Előfizetés

Áder János: nemet mondhatunk a becstelenségre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.01. 08:26
Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőt mond Weisz Fanni siketnéma jeltolmács, esélyegyenlőségi aktivista társaságában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A köztársasági elnök az újévi fogadalmakat megakadályozó külső erőkről, az ünnepekből gúnyt űző cinizmusról beszélt újévi köszöntőjében. Szerinte csak rajtunk múlik, mire mondunk igent vagy nemet.
Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent" - fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Az új esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák. Áder János megfogalmazása szerint mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre. Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a "másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására" - idézi Áder szavait az MTI   "Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra" - folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz.  "Mint ahogy mondhatunk igeneket is" - emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy "mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni". Otthonaink  békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent - tette hozzá. 
A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy "mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására".  Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére - húzta alá. Áder János beszédében felidézte, hogy a csángó magyarok - ősi szokás szerint - az esztendő első óráiban még ma is házról házra járnak és áldást kérnek a falunak, szülőföldnek, a közös nyelvet beszélőknek, mert tudják: az összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.    „Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen" - idézte Szent Ágostont az államfő, aki beszéde végén boldog új évet kívánt Magyarországnak.  A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára. 
 Ha már a választás lehetőségéről van szó, jó észben tartani azt is, hogy Áder János legutóbb mire mondott igent, boldog karácsonyt kívánva.

Elsőként vásárol be a Magyar Légierő a Saab mobil hangárjaiból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.31. 16:54
Itt még nincs mobil hangár a Gripenek felett. Illusztráció.
Fotó: Népszava
Tovább fegyverkezik Magyarország: most hordozható hangárokat vesz a Gripeneknek.
Mobil karbantartó repülőgéphangárt vesz a Magyar Légierő a Saab-tól, a svéd központú repülőgép- és gépkocsigyártó cégtől, írja a svéd Metal Supply nyomán az Index.hu.
A "DAM" névre keresztelt eszköz elvileg képes ugyan azt nyújtani a repülőknek és helikoptereknek, mint nem hordozható társai, az ára viszont utóbbiak töredéke. 48 óra alatt felállítható, bármely égövön, és akkor már csak egy kifutópálya kell mellé.
A bevásárlás a Saab számára is áttörés: mint Ellen Molin, a vállalatcsoport alelnöke nyilatkozta, ez a legelső megrendelésük erre a viszonylag új eszközre.
A magyar légierő jelenleg 14 Gripen vadászgéppel rendelkezik, amit még a 2001-es Orbán-kormány lízingelt a svédektől. Ezek szintén a Saab termékei. A cég szerint ez a megoldás nagyobb rugalmasságot ad majd ezek fenntartásához és védelméhez. Az új mobil karbantartó hangár 2019-ben érkezik Magyarországra.
A Saab látványterve
Fotó: Saab

Borúsan indul az újév, ónos eső is eshet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.31. 15:51

Fotó: Shutterstock
Vasárnap ugyan tisztul az ég, de kedden visszatérnek a felhők, és éjjel akár már -7 fok is lehet.
A nyugati országrész mellett keleten is csökken lassan a felhőzet, estig ott kisebb eső, havas eső még előfordulhat. Éjszaka a legtöbb helyen derült égre van kilátás, majd hajnaltájt a nyugati határ közelében megnövekszik a felhőzet, az Alpokalja térségében jelentéktelen ónos eső, havas eső kialakulhat.
Kedden észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék: az eső mellett északkeleten havas eső, hó, esetleg ónos eső is hullhat.
Éjszakára jelentősen mérséklődik a légmozgás, majd kedden megélénkül a délnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és +6 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európában a legmarkánsabb ciklon jelenleg Izland térségében örvénylik, amelynek elnyúló melegfronti felhőzete a Skandináv-félszigetet is beborítja, így arrafelé többfelé hull csapadék. Kelet-Európában is sok a felhő, több helyen havazik. Az Alpok csúcsain szintén hull a hó, helyenként jelentős mennyiség esik. A kontinens nyugati felén ugyanakkor egy anticiklon blokkolja a nyugatias áramlást, ott általában eseménytelen az idő. Az Ibériai-félszigeten 13, 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Brit-szigeteken is 10 fok körüli értékeket mérnek. Közép-Európában már csak 2, 7 fok a jellemző, míg az Ural előterében napközben is csupán -10, -15 fok van. A Kárpát-medence fölé kedden estig először kissé enyhébb, majd estétől ismét hidegebb levegő áramlik.