Előfizetés

Magyarországon műtik meg a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.04. 21:56

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Az ikerpár szombaton érkezik Budapestre.
Január 5-én Budapestre érkezik a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta. A kétéves Rabia és Rukia azért jön Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok megtörténhessenek a speciális plasztikai sebészeti műtéttel, a szövettágítók beültetésével együtt – közölte az alapítvány. Mint írják, a három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli, endovaszkuláris úton történő kétlépcsős szétválasztását Hudák István idegsebész vezetésével végezte sikerrel az alapítvány háromfős orvoscsapata Bangladesben februárban és augusztusban. A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt hosszas mérlegelés után azért hozzák hazánkba, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. Az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” Csókay András idegsebész irányítja majd, amit alapos vizsgálatokkal kell előkészíteni.

Májfoltot hormonzavarok is okozhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.04. 16:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sokak bőrén vannak kisebb-nagyobb májfoltok, amelyek az esetek többségében veszélytelenek, ám előfordulhat, hogy valamilyen hormonális betegségre hívják fel a figyelmet.
A májfolt olyan pigment felhalmozódás, amely kisebb-nagyobb barna foltokat okoz jellemzően az arcon, kézfejen és a törzsön. Általában a fénynek kitett bőrfelületen jelennek meg, így kialakulásukban nagy szerepe van az UV-sugárzásnak is. Az orvosok szerint veszélytelenek, nem válnak rosszindulatúvá, ám az illető közérzetét ronthatja, ha esztétikailag zavaró helyeken vagy mértékben jelennek meg. A bőr fokozott melanin termelődése miatt keletkező melasma (májfolt) az évek folyamán sötétebbé válhat, amelyet megfelelő napvédelemmel lehet megelőzni. Jó hír azonban, ha UV-sugárzás okozza, akkor a szeplőkhöz hasonlóan a téli hónapokban halványodhatnak - mondta  dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

Hormonális változások is okozhatják

A napfényen kívül különböző hormonzavarok, bizonyos hormonális változások is okozhatnak májfoltot. A várandós nők arcbőrén kialakult májfoltokat a terhességgel járó hormonális változások okozzák, amelyek a szülés után rendszerint eltűnnek vagy halványodnak. De a klimax miatt is megjelenhetnek ezek az elváltozások is, ám ekkor inkább a mellkason, a kézfejen, az alkaron tűnnek fel.
Azonban nemcsak természetes folyamatok, hanem egyes endokrin zavarok is kiválthatják a problémát, vannak olyan állapotok, amelyekben megnő a melanin szintje. Ilyen például a magas prolaktinszint, a pajzsmirigy vagy mellékvese betegség, az Addison-kór. Előfordulhat, hogy a májfolt megjelenése csupán egy tünet. Májfoltok kialakulását okozhatják bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátló, de emésztési és a petefészek működésének zavarai, máj- és epebetegség, sőt a parfümhasználat is.

Megszüntethető?

A legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, ezért nagyon fontos a megfelelő fényvédelem, amely a már kialakult foltok sötétedését is képes megakadályozni. Léteznek speciális krémek, szérumok, amelyek halványító hatással bírnak, ám érdemes tudni, hogy ezek teljesen nem tudják eltüntetni a májfoltokat. Vannak különböző bőrgyógyászati és kozmetikai gépi kezelések is, amelyekkel szintén lehet világosítani a sötét melasmákat. Az endokrinológus elmondása szerint, amennyiben hormonális probléma okozza, az első körben a hormonszintek normalizálása és az esetleges betegségek feltárása a fő feladat. 

Kiderült: öregedésgátló hatású egy kedvelt zöldség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.04. 13:13
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A gombák jelentős mennyiségben tartalmaznak olyan antioxidánsokat, amelyek segíthetnek az egészség megőrzése mellett az öregedés késleltetésében is.
A Penn State kutatói 13 gombafaj vizsgálatakor azt találták, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak két fontos antioxidánst: ergotioneint és glutationt. Az egyes fajtákban azonban nem azonos mennyiségű az értékes anyag; a vadon élőkben van a legtöbb - írta a Professorhealth.org.
"Megállapítottuk, hogy a porciniben a legmagasabb"

- mondta Robert Beelman, a kutatás vezetője.

A gyakoribb gombafajok kevesebb antioxidánst tartalmaznak, de még mindig többet, mint más ételek - mondta Beelman, hozzátéve, hogy a jótékony hatásuk hő hatására is megmarad. Az eredmények szerint a két antioxidáns aránya is összefügg, a glutationban gazdag gombák ergotionein-tartalma is magasabb. 
A szervezet energiaképző folyamatai közepette úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, a fehérjéket és még a DNS-t is. Az antioxidánsok ennek ellensúlyozására alkalmasak.
Beelman szerint a jövőbeli kutatások segíthetnek a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségének csökkentésében.
"Az már látható, hogy azokban az országokban, ahol több ergotionein szerepel az emberek étrendjében, mint például Franciaországban és Olaszországban, alacsonyabb az idegrendszeri betegségek előfordulása, míg ahol ezeknek az antioxidánsoknak alacsonyabb a fogyasztása, így például az Egyesült Államokban, nagyobb a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége"

- mondta Beelman.

A kutató hozzátette, hogy azt azonban, hogy ennek van-e ok-okozati összefüggése, még nem tudják. Azokban az országokban, ahol alacsony az ilyen betegségek előfordulási valószínűsége, napi 3 milligramm antioxidánst fogyasztanak, ami öt gombát jelent naponta.