Tovább nőtt a légszennyezettség – Mutatjuk, hol problémás a levegő

Publikálás dátuma
2018.12.28. 12:46

Fotó: Kállai Márton
Romlott a levegő minősége az ország északkeleti területein.
A Tisztifőorvos Facebook-oldalán közzétett tájékoztatás szerint a csütörtöki nap folyamán Putnokon egészségtelen volt a levegő minősége. Miskolcon és Sajószentpéteren is meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) tömegkoncentrációja az egészségügyi határértéket, így ezeken a helyeken kifogásolt volt a levegőminőség. A térségben élők, elsősorban az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számíthatnak a légzőszervi tünetek megjelenésére. Az ország többi területén a levegőminőség elfogadható volt.
Szerző

Szijjártó pökhendinek nevezte a svéd külügyminiszter Magyarországot kritizáló szavait

Publikálás dátuma
2018.12.28. 12:45

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
A tárcavezető visszaszólt Margot Wallströmnek, és azt üzente, hogy „Magyarországot minden körülmények között megőrizzük magyar országnak”.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasítja Margot Wallström svéd külügyminiszter „pökhendi”, Magyarországot egy svéd napilapban kritizáló szavait – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben az MTI-vel. Szijjártó Péter arra reagált, hogy a Dagens Nyheter svéd országos napilap internetes felületén csütörtökön megjelent interjúban Margot Wallström egyebek mellett azt mondta, hogy Magyarország problémás. Magyarország számos alkalommal egyedül akadályozza meg az EU-t abban, hogy egységes hangon szóljon.      A magyar külgazdasági és külügyminiszter válaszában hangsúlyozta: a svéd bevándorláspárti kormány belpolitikai bizonytalanságba kormányozta Svédországot, jelenleg nem lehet tudni, hogy mikor lesz új kormánya Svédországnak, Margot Wallström mégis fontosnak érzi, hogy Magyarországot kritizálja. Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar emberek egymás után harmadszor választották meg nagy többséggel az Orbán-kormányt, a stabilitás nagy érték egy ilyen kihívásokkal terhelt időszakban. A miniszter szerint a bevándorláspárti svéd külügyminiszter Magyarországon kéri számon Európa egységét, miközben a saját hazája megosztott.
„Tudjuk, hogy a bevándorláspárti erők nem viselnek el semmilyen ellenvéleményt, de biztosíthatjuk a svéd külügyminisztert: Magyarországot minden körülmények között megőrizzük magyar országnak”

– hangsúlyozta a miniszter.

Augusztusban bekérette a svéd nagykövetet

Augusztusban Margot Wallström a Twitteren arról írt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a demokraták és a baloldal ellen alakítanak szövetséget. Heléne Fritzon svéd migrációs miniszter pedig egy dél-svédországi, uniós kérdésekkel foglalkozó szemináriumon bírálta Magyarország menekültpolitikáját. Elmondása szerint egy miniszteri találkozón emlékeztette Magyarország külügyminiszterét 1956-ra, amikor Svédország lelkesen fogadott be magyar menekülteket. A svéd miniszter szerint elvárás lenne, hogy Magyarország ugyanilyen módon vállaljon felelősséget az EU közös menekültpolitikájában. Szijjártó Péter akkor azzal vágott vissza, hogy „a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen”. A svéd miniszterek Magyarországot bíráló nyilatkozatai miatt a tárcavezető bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.
Szerző

Metróval, hévvel és villamossal is utazhatunk szilveszter éjjel

Publikálás dátuma
2018.12.28. 09:41

Fotó: Üveges Zsolt
A belvárost átszelő 5-ös, 7-es, 8E és 9-es busz is jár majd éjszaka.
Szilveszter éjszaka a szokásos éjszakai járatok mellett a M2-es, a M3-as és a M4-es metró is egész éjjel közlekedik. A Nagykörúton járni fog a 6-os és a 4-es villamos, de a HÉV-vonalakon is egész éjszaka lehet majd utazni – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatásából. Mint írják, december 31-ről január 1-re virradóra a M2-es, a M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és a M4-es metró éjjel 1 óráig 10, ezt követően hajnalig 15 percenként jár. Az M1-es metró üzemidejét is meghosszabbítják: a kisföldalatti éjjel 1 óráig 10 percenként közlekedik, a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rá. Útvonalán ezt követően a szokásosnál sűrűbben közlekedő 979-es busszal lehet utazni. December 31-ről 2019. január 1-re virradóra egész éjjel jár az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es metró – éjjel 1 óráig 10, ezt követően hajnalig 15 percenként.
Az éjjel-nappali 6-os mellett szilveszter éjszaka a 4-es villamos is közlekedik, ennek köszönhetően jelentősen sűrűbben követik majd egymást a villamosok a Nagykörúton. A szokásos éjszakai járatok szilveszter éjjelén is a megszokott rendben járnak, azonban a 3-as metró Nyugati pályaudvar és Határ út közötti szakaszán az éjszakai buszok helyett a metróval lehet utazni. Újpest felé a Nyugati pályaudvartól, míg Kispest és Pestszentlőrinc felé a Határ úttól indul a 914-es és a 950-es járat. A metrók és a nagykörúti villamosok által érintett főbb átszállópontoktól a megszokott éjszakai járatok sűrűbben indulnak a külső végállomások irányába. Az éjszakai buszjáratok mellett egész éjszaka 30 perces követési idővel közlekedik több, a belvárost átszelő nappali buszjárat: – az 5-ös busszal Budán a Pasaréti tér felé, míg Pesten Zugló és Rákospalota felé utazhatnak; – a 7-es busszal Újbuda és Albertfalva felé, valamint Zugló és Újpalota felé lehet utazni; – a 8E buszjárattal Budán a Hegyalja út térsége és Gazdagrét felé, Pesten pedig Zugló és Újpalota felé lehet eljutni; – a 9-es busszal pedig Óbudára, valamint Kőbánya felé utazhatnak. Egész éjszaka jár majd a 916-os és a 934-es busz, továbbá számos éjszakai járat vonalán nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek.
A HÉV minden vonalon egész éjszaka jár majd. A H5-ös HÉV budapesti szakaszán 30 percenként indulnak a szerelvények, Békásmegyertől Szentendre felé óránként. A H7-es HÉV Boráros tér és Csepel között szintén 30 percenként indul majd. A H6-os HÉV Közvágóhíd és Ráckeve között kétóránként, míg a H8-as az Örs vezér tere és Gödöllő között óránként indul majd.
Szerző