A titokban vásárolt Falconnal repült Orbán Brazíliába

Publikálás dátuma
2019.01.01. 15:51
Orbán Viktor Brazíliavárosba érkezik a honvédség polgári lajstromjelű repülőjével
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Ez az a repülő, amit a honvédség egyik cége vásárolt meg, hogy aztán sokáig mélyen hallgasson róla. A luxuskategóriás jármű nem kormánygép, mégis a kormányfő utazik vele
Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani – írja az Átlátszó.hu. Az oknyomozó portál szerint a luxuskategóriás Dassault Falcon 7X típusú honvédségi repülő látható a háttérben, aminek létét a ( később beszántott) Zoom.hu hozta nyilvánosságra. Decemberben írták meg ugyanis, hogy a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége két ilyen repülőt vásárolt meg, de közülük csak az egyik kapott katonai gépeknek kijáró lajstromjelet, vagyis a 606-os számot; amásik a HA-LKX polgári lajstromjelet viseli.
A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX-jelzésű gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni.    Onnan délben indult tovább, és bő 8 órával később, helyi idő szerint este 10 után landolt Brazília fővárosában. A HA-LKX teljes útja Budapestről Lisszabonon át Brazíliavárosba ezen a linken látható - teszi hozzá az Átlátszó.hu. Az ügyben nem csak az az érdekes, hogy a honvédség sokáig nem akart reagálni a másodikként megvásárolt Falcon 7X létét firtató kérdésekre. A honvédelmi tárca azt is határozottan állítja, hogy nem kormánygépet vásároltak, legfeljebb alkalmanként szállíthatnak a repülővel védett személyeket: ehhez képest a repülő első ismert útja Brazíliába vezetett, fedélzetén Orbán Viktorral, aki Jair Bolsonaro elnöki beiktatása miatt utazott a tengeren túli országba.   Igaz, a miniszterelnök máskor is előszeretettel használta a honvédség légi kapacitását: novemberben az egyik frissen vásárolt Airbussal repült például Milánóba, hogy meghalgassa Kurtágh György darabjának ősbemutatóját a Scalában.
Szerző
Frissítve: 2019.01.01. 15:56

Búcsú Várkonyi Tibortól

Publikálás dátuma
2019.01.01. 14:28
VÁRKONYI TIBOR 1924-2018
Fotó: Népszava
Elhunyt régi munkatársunk, Várkonyi Tibor. Életének 95. évében, újév előtt néhány órával érte a halál.
Már biztos, rosszul végződött az óév az újságíróknak. Sorra szólították el őket, úgy látszik, az égi redakcióban van rájuk szükség. Ott fenn most egy valódi Franciaország-szakértőt kaptak. Amit Várkonyi Tibor nem tudott erről az országról, azt valószínűleg nem is volt érdemes tudni. Hosszú évtizedeken át figyelte a francia politikát, annak alakítóit. Sok barátja volt a francia újságírásban, szinte minden lapot elolvasott, percre kész volt a témában, különösen amióta az interneten percek alatt „házhoz jött” minden információ. Déltájban már gyakran hívott bennünket, hogy megírná, amit megtudott. Az utóbbi években főképp a Le Monde, meg a többi lap Magyarországgal foglalkozó cikkeit figyelte. Volt belőlük bőven és ő az elemzéseket mindig megtoldotta nagy tudásával, pontos értékítéletével. Így dolgozott egész életében. Amikor a Magyar Távirati Irodában kezdett, aztán a Magyar Nemzetnél, a Magyar Hírlapnál, és végül – már nyugdíjas évei alatt – a Népszavánál. Biztos kézzel szerkesztett, nagy gonddal, ugyanakkor érdekesen és lényegre törően írt. A szerkesztőségbe az utóbbi években már nem nagyon járt be, de még pár hónapja is küldött cikkeket, mígnem elhatalmasodott rajta az időskori betegség. Ő volt a második, aki – Andrassew Iván után – megkapta a Fejtő Ferenc-díjat. Nem is kétséges, méltó helyre került szerkesztőségünk legnagyobb elismerése. Ivánnal pedig nagyszerű párost alkottak a publicisztikai rovatban. Ez meglátszott azon az interjún is, amelyet – röviddel halála előtt – Várkonyi készített halálos betegséggel küzdő barátjával. Aztán Andrassew előre ment, talán hogy jó helye legyen Tibornak, ha majd mindkettőjüknek az égi szerkesztőséget kell erősíteniük. Most elérkezett ez az idő is. Mi pedig itt lent megint szegényebbek lettünk egy kitűnő újságíróval, de büszkék vagyunk, hogy ismerhettük őt, együtt dolgozhattunk vele és példát vehetünk szakmai teljesítményéről.
Frissítve: 2019.01.01. 14:34

Gyurcsány: "Gyertek! Vagy a semmibe zuhanunk"

Publikálás dátuma
2019.01.01. 11:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Demokratikus Koalíció elnöke közösségi oldalán harcias mondatokkal indította az évet.
Szerző