Az Obama-házaspárt csodálják az amerikaiak a legjobban

Publikálás dátuma
2018.12.28. 11:40

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Melania Trump, II. Erzsébet és Merkel, valamint Ferenc pápa, Bill Clinton és Elon Musk is bekerült az első tízbe. Itt az új rangsor.
Csütörtökön hozta nyilvánosságra szokásos éves listáját a Gallup: a rangsorból az derül ki, kiket csodálnak egy adott évben a legjobban az amerikaiak. A CNN összefoglalója szerint a nők listáját az elmúlt 17 évben Hillary Clinton vezette, ám idén csupán a harmadik helyre került volt demokrata párti elnökjelölt. Az első az egykori first lady, Michelle Obama lett (a megkérdezettek 15 százaléka őt csodálta a leginkább), utána pedig Oprah Winfrey következik. A férfiaknál ezúttal is Barack Obama lett az első, míg a jelenlegi elnök, Donald Trump a második helyre került.

Nők:

Michelle Obama (15 százalék) Oprah Winfrey (5 százalék) Hillary Clinton (4 százalék) Melania Trump (4 százalék) II. Erzsébet brit királynő (2 százalék) Angela Merkel (2 százalék) Ruth Bader Ginsburg (2 százalék) Ellen DeGeneres (2 százalék) Nikki Haley (1 százalék) Malala Yousafzai (1 százalék) Nancy Pelosi (1 százalék)

Férfiak:

Barack Obama (19 százalék) Donald Trump (13 százalék) George W. Bush (2 százalék) Ferenc pápa (2 százalék) Bill Gates (1 százalék) Bernie Sanders (1 százalék) Bill Clinton (1 százalék) Dalai láma (1 százalék) Joe Biden (1 százalék) Elon Musk (1 százalék) Mike Pence (1 százalék)

Szerző

Salvini ellen a katolikus egyház

Publikálás dátuma
2018.12.28. 09:45

Fotó: Primo Barol / Anadolu Agency
A katolikusok kötelessége, hogy felemeljék szavukat azzal a hangnemmel szemben, ami erőszakhoz vezethet - figyelmeztetett az egyház egyik papja.
Olaszországban a katolikus egyház nem hallgatja csöndben a jobboldali radikális Liga elnökének uszító, gyűlöletkeltő kijelentéseit. A Famiglia Cristiana katolikus lap rendre figyelmeztet arra, álkereszténység az, amit Matteo Salvini - aki egyben belügyminiszter is - művel. Bár a kereszténység bástyájának nevezi magát, valójában éppen a vallást csúfolja meg. A katolikus lap vállalja a populista politikus bírálatát egy olyan közegben is, amikor nem azoknak kedvez a politikai klíma, akik nem olyan kirekesztően gondolkodnak, mint Matteo Salvini. A belügyminiszter még a márciusi választás előtt egy hónappal rózsafüzért és Bibliát a kezében tartva esküdött hűséget az olaszoknak. Számára a kereszténység annyit jelent, hogy harsogva követeli, minden iskolateremben tegyék kötelezővé a keresztet és védjék meg a hagyományos családmodellt. Ezek az álkeresztény kijelentések azonban Olaszországban hidegen hagyják az egyházi vezetést – emlékeztetett a Politico. Sőt Mario Delpini milánói érsek egyenesen azzal vádolta, hogy politikai célokra használja fel a vallást. Antonio Rizzolo olasz pap és újságíró pedig a Famiglia Cristiana hasábjain figyelmeztetett arra: a katolikusok kötelessége, hogy felemeljék szavukat a bevándorlásellenes hangnemmel szemben, ami az erőszak elharapózásához vezet. Mint mondta, a belügyminiszter retorikája elfogadhatatlan sok katolikus számára. Bár Olaszországban az egyház nyíltan fellép a kereszténységbe csomagolt gyűlöletkeltés ellen, nagy kérdés, hogy az olasz katolikusok kivel értenek egyet. A Famiglia Cristianát egyébként 1931-ben alapította a Gruppo San Paolo kiadó, amely egyebek mellett katolikus könyveket is publikál. A lap többször is élesen bírálta Salvini bevándorlásellenes intézkedéseit. 

Erős földrengés volt Indonéziában

Publikálás dátuma
2018.12.28. 08:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az 5,8-as földmozgást pár másodpercig erősen érezni lehetett. Sérültekről és károkról nincsenek hírek.
A Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű földrengés volt péntekre virradóra Indonézia keleti részén, Pápua tartományban – írja a Reuters. A hatóságok korábban 6,1-es erősségű földmozgásról számoltak be, és közölték, hogy a rengést pár másodpercig nagyon erősen lehetett érezni. Az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek. Egyelőre nincsenek sérültekről vagy károkról szóló jelentések, az érintett tartomány ritkán lakott. A földrengés epicentruma Manokwari városától 55 kilométerre volt. Múlt szombaton az Anak Krakatau vulkán kitörése miatt cunami pusztított a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében. 429 ember életét vesztette, csaknem 1500-an megsérültek és több mint száz ember eltűnt.
Szerző