Orbán Viktor is köszöntötte a 80 éves Korda Györgyöt

Publikálás dátuma
2019.01.04. 15:03

Fotó: Habik Csaba
Bezzeg, ha tudta volna, hogy a hatvan éve a pályán lévő előadóművészt egy évtizede Gyurcsány Ferenc tüntette ki...
"Vannak dalok, amelyeket hallva egy egész korszak életérzése elevenedik fel bennünk. És vannak előadók, akik olyan képesség birtokában vannak, amellyel évtizedek múltán is képesek fenntartani a közönség figyelmét és szeretetét" - idézi az atv.hu Orbán Viktor levelét, amellyel a ma 80 éves Korda Györgyöt köszöntötte. A levelet Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott adta át a művésznek. A köszöntőben Orbán Viktor kiemelte Korda György több évtizedes zenei munkásságát, a pókersport népszerűsítéséért tett fáradozásait és a "megannyi örökzöld slágert", amellyel megajándékozta a zenekedvelő honfitársakat. A jövőre nézve pedig jó egészséget és "kártyázásban, éneklésben egyaránt bővelkedő éveket" kívánt az előadóművésznek. Nem Orbán az egyetlen magyar kormányfő, aki nagy tisztelettel van a pályafutása 60. jubileumi évfordulóját is ünneplő énekes iránt, hiszen a hvg.hu cikkének tanúsága szerint 2009 márciusában Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nőnap alkalmából adott át Közéleti Díjat Korda Györgynek és feleségének, Balázs Klárinak.     
Szerző
Frissítve: 2019.01.04. 15:18

"Szokásos" vádak Márki-Zay ellen: migránspárti, magyarellenes, Soros embere...

Publikálás dátuma
2019.01.04. 14:34

Fotó: vasarhely24.com
A kormánypárti lejárató propaganda teljes arzenálját felvonultatja a hódmezővásárhelyi polgármester elleni friss plakátkampány.
Márki Zay Pétert támadó plakátok jelentek meg a minap Hódmezővásárhelyen – számol be róla a hvg.hu. Három különböző is akad: az egyik azt állítja, hogy a polgármester migránspárti, a másik, hogy Soros György embere, a harmadik pedig, hogy magyarellenes. A plakátokon Márki-Zay arcképe mellett az egyes „állításoknak” megfelelő fotók szerepelnek: Soros, örjöngő menekültek, illetve a kormányzat kampányából jól ismert kép a Soros György – Judith Sargentini – Guy Verhofstadt hármasról. Az ötletgazda Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület volt, amely szerint a polgármester hazudott, amikor a kampányban azt állította, hogy a város számára a legfontosabb. A Vásárhely24 portál interjút is készített az egyesület elnökével, Ádók Jánossal, aki azt mondta, Márki-Zay Péter a kampányban még azt állította magáról, hogy „jobboldali, polgári gondolkodású", sokan ezért is szavaztak rá, de aztán kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Ádók szerint a polgármester minden létező politikai formációval összeáll, a várossal most már egyáltalán nem foglalkozik, helyette egy országos pártot alapítva a magyar ellenzéki politikát akarja szervezni, és Orbán Viktor kihívójaként lépett elő. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott,  a plakátkampány egy figyelemfelhívó akció, amely csupán saját mondataival szembesíti a polgármestert. Ádók azt is hozzátette,  a plakátok költségeit a vásárhelyiek adták össze, akik „elkötelezettek a városért”.
Szerző

Országos tisztifőorvos: Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást

Publikálás dátuma
2019.01.04. 14:24

Fotó: Shutterstock
Megbetegedések vannak, járvány egyelőre nincs az országban.
Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól – mondta a megbízott országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy megbetegedések már vannak, de járvány még nincs az országban. Müller Cecília az MTI tudósítása szerint kiemelte: különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat. Elmondta, hogy a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése szerint az 51. héttől 11 ezer megbetegedést regisztráltak. A szakember kiemelte: a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat – tette hozzá. Müller Cecília kiemelte, hogy járvány még nincs, a szakemberek január végére, február elejére prognosztizálják az influenzajárványt. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás, és a személyes higiéné követelményének – gyakori kézmosás, fertőtlenítés – fokozott betartása. Mint mondta, az oltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények száma, a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és 30 százalékkal csökken a halálozás. Az államtitkár szerint fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók is kérjék az oltást, hiszen így nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédhetik a fertőzés ellen.

1,3 millió oltóanyag áll a legveszélyeztetettebbek rendelkezésére

A Nemzeti Népegészségügyi Központ decemberben közölte, hogy az előző évhez hasonlóan idén is 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltására. A közleményben azt írták, hogy térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között azok a fiatalabbak, akik légúti, keringési és immunrendszeri betegségben szenvednek, a várandósok, a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyerekek, azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók. Azoknak is javasolt az oltás, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz. Tudatták, hogy az influenzajárvány általában januárban éri el Magyarországot, a védettség pedig az oltást követő két hét alatt alakul ki. Az oltást évente kell kérni, mivel a vírus minden évben változik, ezért az előző évi vakcinák nem adnak védettséget. 

Szerző