Helsinki Bizottság: Elfogadhatatlan a fokozott rendőri ellenőrzés elrendelése

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:25
Képünk illusztráció
Fotó: Pál Anna Viktória
Közadatkérelemmel fordulnak a fővárosi főkapitányhoz, hogy megtudják, milyen körülmények játszottak szerepet az ellenőrzés elrendelésében.
„Elfogadhatatlan, hogy a fővárosban fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el a budapesti rendőrfőkapitány. Ahogyan az is visszaélés a joggal, hogy 8 megyében minden elfogadható indok nélkül tartanak érvényben fokozott ellenőrzést”

– hívta fel a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság. Mint írták, évek óta küzdenek a fokozott ellenőrzés észszerű korlátozása érdekében, elemzéseikben és kutatásokban pedig bebizonyították, hogy a válogatás nélküli ellenőrzés nem hatékony, visszaélésszerű jogalkalmazásra ad lehetőséget és sértheti magyar állampolgárok tömegének a jogait. Már 2013-ban azt kérték az alapvető jogok biztosától, hogy kezdeményezze a fokozott ellenőrzésre, valamint a ruházat, csomag és jármű átvizsgálására vonatkozó jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát az Alkotmánybíróságnál. Öt és fél éve pedig a strasbourgi bíróság elé vitték egyik ügyfelük panaszát, mert – bár semmivel nem gyanúsítottak, szabálysértést, bűncselekményt nem követett el – retorziós jelleggel igazoltatták, majd ruházatát is átvizsgálták – tették hozzá. Közleményük szerint legutóbb tavaly keresték meg az országos főkapitányt, hogy tájékoztasson arról, milyen adatok alapján rendelt el fokozott ellenőrzést. „Válaszleveléből semmi nem derült ki, viszont júliusban az ország kétharmadának lakhelyén megszűnt a »különleges« jogkorlátozás. Most újra az ország népesebbik felében van fokozott ellenőrzés” – fogalmaztak. A Magyar Helsinki Bizottság ezért
„közadatkérelemmel fordul a fővárosi főkapitányhoz, hogy milyen adatokra, körülményekre alapította a fokozott ellenőrzés újabb elrendelését.”

Szerző

Több kilométeres a torlódás Hegyeshalomnál

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:08
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az autósoknak 50-55 perces araszolásra kell számítaniuk Ausztria irányába.
A megnövekedett forgalom miatt 5 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán, Hegyeshalom közelében. A közlekedőknek a határátlépési pontnál történő áthaladás lassulására kell számítani – írja a police.hu. Az Útinform szerint mindez  50-55 perces araszolást eredményez Ausztria irányába.   A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az autósok fokozott odafigyeléssel közlekedjenek az érintett szakaszon, és indulás előtt a rendőrség honlapján, a határinfo oldalon tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időkről.
Szerző

Halálos fenyegetést kapott a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke

Publikálás dátuma
2019.01.04. 17:02

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Levélben fenyegették meg Mirkóczki Ádámot és családját. Pártja szerint a fideszes gyűlöletkampány vezetett ide.
A képviselő lapunknak elmondta: a postán feladott levél a párt Villányi úti központjába érkezett. Az ismeretlen levélíró egyértelműen a képviselő politikai szerepvállalása miatt fenyegetőzött „megsemmisítéssel”. A géppel írt levélben utalások voltak a képviselő lakókörnyezetére, családjára. A Magyar Hang úgy tudja: a levelet „az Ön megfigyelője” néven írták alá, azaz nem kizárható, hogy a fenyegetőző ténylegesen információkat is gyűjtött a képviselőről.
a levelet „az Ön megfigyelője” néven írták alá, azaz nem kizárható, hogy a fenyegetőző ténylegesen információkat is gyűjtött a képviselőről.

A képviselő elmondta: az ügyben megtette a szükséges lépéseket, így már tájékoztatta az országgyűlési képviselők védelmét is ellátó Alkotmányvédelmi Hivatalt. A politikus nem tud arról, előfordult volna-e már olyan, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vezetőjét valaha is megfenyegették volna. A Jobbik közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz-KDNP százmilliárdokból folytatott gyűlöletkampánya ide vezetett.