A titokban vásárolt Falconnal repült Orbán Brazíliába

Publikálás dátuma
2019.01.01 15:51
Orbán Viktor Brazíliavárosba érkezik a honvédség polgári lajstromjelű repülőjével
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs
Ez az a repülő, amit a honvédség egyik cége vásárolt meg, hogy aztán sokáig mélyen hallgasson róla. A luxuskategóriás jármű nem kormánygép, mégis a kormányfő utazik vele
Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani – írja az Átlátszó.hu. Az oknyomozó portál szerint a luxuskategóriás Dassault Falcon 7X típusú honvédségi repülő látható a háttérben, aminek létét a ( később beszántott) Zoom.hu hozta nyilvánosságra. Decemberben írták meg ugyanis, hogy a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége két ilyen repülőt vásárolt meg, de közülük csak az egyik kapott katonai gépeknek kijáró lajstromjelet, vagyis a 606-os számot; amásik a HA-LKX polgári lajstromjelet viseli.
A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX-jelzésű gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni.    Onnan délben indult tovább, és bő 8 órával később, helyi idő szerint este 10 után landolt Brazília fővárosában. A HA-LKX teljes útja Budapestről Lisszabonon át Brazíliavárosba ezen a linken látható - teszi hozzá az Átlátszó.hu. Az ügyben nem csak az az érdekes, hogy a honvédség sokáig nem akart reagálni a másodikként megvásárolt Falcon 7X létét firtató kérdésekre. A honvédelmi tárca azt is határozottan állítja, hogy nem kormánygépet vásároltak, legfeljebb alkalmanként szállíthatnak a repülővel védett személyeket: ehhez képest a repülő első ismert útja Brazíliába vezetett, fedélzetén Orbán Viktorral, aki Jair Bolsonaro elnöki beiktatása miatt utazott a tengeren túli országba.   Igaz, a miniszterelnök máskor is előszeretettel használta a honvédség légi kapacitását: novemberben az egyik frissen vásárolt Airbussal repült például Milánóba, hogy meghalgassa Kurtágh György darabjának ősbemutatóját a Scalában.
2019.01.01 15:51
Frissítve: 2019.01.01 15:56

Már hét ember meghalt az influenzajárvány miatt Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:07
A védőoltás főleg az időseknél fontos
Fotó: / Tóth Gergő
A vírus egyformán veszélyes mindenkire, és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat.
Horvátországban december óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata van a járványnak – közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT). Ugyanakkor kiemelte, hogy a megbetegedések száma valószínűleg négyszerese a regisztráltnak.
„Amennyiben figyelembe vesszük a növekedés ütemét és a bizonyított esetek számát, valamint azt, hogy jelenleg tetőzik az influenzajárvány, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással, elmondható, hogy ilyen számokkal az elmúlt tíz évben nem találkoztunk Horvátországban”
– hangsúlyozta a szakember.
Hozzátette, hogy ebben az évben a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg fertőző vírus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben – húzta alá. Mint mondta, az A vírus egyformán veszélyes mindenkire, a fiataloknál és a korábban egészséges embereknél is komoly szövődményeket okozhat. Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Drazenovic szerint azonban aki védőoltás mellett mégis elkapja a betegséget, az könnyebben jut túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esély van. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához. A tavalyi szezonban összesen 64 ezer 813 influenzás beteget regisztráltak az országban, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.
Szerző
2019.01.18 12:07

Robbanótestet találtak egy XI. kerületi építkezésen

Publikálás dátuma
2019.01.18 11:53
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész Zászlóalj/
A földmunkák során egy 122 milliméteres szovjet repeszromboló gránát került elő.
Második világháborús robbanótestet találtak a főváros XI. kerületében, egy építkezésen – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje péntek délelőtt az MTI-vel. Gajdos Milán elmondta, hogy a Temesvári és a Talpas utca kereszteződésében a földmunkák során egy 122 milliméteres szovjet repeszromboló gránát került elő. A robbanótestet elszállítottak a helyszínről. 
Szerző
2019.01.18 11:53