Előfizetés

Vanda és Vilma az újév magyar elsőszülöttjei (fotó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.01. 08:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miskolcon éjfél után nyolc perccel született az első vidéki baba, Vanda; kislány lett a fővárosi elsőszülött is 2019-ben.
Miskolcon éjfél után nyolc perccel született 2019 első újszülöttje vidéken.Leveleki József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülész orvosa az MTI-nek elmondta: a kislányt a Vanda nevet kapta. A baba édesanyja első gyermeke – természetes úton, spontán szüléssel jött világra, 47 centiméterrel és 2350 grammal.
Az új év első vidéki újszülöttje, Sinka Vanda a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészetén
Fotó: Vajda János / MTI
2019 első budapesti babája szintén kislány: Vilma a Honvédkórházban született, 2 óra 55 perckor 54 centiméterrel és 3870 grammal jött világra. Vilma édesanyja első gyermeke. A fővárosi állami kórházak szülészetei közül másutt is született gyermek az új év első napján, de az év első két órájában idén nem.

Áder János: nemet mondhatunk a becstelenségre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.01. 08:26
Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőt mond Weisz Fanni siketnéma jeltolmács, esélyegyenlőségi aktivista társaságában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A köztársasági elnök az újévi fogadalmakat megakadályozó külső erőkről, az ünnepekből gúnyt űző cinizmusról beszélt újévi köszöntőjében. Szerinte csak rajtunk múlik, mire mondunk igent vagy nemet.
Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent" - fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Az új esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák. Áder János megfogalmazása szerint mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre. Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a "másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására" - idézi Áder szavait az MTI   "Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra" - folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz.  "Mint ahogy mondhatunk igeneket is" - emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy "mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni". Otthonaink  békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent - tette hozzá. 
A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy "mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására".  Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére - húzta alá. Áder János beszédében felidézte, hogy a csángó magyarok - ősi szokás szerint - az esztendő első óráiban még ma is házról házra járnak és áldást kérnek a falunak, szülőföldnek, a közös nyelvet beszélőknek, mert tudják: az összetartó közösségben az egyes ember is erősebb.    „Szeressük embertársunkat, vagy azért, mert jó, vagy azért, hogy jó legyen" - idézte Szent Ágostont az államfő, aki beszéde végén boldog új évet kívánt Magyarországnak.  A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára. 
 Ha már a választás lehetőségéről van szó, jó észben tartani azt is, hogy Áder János legutóbb mire mondott igent, boldog karácsonyt kívánva.

Elsőként vásárol be a Magyar Légierő a Saab mobil hangárjaiból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.31. 16:54
Itt még nincs mobil hangár a Gripenek felett. Illusztráció.
Fotó: Népszava
Tovább fegyverkezik Magyarország: most hordozható hangárokat vesz a Gripeneknek.
Mobil karbantartó repülőgéphangárt vesz a Magyar Légierő a Saab-tól, a svéd központú repülőgép- és gépkocsigyártó cégtől, írja a svéd Metal Supply nyomán az Index.hu.
A "DAM" névre keresztelt eszköz elvileg képes ugyan azt nyújtani a repülőknek és helikoptereknek, mint nem hordozható társai, az ára viszont utóbbiak töredéke. 48 óra alatt felállítható, bármely égövön, és akkor már csak egy kifutópálya kell mellé.
A bevásárlás a Saab számára is áttörés: mint Ellen Molin, a vállalatcsoport alelnöke nyilatkozta, ez a legelső megrendelésük erre a viszonylag új eszközre.
A magyar légierő jelenleg 14 Gripen vadászgéppel rendelkezik, amit még a 2001-es Orbán-kormány lízingelt a svédektől. Ezek szintén a Saab termékei. A cég szerint ez a megoldás nagyobb rugalmasságot ad majd ezek fenntartásához és védelméhez. Az új mobil karbantartó hangár 2019-ben érkezik Magyarországra.
A Saab látványterve
Fotó: Saab