezetébe – a kormány szócsövévé vált MTI cáfolta meg pár nappal később: a hírügynökség cikkéből kiderült, hogy Horvátországban a következő szezontól lesz videóbíró, aminek kiépítési költsége másfél millió dollár (kb. 405 millió forint). Az összeg 80 százalékát a nemzetközi szövetség (FIFA) fizeti, a hazai szövetségnek saját forrásból 80 millió forintot kell a projektre fordítani. Az MLSZ éves költségvetése körülbelül 5 milliárd forint, ha be akarná vezetni az átláthatóságot elősegítő videóbírót, akkor ebből a keretből el tudná különíteni a hiányzó összeget, ami vélhetően nem térne el jelentősen a horvátok költségétől. Az MLSZ vezetője hallgatott erről, pedig ő a FIFA alelnöke. A nemzetközi szervezet – amelyet az amerikai titkosszolgálat szerint maffiamódszerekkel vezetnek és a korrupció a mindennapok szerves része - második embereként elvileg tudnia kellene, milyen támogatást ad a FIFA a videóbírót bevezető tagországoknak. Nehéz eldönteni, mi a nagyobb baj: ha Csányi Sándor tudott erről, de hallgatott, vagy, ha fogalma sem volt erről a támogatási rendszerről?

Szerződés alkalmazott nélküli céggel

A napi.hu írt arról, hogy olyan cég szállít érmeket 122 millió forintért a szövetség Bozsik-programjának keretében 2019-ben, amelynek egyetlen bejelentett alkalmazottja sincs. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hír szerint a Nodexker 2007 Kft. egyedül pályázott – a korábbi években is ez a cég készítette az érmeket –, és százezer darabbal kell ellátnia az MLSZ-t. A cég székhelye egy érdi családi ház. 

Témák
labdarúgás MLSZ