Így válthatják ki az M0-s nyugati szakaszát

Publikálás dátuma
2019.01.06. 13:58
Illusztráció
Fotó: Shuttertock
A budai oldalon az M100-as és M10-es utak zárnák le az M0-ból és az M1-ből álló körutat.
Bezárulhat a Budapest körüli autópálya gyűrű, de nem az eddig tervezett M0 nyomvonalán – írja a G7.hu. A Magyar Közlöny december 30-i számából kiderült, hogy számos út- és vasútfejlesztési tervet átírt a kormány. A portál kiemeli:
a legújabb terület-fejlesztési térképről eltűnt az M0-s nyugati szakasza.

Mint írják, a legújabb kormányzati elképzelések megvalósulása esetén is bezárulna az autópálya gyűrű Budapest körül, de nem kör, hanem inkább egy zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. A budai oldalon az M100-as és M10-es utak zárnák le az M0-ból és az M1-ből álló körutat. Sokáig nem lehetett tudni, hogy 2×1 sávon vagy 2×2 sávon épül meg az út, az R-jelölés pedig gyorsutat jelölt, amin akár szintbeli kereszteződések is lehetnek. A legújabb tervek alapján eldőlni látszik a kérdés, és autóútként valósulhat meg az út. A kezdetben 102-es néven tervezett utat ugyan 2×2 sávval tervezték, de később 2×1 sávon szerették volna megépíteni. 2016-ban már R11 néven került be az út a kormány által megépíteni tervezett utak közé, idén januárban pedig újra nevet váltott, most éppen M100-as. Az út csak akkor lehet igazán az M0 alternatívája, ha megépül Kesztölc és Budapest között az M10-es néven tervezett út, kiváltva a számos településen át vezető, rendkívül túlterhelt 10-es utat, és megépül a 10-es út és a 11-es út közötti M0 szakasz. A cikkben kiemelik: bár az országos területrendezési terv térképéről eltűnt az M0-s nyugati szektora, az építkezésről még nem tett le teljesen a kormányzat. Magában a területrendezési tervben továbbra is ott van még a legújabb módosítás szerint is.
Szerző

Termálfürdő is épül Lezsák Sándor főiskoláján

Publikálás dátuma
2019.01.06. 13:13

Fotó: Vajda József / Népszava
A beruházás újabb üteme 4,5 milliárd forintba kerül. Barlangmedence, ülőmedence, élménymedence és gyermekmedence is lesz.
Nyitott és zárt termálfürdő, kemping és kiszolgáló épületek építésére szerződött le közbeszerzési eljárásban a Népfőiskola Alapítvány a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari ZRt.-vel. A beruházás a Lakitelki Népfőiskola területén valósul meg, nettó 4 545 794 780 forintból – írja az mfor.hu. A portál felidézi: eredetileg ennél több mint félmilliárd forinttal alacsonyabb összeggel, 4,021 milliárddal kalkuláltak. Az eltérés oka nem derül ki a tájékoztatóból, de az építőipari árak elszállása a legtöbb beruházást drágította az elmúlt időszakban. A Lakitelki Népfőiskola alapítója a Lezsák házaspár. Lezsák Sándor volt MDF-es politikus 2006 óta a Fideszben politizál, jelenleg az Országgyűlés alelnöke. A mostani közbeszerzés esetében a kapcsolattartó személyként feleségét, Lezsák Sándornét jelölték meg. A tájékoztató szerint barlangmedence, ülőmedence, élménymedence és gyermekmedence is épül majd. Továbbá egy zárt, 2952 négyzetméteres termálfürdőt is kap a népfőiskola, a létesítmény gyógyászati célokat is szolgál majd. Mint a tájékoztatóban megjegyzik, a közbeszerzési szerződést csak feltételesen tudták megkötni, tekintettel a feltételes eljárásra és a további támogatási szerződésre. A portál kiemeli, hogy a népfőiskola az elmúlt években sok milliárd forint beruházási célú támogatásban részesült, és a napi.hu szerint az idei költségvetésben is 10 milliárd forintot különítettek el beruházásokra. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 13:22

Túlóra nélkül egymillió forintot keres egy tapasztalt villanyszerelő

Publikálás dátuma
2019.01.05. 15:04

Fotó: Shutterstock
Feltéve, hogy a szakember átfárad Svédországba.
Miközben idehaza a kormány azt állítja, azért emeli minden tiltakozás ellenére 400 órára az éves túlórakeretet, hogy az emberek eleget keressenek, Európa más részein ezt anélkül is meg lehet tenni, hogy az ember belenyomorodna a robotba. Nem véletlen, hogy a Portfolio júliusi elemzése szerint nagyjából 330 ezer munkavállaló hiányzik a hazai munkaerőpiacról. A legégetőbb hiány talán szakmunkásokból van, a magyar dolgozók kint a hazai bérek többszörösét kereshetik meg. Egy a portfolio.hu által talált álláshirdetés szerint heti 40 óra munkavégzéssel és 15 eurós órabérrel számolva egy hónapban 768 ezer forintnak megfelelő összeget lehet keresni. Ugyanakkor heti 50 órát is lehet vállalni, ez esetben már 960 ezer forintnak megfelelő összegű fizetés üti a villanyszerelő markát. Ha egy tapasztaltabb, végzettséggel rendelkező munkás megy ki, már 20 eurós órabérrel számolhat, vagyis heti 40 órás munkavállalás esetén kicsivel több mint egymillió forintot lehet keresni, ám heti 50 óra munka vállalásával 1 millió 280 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek a magyar munkavállalónak. Jóval többet lehet keresni, mint Magyarországon Az egyik hazai álláshirdetési portálon közel 100 állásajánlatot találtunk. Az egyik budapesti erősáramú villamosipari cég nettó 210 ezer forintot tüntetett fel a hirdetésben, egy másik cég pedig nettó 250 ezer forintos fizetést ajánl a villanyszerelői vagy gyengeáramú végzettséggel rendelkező szakembereknek.
Szerző
Témák
villanyszerelő