A titokban vásárolt Falconnal repült Orbán Brazíliába

Publikálás dátuma
2019.01.01 15:51
Orbán Viktor Brazíliavárosba érkezik a honvédség polgári lajstromjelű repülőjével
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Szecsődi Balázs
Ez az a repülő, amit a honvédség egyik cége vásárolt meg, hogy aztán sokáig mélyen hallgasson róla. A luxuskategóriás jármű nem kormánygép, mégis a kormányfő utazik vele
Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani – írja az Átlátszó.hu. Az oknyomozó portál szerint a luxuskategóriás Dassault Falcon 7X típusú honvédségi repülő látható a háttérben, aminek létét a ( később beszántott) Zoom.hu hozta nyilvánosságra. Decemberben írták meg ugyanis, hogy a HM EI Zrt., a Honvédelmi Minisztérium cége két ilyen repülőt vásárolt meg, de közülük csak az egyik kapott katonai gépeknek kijáró lajstromjelet, vagyis a 606-os számot; amásik a HA-LKX polgári lajstromjelet viseli.
A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX-jelzésű gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni.    Onnan délben indult tovább, és bő 8 órával később, helyi idő szerint este 10 után landolt Brazília fővárosában. A HA-LKX teljes útja Budapestről Lisszabonon át Brazíliavárosba ezen a linken látható - teszi hozzá az Átlátszó.hu. Az ügyben nem csak az az érdekes, hogy a honvédség sokáig nem akart reagálni a másodikként megvásárolt Falcon 7X létét firtató kérdésekre. A honvédelmi tárca azt is határozottan állítja, hogy nem kormánygépet vásároltak, legfeljebb alkalmanként szállíthatnak a repülővel védett személyeket: ehhez képest a repülő első ismert útja Brazíliába vezetett, fedélzetén Orbán Viktorral, aki Jair Bolsonaro elnöki beiktatása miatt utazott a tengeren túli országba.   Igaz, a miniszterelnök máskor is előszeretettel használta a honvédség légi kapacitását: novemberben az egyik frissen vásárolt Airbussal repült például Milánóba, hogy meghalgassa Kurtágh György darabjának ősbemutatóját a Scalában.
Frissítve: 2019.01.01 15:56

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.